JAV kilęs milžiniškas gaisras išgąsdino ne visus: 60 proc. gyventojų atsisakė evakuotis

Tūkstančiai žmonių, kuriems buvo liepta bėgti nuo didžiausio Jungtinėse Valstijose siautėjančio miško gaisro, nusprendė likti ir ginti namus kalnuose Naujosios Meksikos šiaurėje, nepaisant to, kad kai kuriems jau trūksta maisto ir vandens, praneša „Reuters“. 

Evakuotis dėl Naujojoje Meksikoje kilusio gaisro atsisakusi Brianna Valencia-Encinias su sūnumi Lucas Encinias.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Evakuotis dėl Naujojoje Meksikoje kilusio gaisro atsisakusi Brianna Valencia-Encinias su sūnumi Lucas Encinias.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2022, 12:42 PM

Moros apygardoje, kurioje gyvena 4500 gyventojų, apie 60 proc. gyventojų evakuacijos zonose liko šimtmečius gyvuojančiose bendruomenėse. Daugumoje jų jau nutrūko elektros energijos tiekimas, sakė šerifas Americkas Padilla.

„Čia yra jų pragyvenimo šaltinis, tai vienintelis gyvenimo būdas, kurį jie žino, todėl šie, ypač pagyvenę žmonės, neišeina“, – sakė A.Padilla.

Miškingi kalnai, esantys maždaug 65 km į šiaurės rytus nuo Santa Fė, žinomi dėl tvirtų ir užsispyrusių gyventojų.

Vietos gydytojas Matthew Probstas teigė, kad gyventojai turi didelį „socialinį pažeidžiamumą“ – šeimos, geriausiu atevju, turi 15 000 dolerių vertės mobilųjį namelį, tačiau neturi būsto draudimo ir finansinių išteklių.

„Tai daugiau nei tik jūsų vieta ar jūsų asmeniniai daiktai ir materialūs dalykai. Tai jūsų žemė, jūsų siela, su jumis susijusi iš kartos į kartą“, – sakė M.Probstas, evakavęs savo šeimą ir gyvulius iš Ojitos Frios kaimo.

Naujosios Meksikos gubernatorė Michelle Lujan Grisham sakė, kad sunerimę artimieji prašė jos išvežti šeimos narius.

„Neabejoju, kad turime asmenų, kuriems pritrūksta maisto ir vandens“, – per spaudos konferenciją sakė Lujanas Grishamas.

A.Padilla baiminosi, kad savaitgalį prognozuojami smarkūs vėjai gali išplėsti ugnį į kaimus ir net kaimyninę Taoso apygardą po to, kai liepsnos jau sunaikino mažiausiai 166 namus ir sudegino 67 tūkst. žemės hektarų Moros ir San Migelio apskrityse. Šios žemės buvo maisto šaltinis, o joje buvo generuojama elektra vietos gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.