Smėlio audra užklojo Saudo Arabijos sostinę pilka migla

Antradienį Saudo Arabijos sostinę ir kitus dykumų karalystės regionus užklupo smėlio audra, trukdžiusi matomumui ir sulėtinusi eismą keliuose.

Smėlio audra Saudo Arabijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Smėlio audra Saudo Arabijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 2:47 PM

Dėl tirštos pilkos miglos žymių Rijado pastatų, tokių kaip Karalystės centras, beveik nebuvo matyti iš daugiau nei kelių šimtų metrų, nors apie skrydžių vėlavimą ar atšaukimą nepranešta. Remiantis oficialia Saudo Arabijos spaudos agentūra, karalystės meteorologijos centras prognozavo šalies rytuose ir Rijade „paviršinius dulkėtus vėjus“, „mažinančius horizontalų matymą“.

Remiantis prognozėmis, šventuosiuose Mekos ir Medinos miestuose toliau į vakarus taip pat tikimasi dulkėtų sąlygų. Rijado greitkelių elektroniniai ženklai perspėjo vairuotojus sumažinti greitį dėl prasto matomumo. Rijado centre automobiliai ir pastatai buvo nukloti smėliu, gyventojai dėjo pastangas kad jis neprasismelktų į jų namus.

„Dėl purvo dirbti lauke labai sunku“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas statybininkas iš Pakistano, pasivadinęs Kalimullah. „Stengiuosi retkarčiais nusiprausti veidą“, – pridūrė 30-metis, apsivyniodamas veidą audinio gabalu, kad apsisaugotų nuo smėlio.

Saudo Arabijos biuro darbuotojas Abdullah Al-Otaibi sakė esąs dėkingas, kad dirba uždarose patalpose. „Dulkių audros yra mūsų kultūros dalis ir esame prie to pripratę, tačiau kai kurios jų smarkios“, – sakė 39 metų A.Al-Otaibi, trindamas akis ir skubėdamas į savo biurų pastatą.

Kai kuriose Saudo Arabijos dalyse skirtingo intensyvumo smėlio audros paprastai būna nuo kovo iki gegužės. Pastaraisiais mėnesiais audros regione padažnėjo.

Kaimyniniame Irake nuo balandžio vidurio kilo aštuonios smėlio audros – reiškinį paskatino su klimato kaita susijusi dirvožemio degradacija, didelės sausros ir mažas kritulių kiekis. Antradienį Irane dėl „nesveiko oro“ ir smėlio audrų daugelyje provincijų buvo uždarytos vyriausybės įstaigos, mokyklos ir universitetai, pranešė valstybinė žiniasklaida.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.