Kinija fiksuoja rekordines liūtis ir karščius

Kiniją nuo snieguotų Tibeto viršukalnių iki atogrąžose esančios Hainano salos apėmė didžiausia per kelis dešimtmečius karščio banga, be to, birželį šalyje iškrito rekordiškai daug kritulių.

Liūtis Kinijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Liūtis Kinijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 3:39 PM

Didžiulis karštis taip pat vargina Japoniją, ekstremalūs orai fiksuojami ir kitose pasaulio vietose. Mokslininkai juos sieja su klimato kaita ir sako, kad šį šimtmetį laukiama dar didesnio šiltėjimo.

Kinijos šiaurės rytuose esančiose Šandongo, Dzilino ir Liaoningo provincijose birželį iškrito rekordinis per visą stebėjimų istoriją kritulių kiekis, o visos šalies vidurkis – 112,1 mm – buvo 9,1 proc. didesnis nei pernai birželį, sakoma antradienį paskelbtoje Kinijos meteorologijos administracijos ataskaitoje.

Birželį vidutinė temperatūra Kinijoje buvo 21,3 Celsijaus laipsnio – 0,9 laipsnio didesnė nei tą patį mėnesį pernai ir didžiausia nuo 1961 metų. Joks palengvėjimas neprognozuojamas – aukštesnė už įprastą temperatūra ir gausesni krituliai šalyje numatomi visą liepą, nurodė meteorologijos administracija.

Šiaurinėje Henano provincijoje birželio 24 dieną Siučange užfiksuota 42,1 Celsijaus laipsnio temperatūra, o Dengfenge – 41,6 Celsijaus laipsnio. Tai buvo karščiausios dienos šiuose miestuose nuo stebėjimų pradžios, nurodo ekstremalius orų reiškinius pasaulyje stebintis Maximiliano Herrera.

Keliose Kinijos dalyse taip pat kilo sezoninių potvynių, paveikusių šimtus tūkstančių gyventojų, ypač šalies pietuose, kur iškrenta daugiausiai kritulių, o iš Pietų Kinijos jūros atslenka taifūnų.

Kinija ne vienintelė kenčia aukštesnę oro temperatūrą ir nepalankius meteorologinius reiškinius. Japonijoje pareigūnai įspėjo dėl didesnės nei įprasta apkrovos energetinei sistemai ir paragino piliečius taupyti elektrą.

Japonų pareigūnai paskelbė apie ankstyviausią nuo stebėjimų pradžios 1951 metais vasaros lietingojo sezono pabaigą. Lietūs paprastai švelnina vasaros karščius ir dažnai trunka nemažą liepos dalį.

Penktadienį Tokamačio ir Cunano miestuose buvo užfiksuoti visų laikų karščio rekordai, keliuose kituose miestuose pasiekti mėnesio rekordai.

Didelėse Šiaurės pusrutulio dalyse šią vasarą tvyro itin dideli karščiai. Neįprastai aukšta oro temperatūra ir oro drėgnumas fiksuojami regionuose nuo įprastai vėsios Rusijos Arkties iki karštų ir tvankių Amerikos pietinių valstijų.

JAV Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) dėl rekordinių karščių paskelbė įspėjimus 30 mln. amerikiečių. Didžiausias pavojus sveikatai gresia tiems, kas nesinaudoja oro kondicionieriais ar dirba lauke, o tai dar labiau didina ekonominius skirtumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?