Potvyniai Sidnėjuje paveikė apie 50 tūkst. žmonių

Didžiausiame Australijos mieste ir jo apylinkėse potvyniai apsėmė šimtus namų ir sukėlė problemų maždaug 50 tūkst. gyventojų, antradienį pranešė pareigūnai.

Dėl pavojingų potvynių Sidnėjuje evakuojasi tūkstančiai žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dėl pavojingų potvynių Sidnėjuje evakuojasi tūkstančiai žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dėl pavojingų potvynių Sidnėjuje evakuojasi tūkstančiai žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl pavojingų potvynių Sidnėjuje evakuojasi tūkstančiai žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-07-05 09:46

Sidnėjaus apylinkėse gelbėtojų komandos per naktį išgelbėjo 100 žmonių, įstrigusių automobiliuose užlietuose keliuose arba apsemtuose namuose, sakė valstijos nepaprastųjų situacijų tarnybos vadovė Ashley Sullivan.

Po kelias dienas trukusių liūčių vanduo liejasi per užtvankas, veržiasi iš krantų vandens telkiniuose. Dėl potvynių 5 mln. gyventojų turinčiame mieste ketvirtą kartą per 16 mėnesių buvo paskelbta ekstremalioji padėtis.

Naujajame Pietų Velse iš viso apie 50 tūkst. žmonių buvo nurodyta evakuotis arba būti pasirengusiems išvykti, nors pirmadienį tokių perspėjimų sulaukė 32 tūkst. žmonių, sakė valstijos premjeras Dominicas Perrottetas.

„Tai dar toli gražu nesibaigė. Kad ir kur būtumėte, prašome nenusiraminti. Būkite atsargūs važiuodami mūsų keliais. Visoje mūsų valstijoje tebėra didelė staigių potvynių rizika“, – perspėjo D.Perrotetas.

Naujojo Pietų Velso valstijos vyriausybė naktį paskelbė gaivalinės nelaimės padėtį 23 vietos savivaldos teritorijose, todėl federalinė vyriausybė pradėjo teikti finansinę pagalbą nukentėjusiesiems nuo potvynių.

Naujojo Pietų Velso valstijos skubios pagalbos tarnybų ministrė Stephanie Cooke padėkojo gelbėtojų komandoms už jų profesionalumą ir atsidavimą, už tai, kad ketvirtą potvynio sukeltos ekstremalios situacijos dieną pavyko išvengti žmonių mirčių ar rimtų sužalojimų.

Per pastarąją parą Sidnėjaus pietuose iškrito daugiau nei 20 cm kritulių, o tai yra daugiau nei 17 proc. miesto metinio vidurkio, sakė Meteorologijos biuro meteorologas Jonathan How.

Antradienį rytiniuose Sidnėjaus priemiesčiuose toliau įspėjama dėl smarkių liūčių. Įspėjimai taip pat galioja į šiaurę nuo Sidnėjaus esantiems pakrančių rajonuose ir Hanterio upės slėnyje.

Didžiausias potvynis kilo Hoksberio ir Nepino upių sistemoje Sidnėjaus šiauriniame ir vakariniame pakraštyje.

Nepalankios oro sąlygos Naujojo Pietų Velso pakrantėje ir didelis bangavimas sužlugdė planus į atvirą jūrą nuplukdyti krovininį laivą „Portland Bay“ su 21 įgulos nariu.

Pirmadienio rytą laivui išplaukus iš Vulongongo uosto, esančio į pietus nuo Sidnėjaus, sugedo jo varikliai. Dėl 8 metrų aukščio bangų ir smarkaus vėjo, kurio greitis siekė 55 km per valandą, laivui kyla pavojus atsitrenkti į uolas.

Bandymas vilkikais išplukdyti laivą į atvirą jūrą baigėsi po nesėkmingai vėlų pirmadienio vakarą, kai esant 10 metrų bangavimui nutrūko vilkimo lynas, paskelbė uosto administracijos vadovas Philipas Holliday.

Antradienį laivas buvo toliau nuo kranto nei pirmadienį. Jis yra nuleidęs du inkarus ir jam padeda du vilkikai. Iš pradžių buvo planuota, kad laivo įgula variklį remontuos jūroje. Pagal naująjį planą, pagerėjus oro sąlygoms jau trečiadienį laivą ketinama vilkti į Sidnėjų, sakė Ph. Holliday.

„Mūsų padėtis geresnė nei vakar, – patikino Ph. Holliday. – Esame sąlyginai saugūs.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.