Ispanija kepa: net šešėlyje termometrų stulpeliai kopia iki 44 laipsnių Pasakė, ar karščio banga pasieks ir Lietuvą

Atostogautojų pamėgtą Ispaniją alina didžiulė kaitra. Meteorologijos tarnyba „Aemet“ trečiadienį 16-oje autonominių regionų iš 17-os paskelbė perspėjimą. Karščio, kurio metu net pavėsyje termometrų stulpeliai rodo iki 44 laipsnių, išvengė tik Kanarų salos Atlanto vandenyne.

Karščio banga Ispanijoje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Karščio banga Ispanijoje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Karščio banga alina ir Kiniją. <br>AP/Scanpix nuotr.
Karščio banga alina ir Kiniją. <br>AP/Scanpix nuotr.
Europą svilina karščio banga.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europą svilina karščio banga.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 1:39 PM, atnaujinta Jul 13, 2022, 2:24 PM

Tai „pragaras“, rašo laikraštis „El Pais“. Jis cituoja „Aemet“ atstovą žiniasklaidai, kuris teigia: „Tai tikrai siaubinga“. Meteorologų duomenimis, antroji šiais metais karščio banga Ispanijoje gali būti ilgiausia nuo 1975 metų, kai pradėta rinkti atitinkama statistika.

Oficialiais duomenimis, karščio banga prasidėjo šeštadienį, apogėjų pasieks šios savaitės viduryje ir tikriausiai tęsis iki kitos savaitės pradžios.

Ypač karšta trečiadienį turėtų būti Andalūzijoje šalies pietuose ir Ekstremadūroje vakaruose, kur gali kaisti iki 44 laipsnių. Keliose šių regionų provincijose ir autonominiame Galisijos regione paskelbtas raudonas pavojaus laipsnis. Dalyje Maljorkos galioja „tik“ geltonas pavojus – čia gyvsidabrio stulpeliai gali pakilti iki 38 laipsnių padalos.

Miestuose žmonės jau nuo ryto atgaivos ieškojo prie fontanų, ledainėse, vėsinamuose prekybos centruose ir kavinėse. Anot žiniasklaidos, greitai užsipildė paplūdimiai Viduržemio jūros ir Atlanto vandenyno pakrantėse. Dėl tropinių naktų daug ispanų skundžiasi miego problemomis.

Alinantis karštis ir itin sausi orai jau sukėlė didelių problemų, įskaitant sausrą Italijoje ir virtinę miškų gaisrų Portugalijoje ir Graikijoje. 

Vietos meteorologų teigimu, Italija susiduria su baisiausia šį sezoną karščio banga. Savaitgalį temperatūra pradėjo kilti ir tikimasi, kad Italijos šiaurės vakaruose bei daugelyje kitų šalies vietų greitai pasieks net 40 laipsnių.

Temperatūra Po slėnyje, Toskanoje ir Umbrijoje gali pakilti virš 38-39 laipsnių jau liepos 15 d. ir išlikti tokia aukšta mažiausiai iki liepos 22 d. Portugalijos sinoptikai gerų žinių taip pat neturi – prognozuojama, kad ten temperatūra gali pasiekti net 46–47 laipsnius karščio. 

Nuo karščio bangos bei gaisrų kenčia ir Prancūzija. Trečiadienį Prancūzijoje termometrų stulpeliai taip pat turėtų pasiekti 37 laipsnius Celsijaus. 

Vis dėlto Lietuvos ši karščio banga, vienų liūdesiui, o kitų – džiaugsmui, nepasieks.

„Lietuvos pajūrio turizmo sektorius liūdės, o dirbantys sunkų darbą džiaugsis, nes karščio banga iš Vakarų Europos mūsų šalies nepasieks. Laikysis lietuviškai vasarai būdinga oro temperatūra, o šeštadienį–sekmadienį bus netgi vėsūs orai (dienomis šils tik iki 15–20 laipsnių). Oro temperatūra per ateinančias 5–6 dienas niekur Lietuvoje nepakils aukščiau 25 laipsnių.

Remiantis dabartiniais skaičiavimais, yra tikimybė, kad daugiau šilumos į Lietuvą gali trumpam plūstelti maždaug liepos 21–22 d. laikotarpiu, tačiau tvirtai tą teigti dar per anksti“, – pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistas Gytis Valaika.

Kiniją apėmus karščio bangai Šanchajuje užregistruota rekordinė oro temperatūra

Šanchajuje trečiadienį užregistruota rekordinė oro temperatūra, Kiniją apėmusiai karščio bangai privertus pareigūnus paskelbti virtinę įspėjimų ir sukėlus spaudimą žemės ūkio bei energijos sektoriams.

Dideles Šiaurės pusrutulio dalis šią savaitę apėmė karščiai. Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje trečiadienį prognozuojama labai aukšta oro temperatūra, Vakarų Europoje ugniagesiai kovoja su gamtiniais gaisrais.

Kinija šią vasarą taip pat kenčia nuo ekstremalių orų. Praėjusį mėnesį rekordiniai potvyniai privertė šimtus tūkstančių žmonių palikti savo namus, o kituose regionuose kepino karštis.

Mokslininkai sako, kad karščio bangos dažnėja dėl klimato kaitos ir tikriausiai bus ilgesnės bei intensyvesnės, toliau didėjant pasaulio temperatūrai.

Vienoje meteorologinėje stotyje Šanchajaus centre trečiadienį termometro stulpelis 14 val. 30 min. pakilo iki 40,9 Celsijaus laipsnio ribos, pranešė oficiali nacionalinės meteorologijos tarnybos naujienų svetainė.

Šis skaičius atitiko „rekordinę oro temperatūrą šiame rajone nuo stebėjimų pradžios 1873 metais“, nurodoma pranešime.

Socialinės žiniasklaidos vartotojai skundėsi kaitra. Vienas populiarios platformos „Weibo“ vartotojas sakė, kad „nuėjęs pasidaryti COVIDo testo jautėsi tarsi mėsa ant kepsninės“.

„Gal ji išdegins visus virusus“, – pakomentavo kitas.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtose nuotraukose matyti Šanchajaus sveikatos apsaugos darbuotojai, sėdintys ar gulintys ant ledo luitų. Taip jie bando atsivėsinti vykdydami masinį žmonių testavimą, pradėtą siekiant pažaboti COVID-19 atvejų skaičiaus augimą.

Šis miestas, svarbus pasaulio ekonomikos centras, anksčiau šiais metais išgyveno sunkų uždarymą dėl viruso – dauguma iš 25 mln. jo gyventojų maždaug du mėnesius negalėjo išeiti iš namų.

Trečiadienį Kinijos rytinėje ir pietinėje dalyse galioja virtinė įspėjimų dėl karščių, pareigūnai nurodo, kad kai kur oro temperatūra gali pakilti iki 42 Celsijaus laipsnių.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė apie kaitros nulemtus mirties atvejus.

Valdžia taip pat įspėjo dėl galimų nuostolių žemės ūkiui. Pirmadienį paskelbta, kad karštis „nepadeda“ augti ryžiams, kukurūzams, medvilnei ir kitoms kultūroms ar nuimti jų derlių.

Elektros suvartojimas kai kuriose šalies dalyse rekordiškai išaugo, žmonėms ir kompanijoms intensyviai naudojant kondicionierius, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg News“.

Karštos vasaros Kinijai nėra naujiena, bet šie metai gali tapti karštesni net matuojant šalies standartais.

Septynių provincijų valdžia praėjusį mėnesį milijonus gyventojų įspėjo neiti į lauką, oro temperatūrai artėjant prie 40 laipsnių. Valstybinė žiniasklaida parodė nuo didžiulio karščio sutrūkinėjusių kelių.

Tuo pačiu metu daugelyje vietų šalies pietuose iškrito rekordiškai daug kritulių, rekordiškai pakilo potvynių vandenys. Nacionalinis klimato centras prognozavo „ekstremalesnius“ potvynius, palyginti su ankstesniais metais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.