​Karščio apimtoje Europos dalyje – perspėjimai saugotis, viską šluojanti ugnis ir žadami nauji rekordai

Pietvakarių Europoje šeštadienį jau kone savaitę tęsiasi vasaros karščių banga, dėl kurios kilo niokojančių miškų gaisrų, o kai kuriose žemyno dalyse kitos savaitės pradžioje prognozuojami nauji oro temperatūros rekordai.

 ​Karščio apimtoje Europos dalyje – perspėjimai saugotis, viską šluojanti ugnis ir žadami nauji rekordai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Karščio apimtoje Europos dalyje – perspėjimai saugotis, viską šluojanti ugnis ir žadami nauji rekordai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Karščio apimtoje Europos dalyje – perspėjimai saugotis, viską šluojanti ugnis ir žadami nauji rekordai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Karščio apimtoje Europos dalyje – perspėjimai saugotis, viską šluojanti ugnis ir žadami nauji rekordai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 6:09 PM, atnaujinta Jul 16, 2022, 8:13 PM

Nuo savaitės pradžios Prancūzijos, Portugalijos, Ispanijos ir Graikijos ugniagesiai kovoja su miškų gaisrais, kurie išdegino tūkstančius hektarų žemės ir nusinešė kelių ugniagesių gyvybes.

Po neįprastai sauso ir karšto pavasario, dėl kurio išdžiūvo dirvožemis ir kurį pareigūnai aiškina klimato kaita, gaisrų sezonas kai kuriose Europos dalyse šiemet prasidėjo anksčiau nei įprastai.

Didžiausiam Prancūzijos gamtiniam gaisrui priartėjus prie gyvenamų vietovių, kai kurie iš 11 000 regione evakuotų žmonių pasakojo patiriantys baimę ir nežinomybę dėl to, ką ras grįžę namo. Nuotraukose, kuriomis dalijosi ugniagesiai, matėsi liepsnos, besiveržiančios per gausybę pušų, ir juodi dūmai horizonte.

Šeštadienį prancūzų ugniagesiai daugiausia dėmesio skyrė užduočiai mašinomis apsupti kaimus, kuriems gresia pavojus, kad išgelbėtų kuo daugiau namų, žurnalistams sakė gamtinių gaisrų gesinimo operaciją prižiūrintis Charles'is Lafourcade'as.

Pietų Prancūzijoje su gaisrais kovoja apie 3 000 ugniagesių, kuriems padeda vandenį pilantys lėktuvai, o Graikija į pagalbą atsiuntė gaisrų gesinimo įrangos.

Prancūzijos ugniagesiams naktį pavyko suvaldyti vieną didžiausių gaisrų netoli turistų pamėgto Arkašono kurorto Atlanto vandenyno pakrantėje, šeštadienį pranešė regioninė gelbėjimo tarnyba.

Tačiau ji teigė, kad „sudėtingos meteorologinės sąlygos“ trukdo suvaldyti didžiausią regione gaisrą, kilusį Landiraso mieste, esančiame į pietus nuo Bordo vynuogynų slėnio. Regiono prokurorai įtaria padegimą.

Šie du miškų gaisrai pietvakarių Prancūzijos Žirondos regione pastarosiomis dienomis išdegino 9 650 hektarų plotą.

Prancūzijos nacionalinė orų tarnyba „Meteo France“ nurodė, kad šeštadienį oro temperatūra šalyje siekia 35–40 laipsnių Celsijaus, o pirmadienį laukiama naujų karščio rekordų.

Pareigūnai Prancūzijos Alpėse paragino alpinistus, norinčius įkopti į aukščiausią Europos kalną Monblaną, atidėti kelionę dėl pasikartojančių akmenų griūčių, kurias sukėlė „išskirtinės klimato sąlygos“ ir „sausra“.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai mėnesio pradžioje nugriuvus daliai didžiausio Italijos Alpių ledyno kalno šlaitais nusirito sniego, ledo ir akmenų lavina ir žuvo 11 žmonių. Pareigūnai šią nelaimę sieja su klimato kaitos padariniais.

„Reikia būti itin budriems“

Tuo metu Portugalijos meteorologijos institutas prognozavo šalyje iki 42 laipsnių pagal Celsijų oro temperatūrą, o termometrų stulpeliai artimiausiomis dienomis neturėtų nukristi žemiau 40 laipsnių.

Tačiau portugalų civilinės gynybos pareigūnai pasinaudojo šiek tiek nukritusia temperatūra, kuri ketvirtadienį pasiekė liepos mėnesio rekordą – 47 laipsnius – ir pabandė užgesinti paskutinį didelį gaisrą šalies šiaurėje.

„Gaisrų pavojus išlieka labai didelis“, – per vidurdienį surengtą spaudos konferenciją perspėjo civilinės gynybos vadovas Andre Fernandesas.

„Šį savaitgalį reikia būti itin budriems“, – pridūrė jis.

Portugalijos šiaurėje penktadienį sudužus miškų gaisrus gesinusiam lėktuvui, žuvo jo pilotas, pranešė civilinė gynyba.

Tai buvo pirma šiais metais gamtinio gaisro pareikalauta gyvybė Portugalijoje, tačiau šią savaitę per gaisrus nukentėjo daugiau kaip 160 žmonių ir šimtus teko evakuoti.

Portugalijoje daugiau nei 1 000 ugniagesių gelbėtojų šeštadienį dirbo kartu su paprastais gyventojais, desperatiškai bandžiusiais išgelbėti savo namus. Gaisrams plisti palankias sąlygas sudarė anksčiau nei įprastai užslinkę karščiai ir sausra.

Portugalijos visuomeninė televizija RTP penktadienį pranešė, kad šiemet išdegęs plotas – daugiau kaip 30 000 hektarų – jau viršijo 2021 metais išdegusį plotą. Didžioji jo dalis išdegė per pastarąją savaitę.

Ispanija paskelbė pavojų

Ispanijos nacionalinė meteorologijos agentūra visoje šalyje yra paskelbusi įvairaus lygio pavojų, įspėdama, kad kai kuriuose regionuose termometrai gali rodyti iki 44 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą.

Įvairiose šalies dalyse toliau siautėja dešimtys miškų gaisrų. Du iš jų išdegino apie 7 400 hektarų plotą.

Pietinėje Andalūzijoje iš kaimų, kurie atsidūrė pavojuje dėl gaisro, kilusio netoli Michaso kaimo Malagos provincijoje, buvo evakuota 3 000 žmonių. Gaisrą suvaldyti bando apie 200 ugniagesių, kuriems padeda 18 lėktuvų. Valdžios institucijos tiria jo priežastis.

Dėl vieno gaisro Ispanijos pietuose valdžios institucijos buvo priverstos uždaryti svarbaus greitkelio, jungiančio Madridą su Portugalijos sostine Lisabona, atkarpą.

Gaisrai išdegino tūkstančius hektarų Ispanijos Ekstremadūros regione.

Jau šeštą dieną ugniagesiai bando suvaldyti gaisrą, kilusį nuo žaibo smūgio Las Urdese Ekstremadūroje.

Penktadienį iš aštuonių kaimų buvo evakuota apie 400 žmonių, nes liepsnos artėjo prie jų namų ir grasino išplisti į netoliese esantį Monfragės nacionalinį parką.

Šią savaitę su miškų gaisrais taip pat kovoja Kroatija ir Vengrija, o Graikijoje civilinė gynyba skubėjo gesinti Viduržemio jūros Kretos saloje siautėjančių liepsnų.

Anksčiau šią savaitę du įgulos nariai žuvo prie Graikijos krantų nukritus priešgaisriniam sraigtasparniui, dalyvavusiam miško gaisro gesinimo operacijoje Samo saloje.

JK vyriausybė rengia posėdį

Toliau į šiaurę žmonės taip pat ruošiasi neįprastai šiltiems orams.

Jungtinės Karalystės vyriausybės ministrų krizių komitetas šeštadienį rengia posėdį, kad suplanuotų, kaip elgtis tvyrant itin aukštai oro temperatūrai, šalies meteorologijos agentūrai pirmą kartą istorijoje paskelbus „raudonąjį“ įspėjimą dėl ypatingų karščių.

Agentūra prognozuoja kad oro temperatūra kitą savaitę daug kur Anglijoje gali pasiekti rekordinę 40 laipsnių pagal Celsijų ribą. Tokia aukšta oro temperatūra kelia rimtų ligų ir net mirties pavojų žmonėms, penktadienį pranešė JK meteorologijos agentūra.

„Raudonasis“ įspėjimas skelbiamas, kai „labai tikėtina, kad kils pavojus gyvybei, bus smarkiai trikdomos kelionės, energijos tiekimas ir galbūt bus padaryta didelė žala turtui bei infrastruktūrai“.

Pasak Meteorologijos tarnybos, nors „ekstremalių karščio reiškinių pasitaiko dėl natūralių klimato svyravimų“, jų padažnėjimas pastaraisiais dešimtmečiais „aiškiai susijęs su stebimu planetos atšilimu ir gali būti siejamas su žmogaus veikla“.

Prognozuojama, kad bus viršytas ankstesnis, 2019 metais šalyje fiksuotas rekordas – 38,7 laipsnio pagal Celsijų oro temperatūra.

Traukinių ir Londono metropoliteno keleiviams pirmadienį ir antradienį patariama niekur nevažiuoti, jei tai nėra būtina.

Kadangi vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės laikomi ypač pažeidžiamais, mokyklos ir senjorų namai raginami imtis priemonių mokiniams ir vyresnio amžiaus žmonėms apsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.