Ispanijoje ir Portugalijoje tęsiasi gaisrai: evakuota tūkstančiai gyventojų, nugaišo daugybė galvijų

Nepaisant mažėjančių temperatūrų, atostogautojų pamėgtose šalyse Ispanijoje ir Portugalijoje toliau liepsnoja miškai.

Nepaisant mažėjančių temperatūrų, atostogautojų pamėgtose šalyse Ispanijoje ir Portugalijoje toliau liepsnoja miškai.<br>EPA-ELTA nuotr.  
Nepaisant mažėjančių temperatūrų, atostogautojų pamėgtose šalyse Ispanijoje ir Portugalijoje toliau liepsnoja miškai.<br>EPA-ELTA nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 5:01 PM

Civilinės apsaugos duomenimis, Ispanijoje pirmadienį vis dar degė 22 gaisrai. Ypač paveikti regionai yra Ekstremadūra vakaruose, Galisija šiaurės vakaruose, Kastilija ir Leonas Vidurio Ispanijoje bei Katalonija šiaurės rytuose. Po vieno ugniagesio žūties savaitgalį rastas ir apdegęs piemens kūnas, pirmadienį pranešė tarnybos.

„Klimato kaita žudo, – sakė ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, pirmadienį apsilankęs Ekstremadūroje. – Ji, kaip matėme, žudo žmones, tačiau ji žudo ir mūsų ekosistemą, mūsų bioįvairovę. Ir ji naikina vertingiausią mūsų visuomenės turtą: jos namus, jos būstus, jos verslą, jos gyvulius“.

Maždaug dešimt dienų liepsnojantys gaisrai Ispanijoje, oficialiais duomenimis, jau sunaikino 25 000 hektarų miško, dešimtis namų, parduotuvių ir fabrikų. Buvo evakuota tūkstančiai žmonių. Nugaišo daugybė galvijų.

Didelį nerimą pirmadienį kėlė gaisras Pont de Vilomaroje vos už 50 km į šiaurę nuo Barselonos. Čia sekmadienį įsiplieskusios liepsnos per 24 valandas supleškino 1 700 hektarų miško. Ugnis apėmė ir daug namų. Dūmų stulpai matėsi už daugybės kilometrų, taip pat Barselonoje.

Kelis mėnesius besitęsianti sausra, karščio banga, kuri Ispanijoje, oficialiais duomenims, tęsiasi nuo liepos 9 dienos, taip pat stiprūs vėjai sudarė palankias sąlygas liepsnoms kilti ir plisti. Tačiau pirmadienį meteorologijos tarnyba „Aemet“ jau paskelbė ir gerą žinią: karščio banga antradienį baigsis.

Portugalijoje pirmadienį dar liepsnojo penki didesni gaisrai. Čia per daugiau nei savaitę pelenais virto 30 000 hektarų miško.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.