Floridą nusiaubė uraganas „Ian“: kilo didžiausias potvynis per 500 metų

Milžiniškas uraganas „Ian“ atnešė Floridai „didžiausią per 500 metų potvynį“, kuris nusiaubė pakrantės miestus, užtvindė namus ir įmones, o salų bendruomenes paliko atkirstas nuo pasaulio, ketvirtadienį pareiškė Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas.

Uragano padariniai Floridoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Floridoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Floridoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Uragano padariniai Floridoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Uragano padariniai Floridoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Uragano padariniai Floridoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 6:32 PM

Kitą rytą po to, kai „Ian“ kaip vienas galingiausių uraganų per pastaruosius dešimtmečius prasiveržė į krantą, tik pradėjo aiškėti visi sugriovimų mastai, tačiau audros dydis ir nuožmumas pakurstė baimę, kad didelėje pietrytinės JAV valstijos dalyje bus padaryta didžiulė žala.

„Kai kurios iš tų vietovių – Keip Koralas, Fort Majerso miestas – tikrai buvo užlietos ir labai nuniokotos šios audros, – spaudos konferencijoje sakė R.DeSantisas. – Vandens kiekis, kuris pakilo ir kils toliau šiandien, net ir audrai praslinkus, iš esmės yra didžiausias per 500 metų potvynis“.

Floridos pietvakarinėje pakrantėje esantį 83 tūkst. gyventojų turintį Fort Majerso miestą supa kanalai, įlankos ir upės. Didžiąją miesto dalį užliejo audros sukeltos bangos iš Meksikos įlankos.

Pylimai į netoliese esančias poilsiautojų mėgstamas Pain Ailendo ir Sanibel Ailendo salas buvo smarkiai apgadinti. Du tiltai, vedantys iš salų į Fort Majersą, „yra nepravažiuojami“ ir juos reikės atstatyti, sakė R.DeSantisas.

Nacionalinis uraganų centras (NHC) sumažino „Iano“, kuris trečiadienį apie 15.00 val. (19.00 val. Grinvičo laiku) į krantą atkeliavo kaip itin pavojingas ketvirtos kategorijos uraganas, statusą iki tropinės audros, jam judant į šalies gilumą.

Tačiau NHC taip pat įspėjo apie didelį potvynių ir musoninių liūčių pavojų centrinėje Floridos dalyje.

R.DeSantisas sakė, kad daugiau kaip du milijonai namų ir įmonių liko be elektros, ypač smarkiai nukentėjusioje Ly apygardoje, kurioje yra Fort Myerso miestas. Jis taip pat sakė, kad yra pranešimų apie „dvi nepatvirtintas žūtis“ Ly apygardoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.