Pakistano potvyniai padarė daugiau žalos nei tikėtasi: nuostoliai siekia 40 mlrd. eurų

Rekordiniai šios vasaros potvyniai Pakistane padarė daugiau nei 40 mlrd. eurų nuostolių, remiantis Pasaulio banko grupės paskelbtu skaičiavimu.

Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 1:41 PM

Tai yra 10 mlrd. eurų daugiau nei ankstesnis Pakistano vyriausybės vertinimas.

Pinigų stokojanti Pietų Azijos šalis jau susidūrė su rimta finansine krize dar prieš smarkias musonines liūtis birželio viduryje.

Liūtys sukėlė precedento neturinčius potvynius, dėl kurių vienu metu trečdalis šalies teritorijos buvo apsemta, todėl šimtai tūkstančių žmonių buvo priversti persikelti į saugesnes vietas.

Naujas įvertinimas buvo pateiktas per sostinėje Islamabade įvykusį ministro pirmininko Shahbazo Sharifo ir klimato kaitos ekspertų susitikimą. Pasaulio bankas iš karto nepranešė apie naują skaičių.

Potvynis, kurį, pasak ekspertų, dar labiau paskatino klimato kaita, nuo birželio vidurio nusinešė 1719 gyvybių ir paveikė 33 mln. žmonių. Pakilęs vanduo sugadino arba nunešė 2 milijonus namų.

Sh.Sharifo vyriausybė praėjusį mėnesį sakė, kad potvynių padaryta žala gali siekti 30,6 mlrd., tačiau perspėjo, kad tikrasis skaičius gali būti daug didesnis. Galutinė nuostolių ataskaita dar turi būti parengta padedant tarptautinėms pagalbos agentūroms ir paskolas teikiančioms institucijoms, įskaitant Pasaulio banką.

Vyriausybės pareiškime po trečiadienį įvykusio premjero ir naujai suformuotos Pakistano klimato kaitos tarybos susitikimo cituojamas dažnai kartojamas Sh.Sharifo pareiškimas, kad, nepaisant to, jog Pakistanas atsakingas už mažiau nei vieną procentą pasaulinės anglies dvideginio emisijos, jis yra tarp 10 labiausiai klimato kaitos paveiktų šalių.

JT: Pakistanui atsigauti skubiai reikia daugiau lėšų

Sh.Sharifas taip pat pareiškė, kad tikisi, jog kitą mėnesį Egipte vyksianti COP27 suteiks Pakistanui „galimybę pristatyti savo poziciją dėl besivystančio pasaulio pažeidžiamumo, atsižvelgiant į klimato kaitą“.

Pasak vyriausybės pareigūnų, daugiau nei pusė potvynių aukų labiausiai nukentėjusioje Pakistano Sindo provincijoje per pastarąsias tris savaites grįžo į savo namus po to, kai potvyniai ten ir kitose šalies vietose nuslūgo. Gyventojai grįžo ir į Beludžistaną, kur, JT skaičiavimu, potvyniai padarė žalos 43 proc. pasėlių.

Potvyniai pražudė 345 moteris ir 641 vaiką. JT teigia, kad dar septyniems milijonams moterų ir vaikų nedelsiant reikia pagalbos maistu.

Pakistanas nori, kad pasaulio bendruomenė padidintų pagalbą potvynius išgyvenusiems žmonėms, kuriems dabar taip pat gresia vandens plintančios ligos, maliarija ir dengės karštligė.

Ekspertai teigia, kad potvynių nukentėjusių vietovių žmonės šiemet susidurs su atšiauria žiema ir jiems yra būtina skubi pagalba.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.