Indijos sostinę apgaubė pavojingo lygio smogas

Indijos sostinėje Naujajame Delyje oro tarša pasiekė pavojingą lygį. Kaip pranešė stebėjimų įmonė „IQAir“, pačių pavojingiausių dalelių PM2,5 kiekis viename kubiniame metre ketvirtadienį pasiekė 588 – tai beveik 40 kartų viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą kasdienį lygį.

Smogas Indijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Smogas Indijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 12:09 PM

Šios dalelės yra tokios mažos, kad gali patekti į žmogaus kraujotaką. Manoma, kad šį sostinę apgaubusį „pilkąjį kokteilį“ lėmė dūmai, išskirti iš tūkstančių žemės ūkio plotuose šalies šiaurėje liepsnojančių gaisrų, kurie susimaišė su kitais teršalais.

Indijoje smogas yra tapęs ganėtinai dažnu reiškiniu. Remiantis 2020 m. atliktu tyrimu, kuris buvo paskelbtas įtakingame moksliniame žurnale „The Lancet“, šioje šalyje 2019 m. dėl prastos oro kokybės mirė 1,67 mln. žmonių, iskaitant beveik 17,5 tūkst. Naujajame Delyje.

Šio miesto valdžios pareigūnai vis skelbia apie naujus planus sumažinti oro užterštumą, tačiau didelio poveikio nematyti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.