Išsiveržęs didžiausias pasaulio ugnikalnis nerimsta – vaizdai gniaužia kvapą

Pirmą kartą po beveik 40 metų Havajuose išsiveržė Mauna Loa – didžiausias aktyvus ugnikalnis pasaulyje. JAV geologijos tarnyba (USGS) praneša, kad ugnikalnio išsiveržimas įvyko sekmadienį 23 val. 45 min. vietos (pirmadienį 11 val. 45 min. Lietuvos) laiku, tačiau ugnikalnis toliau spjaudosi lava. 

Ugnikalnio išsiveržimas Havajuose. <br>AP/Scanpix nuotr.
Ugnikalnio išsiveržimas Havajuose. <br>AP/Scanpix nuotr.
Ugnikalnio išsiveržimas Havajuose. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnio išsiveržimas Havajuose. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnio išsiveržimas Havajuose. <br>AP/Scanpix nuotr.
Ugnikalnio išsiveržimas Havajuose. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 5:39 PM

Iš ugnikalnio tekanti lava laikosi Mauna Loa viršūnėje, todėl bent kol kas pavojaus nekelia. Visgi sveikatos specialistai įspėja, kad oro užterštumas gali padidėti, praneša CNN.

Havajų gubernatorius Davidas Ige pirmadienį perspėjo, kad vėjas gali pernešti vulkanines dujas ir pelenus, todėl paprašė gyventojų, turinčių sveikatos problemų, imtis atsargumo priemonių.

JAV geologijos tarnyba taip pat primena, kad buvę išsiveržimai rodo, kad ankstyvieji ugnikalnio veržimosi etapai gali būti labai dinamiški, o lavos srautų vieta ir judėjimas gali drastiškai keistis.

Tarnyba taip pat nurodė, kad Havajų ugnikalnių stebėsenos centras (HVO) konsultuojasi su nepaprastųjų situacijų valdymo pareigūnais ir kad jo darbuotojai iš oro stebės net 4 168 m aukščio ugnikalnį.

Įspūdingą vaizdą sukūręs išsiveržimas neabejotinai pritrauks smalsuolių dėmesį – aukščiausi lavos fontanai siekia net 60 metrų. 

Nors Havajų ugnikalnių nacionalinis parkas lieka atidarytas, tačiau lankytojus, kurie tikisi pamatyti istorinius išsiveržimus, prašo suprasti, kokią kultūrinę reikšmę šios vietos turi vietiniams havajiečiams.

„Nors išsiveržimas yra jaudinanti patirtis, atminkite, kad stebite šventą įvykį. Kīlauea ir Mauna Loa ugnikalnis yra wahi kapu (šventi kraštovaizdžiai), apsupti aukštų vietų“, – rašoma parko svetainėje.

Havajų salose yra šeši aktyvūs ugnikalniai. Mauna Loa nuo 1843-iųjų išsiveržė 33 kartus, nurodo USGS.

Praėjusį kartą išsiveržimas įvyko 1984 metais ir truko 22 dienas. Tuomet lavos srautai buvo priartėję per maždaug 7 km nuo Hilo miesto, kuriame šiuo metu gyvena apie 44 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.