Istorinė pūga paralyžiuoja JAV ir Kanadą: temperatūrai galint nukristi iki 45 laipsnių šalčio, milijonai žmonių liko be elektros, skelbia apie žuvusius

Jungtinėse Valstijose dėl neeilinės, „kartą per šimtmetį“ pasitaikančios pūgos kilo kalėdinio laikotarpio kelionių chaosas – atšaukta tūkstančiai skrydžių, buvo uždaryti pagrindiniai keliai, o beveik 1,5 milijono žmonių liko be elektros energijos.

Audra JAV.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Audra JAV.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Audra JAV.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Audra JAV.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Audra JAV.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Audra JAV.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Dėl audros JAV ir Kanadoje atšaukta daugybė skrydžių. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Dėl audros JAV ir Kanadoje atšaukta daugybė skrydžių. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 11:09 AM, atnaujinta Dec 24, 2022, 11:47 AM

Audra atnešė galingą vėją ir itin žemą temperatūrą. JAV jau pranešta apie mažiausiai septynioliką su audra susijusių mirčių.

Kanzaso valstijoje dėl prastų kelio sąlygų buvo pranešta apie tris mirtinas automobilių avarijas. Dar mažiausiai trys žmonės žuvo Kentukyje, penktadienį pranešė gubernatorius Andy'is Beshearas. Du žuvo autoavarijose, o kitas asmuo, tikėtina, neturėjo pastovios gyvenamosios vietos.

Fort Worth mieste, Teksase, vyras, kuris, kaip manoma, taip pat buvo benamis, buvo rastas lauke spengiant didžiuliam šalčiui.

Prognozuojama, kad Arktinio oro masė atneš stiprius vėjo gūsius ir -10 laipsnių šaltį į El Pasą, Teksasą, kur naujai atvykę ir dokumentų neturintys migrantai neretai miega tiesiog miesto gatvėse.

Audrai stiprėjant, didieji oro uostai atšaukė tūkstančius skrydžių. Penktadienio rytą daugiau nei 1 400 000 žmonių nuo Teksaso iki Meino neturėjo elektros, nes stiprūs vėjai pažeidė elektros linijas.

Kanadoje taip pat buvo pranešta apie elektros energijos tiekimo nutraukimus, kurie paveikė 318 tūkst. žmonių.

JAV nacionalinė orų tarnyba pranešė, kad daugiau nei 200 milijonų žmonių arba maždaug 60 proc. JAV gyventojų gavo įspėjimus dėl atšiaurių oro sąlygų. Didelė dalis Kanados gyventojų taip pat yra perspėti apie ekstremalius šalčius.

Kai kuriose mokyklose atšaukiamos pamokos. Sinoptikai įspėja, kad ši audra atneš šalčiausias Kalėdas per kelis dešimtmečius.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) teigė, kad temperatūra gali siekti net 45 laipsnius šalčio, o kai kuriose vietose išlieka tikimybė, kad temperatūra kris net 50 laipsnių žemiau nulio.

„Tai nėra ta sniego diena, kai buvai vaikas, tai – rimtas dalykas“, – ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose sakė prezidentas Joe Bidenas.

NWS audrą, prasidėjusią antradienį Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose, apibūdino kaip „kartą per amžių“ pasitaikantį žiemos orų reiškinį, sakydama, kad per kelias ateinančias dienas gali būti pagerinta daugiau nei 100 paros šalčio temperatūros rekordų.

Prognozuojama, kad net Floridoje, kuri pasižymi šiltais orais, Kalėdos bus šalčiausios per 30 metų. Štai ką iki šiol patyrė kiti regionai:

  • Vajominge pasiektas didžiausio vienos valandos temperatūros kritimo rekordas, kai per 30 minučių temperatūra nukrito nuo 6 iki -16 laipsnių.
  • Beveik tuzinas rekordiškai žemų temperatūrų buvo nustatyta ir kaimyninėje Montanoje.
  • Čikagoje iki šeštadienio galioja įspėjimas apie žiemos audrą, kurios metu vėjo greitis viršys 80 km/h.
  • Temperatūra penktadienį pradėjo kristi Ohajuje, Niujorke ir Vašingtone. Kanadoje, daugelyje Ontarijo ir kai kuriose Kvebeko vietose sninga, pučia stiprus vėjas, o kai kur formuojasi lijundra.
  • Kelios JAV valstijos, įskaitant Niujorką, Vakarų Virdžiniją, Kentukį, Džordžiją, Šiaurės Karoliną ir Oklahomą, paskelbė nepaprastąją padėtį, o Viskonsinas paskelbė „energetikos ekstremalią situaciją“.

Atostogų sezono kelionių chaosas

Kai kurie tarpvalstybiniai greitkeliai buvo uždaryti dėl pavojingų vairavimo sąlygų, įskaitant Vakarų Niujorką ir Pietų Dakotą.

Audra penktadienį taip pat sukėlė potvynių kai kuriose JAV rytinės pakrantės dalyse, dėl kurių buvo sustabdytas geležinkelių transportas Long Ailende, o Ontarijo ežere, esančiame JAV ir Kanados pasienyje, bangos gali siekti 11 metrų. Ohajo gubernatorius Mike'as DeWine'as, orą pavadino „unikalia ir pavojinga situacija“, ypač kai žmonės per Kalėdas keliauja pabūti su artimaisiais.

Audra jau sukėlė sumaištį kone visoje šalyje. Trečiadienį Vajomingo greitkelių patruliai sulaukė 787 pagalbos iškvietimų ir vos per 12 valandų užfiksavo 104 avarijas. Ontarijuje, Kanadoje, policija pranešė apie 100 automobilių susidūrimų.

Ketvirtadienį ir penktadienį JAV buvo atšaukta daugiau nei 6 900 skrydžių, pranešė skrydžių stebėjimo svetainė „FlightAware“. Vien Kanadoje „WestJet“ penktadienį atšaukė 266 skrydžius. Tikėdamosis kelionių sutrikimų, didžiosios oro linijos pasiūlė atleisti nuo mokesčių keliautojus, norinčius pakeisti savo skrydžių datas.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.