Europa ruošiasi rekordinei karščio bangai: temperatūra kai kur sieks beveik 50 laipsnių

Pietų ir Rytų Europa ruošiasi rekordinėms temperatūroms – prasideda alinanti karščio banga. Europos kosmoso agentūros (EKA) duomenimis, artimiausiomis dienomis Italijos Sardinijos ir Sicilijos salos gali įkaisti iki 48 laipsnių ir pasiekti „karščiausią kada nors Europoje užfiksuotą temperatūrą“.

Karščio banga Europoje. <br>lrytas.lt montažas. 
Karščio banga Europoje. <br>lrytas.lt montažas. 
Karščio banga Europoje. <br>CO/Scanpix nuotr. 
Karščio banga Europoje. <br>CO/Scanpix nuotr. 
Karščio banga Europoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Karščio banga Europoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>ZP/Scanpix nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>ZP/Scanpix nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 4:26 PM

Karštis artimiausiomis dienomis alins ne vieną šalį – kai kuriose Italijos dalyse temperatūra gali pasiekti 48 laipsnius, todėl baiminamasi, kad padaugės su karščiu susijusių mirčių. Antradienį netoli Milano temperatūra pasiekė 40 laipsnių, o dėl karščio darbo vietoje mirė kelininkas, praneša „Euronews“.

Ispanijos meteorologijos tarnyba pranešė, kad termometrų stulpeliai gali pasiekti 45 laipsnius pietrytinėse Pirėnų pusiasalio vietovėse, kuriose taip pat paskelbtas pavojus dėl ekstremalaus karščio. Kai kuriose šalies dalyse žemės temperatūra pasiekė daugiau nei 60 laipsnių.

​Temperatūra Kipre taip pat gali pakilti iki 42, Juodkalnijoje – iki 41, o Serbijoje ir Rumunijoje pirmadienį gali būti 39 laipsniai. Kai kuriose Kroatijos dalyse laukiama 38 laipsnių.

Prancūzijoje iki savaitės pabaigos temperatūra taip pat gali pasiekti 37 laipsnius.

Šeštadienį Prahoje, Čekijoje, gali būti 36 laipsniai, t. y. gerokai daugiau nei šiuo metų laiku čekams įprasti 22 laipsniai. Prognozuojama, kad „Cerberio“ sukelta ekstremali karščio banga Viduržemio jūros regioną apims maždaug dvi savaites.

Graikijoje žadama 44 laipsnių temperatūra, o Kultūros ministerija nurodė tokioms archeologinėms įžymybėms kaip Akropolis kelioms valandoms uždaryti turistų traukos vietas, jei bus itin karšta. Už įsigytus bilietus pinigai esą bus grąžinti.

Daugelyje vietų Graikijoje ir Kipre atidarytos kondicionuojamos salės, kad žmonės čia galėtų atsigaivinti. Gyventojai paraginti dirbti iš namų. Darbdaviai, be to, turėtų sudaryti lankstų darbo grafiką, kad žmonės galėtų išvengti vidudienio karščio.

Ypač didelis dėmesys turi būti skiriamas vyresnio amžiaus žmonėms, ligoniams ir mažiems vaikams. Be to, negalima pamiršti naminių gyvūnų ir valkataujančių šunų bei kačių – jiems reikėtų parūpinti pakankamai vandens.

Graikijos civilinės apsaugos ministerija jau įspėja dėl padidėjusio gaisrų pavojaus kitą savaitę. Kadangi karščio bangą lydės didelė sausra ir nuo pirmadienio daugelyje šalies dalių bus labai vėjuota, išauga didelių gaisrų židinių pavojus, įspėjo ministras Vassilisas Kikiliasas.

Šiais metais ekstremalų karštį Europoje lemia El Ninjo reiškinys, o prisideda ir išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, šildančios mūsų klimatą.

Pastaruosius karščius dar labiau pablogino anticiklonas, vadinamas „Cerberiu“. Ši aukšto slėgio sritis atsirado Sacharoje, o paskui slinko per šiaurinę Afriką į Viduržemio jūros regioną.

Europos kosmoso agentūros (EKA) duomenimis, artimiausiomis dienomis Italijos Sardinijos ir Sicilijos salos gali įkaisti iki 48 laipsnių ir pasiekti „karščiausią kada nors Europoje užfiksuotą temperatūrą“. 2021 m. rugpjūtį Sicilijoje buvo užfiksuota 48,8 laipsnio temperatūra – tai yra dabartinis Europos rekordas.

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, praėjusios vasaros karščio bangos Europoje sukėlė 61 000 mirčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo