Miškų gaisrai siaubia pasaulį: Kanadoje – absoliutus rekordas, La Palmos saloje – evakuacija

Smarkūs miškų gaisrai Kanadoje nuo metų pradžios jau išdegino 10 mln. hektarų plotą. Tai, šeštadienį paskelbtais vyriausybės duomenimis, yra absoliutus rekordas. „Šiais metais susiduriame su situacija, kuri pranoksta pesimistiškiausius mūsų scenarijus“, – sakė Yanas Boulangeris iš Gamtos išteklių ministerijos.

 Gaisras Kanadoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaisras Kanadoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2023, 9:10 PM

Ligšiolinis rekordas fiksuotas 1989 m., kai per visus metus visoje Kanadoje išdegė 7,3 mln. hektarų plotas. Dabar per kiek daugiau nei šešis mėnesius pelenais virto daugiau kaip 10 mln. hektarų.

Nuo sausio Kanadoje registruoti iš viso 4 088 gaisrai. Šeštadienį visoje šalyje liepsnojo 906 gaisrai, 570 jų buvo nekontroliuojami.

Dauguma gaisrų įsiplieskė atokiuose miškuose ir krūmynuose, tačiau kilo grėsmė ir gyvenvietėms. Nuo metų pradžios savo namus buvo priversti palikti daugiau kaip 150 000 žmonių – tai didžiausias evakuotų gyventojų skaičius per 40 metų.

La Palmo saloje paskelbta evakuacija

Dėl miško gaisro Ispanijai priklausančioje Kanarų saloje La Palmoje šeštadienį buvo evakuota mažiausiai 500 žmonių. Liepsnos ryte įsiplieskė Puntagordos vietovėje salos šiaurės vakaruose. Dėl didelės sausros ir smarkaus vėjo ugnis greitai išplito, televizijos stočiai RTVE sakė miestelio meras Vicentėe Rodríguezas.

Kadangi vėjo kruptis vis keičiasi, liepsnų iki šiol nepavyksta suvaldyti. Sudegė mažiausiai 11 namų, sunaikintas maždaug 140 hektarų plotas.

Labiausiai vakaruose esanti Kanarų sala 2021 m. kelis mėnesius buvo žiniasklaidos akiratyje, kai čia Tajogaite ugnikalnis išspjovė milžinišką kiekį lavos, kuri iki raudonumo įkaitusiomis srovėmis tekėjo jūros link. Tada buvo priversti evakuotis mažiausiai 7 000 žmonių. Lava padengė namus, bananų plantacijas ir vynuogynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.