Japoniją siaubia negailestingos stichijos: dėl karščio žuvo 13-metė, šimtams tūkstančių – raginimai evakuotis

Japonija ir Pietų Korėja toliau kenčia nuo karščio bangų, o ekstremalios temperatūros jau pareikalavo bent 15 žmonių gyvybių. Negana to, trečiadienio rytą Japoniją nusiaubė ir smarkus taifūnas, pražudęs mažiausiai vieną žmogų.

Karščio banga. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karščio banga. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Taifūnas Japonijoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Taifūnas Japonijoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga. <br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Karščio banga. <br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Karščio banga. <br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Karščio banga. <br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 9:45 AM

Iš savo garažo griuvėsių buvo ištrauktas 90 metų vyras, kuris netrukus ligoninėje mirė, pranešė vietos žiniasklaida. Siautėjant taifūnui, 200 000 namų ūkių nutrūko elektros tiekimas. Tai maždaug trečdalis visų tenykščių namų ūkių.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba paragino gyventojus ir toliau būti itin atsargius dėl besitęsiančio pavojaus, kurį kelia stiprus vėjas, didelis bangavimas ir smarkios liūtys. Šimtai tūkstančių žmonių regione prieš tai buvo paraginti evakuotis. Buvo atšaukti skrydžiai iš ir į Okinavą.

Tuo tarpu kitose šalies dalyse bei Pietų Korėjoje gyventojai toliau kenčia nuo didelės kaitros. Pietų Korėjoje su karščiu siejamų mirčių vien per savaitgalį užfiksuota 12, o Japonijoje mirė dar 3 žmonės, tarp kurių – iš mokyklos namo ėjusi 13-metė paauglė. Nurodoma, kad mirties priežastis yra šilumos smūgis.

Mergaitė buvo rasta penktadienį, be sąmonės gulinti ant šaligatvio. Ligoninė pranešė, kad tikėtina, jog mirties priežastis yra karščio smūgis.

Mokykla, kurioje mokėsi mirusi paauglė, laikinai sustabdė po pamokines veiklas, o mokiniai raginami daryti dažnesnes pertraukas bei nepamiršti vartoti skysčių.

Pietų Korėjoje įsikūrusi naujienų agentūra Yonhap praneša, kad bent 5 iš žuvusių yra ūkininkai, o bent 7 buvo vyresni nei 70-ies. Didžiojoje šalies dalyje jau kurį laiką paskelbtas perspėjimas dėl karščio – temperatūra viršijo net 35 laipsnius.

Mirties atvejai Japonijoje užfiksuoti praėjus kelioms savaitėms po to, kai vyriausybė užsibrėžė tikslą iki 2030 m. perpus sumažinti su karščiu susijusių mirčių skaičių.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys, kuriuos pateikė laikraštis „Japan Times“, rodo, kad nuo 1995–1999 m. per metus dėl karščio mirė vidutiniškai 201 žmogus, o 2018–2022 m. – vidutiniškai 1295. Nuo 80 iki 90 proc. mirusiųjų yra vyresni nei 65 metų.

Tyrimai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonės yra labiau pažeidžiami karščio bangų. Japonija yra antra pagal 65 metų ir vyresnių žmonių dalį pasaulyje, o tai turi didelės reikšmės prisitaikymui prie klimato kaitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.