Gamtos tyrimų centrui – daugiau savarankiškumo: mokslinių tyrimų institutas taps viešąja įstaiga

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) siūlymui Gamtos tyrimų centrą pertvarkyti iš biudžetinės įstaigos į viešąją. Pasak ministerijos, centras taps savarankiškesniu mokslinių tyrimų institutu.

Gamtos tyrimų centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gamtos tyrimų centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gamtos tyrimų centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gamtos tyrimų centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 2:14 PM, atnaujinta Aug 16, 2023, 2:15 PM

„Labai svarbu, kad centras galės savarankiškai spręsti dėl jam suteikiamų lėšų panaudojimo ir taip lanksčiau reaguoti į visuomenei aktualius iššūkius, kuriems reikalingi mokslo sprendimai. Tai taip pat leis centrui atlikti inovatyvesnius mokslinius tyrimus, efektyviau ieškoti naujų tyrimų metodikų, technologijų diegimo“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras.

Pasak viceministro, Gamtos tyrimų centro pertvarkymas į viešąją įstaigą paskatins ir aktyvesnį verslo susidomėjimą bei naudojimąsi centro paslaugomis.

„Viešosios įstaigos, lyginant su biudžetinėmis, yra savarankiškesnės: gali laisvai disponuoti savo uždirbtomis lėšomis, vykdyti komercinę veiklą, turi daugiau finansavimo šaltinių, gali priimti naujų dalininkų ir gauti papildomų lėšų“, – pažymėjo J. Nugaras.

Gamtos tyrimų centras yra valstybinis mokslinių tyrimų institutas, kuriame vykdomi gamtos mokslų srities moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra. Centras taip pat orientuojasi į mokslo ir verslo bei viešojo sektoriaus įstaigų bendradarbiavimo plėtrą, nurodoma ŠMSM pranešime žiniasklaidai.

Ministerija primena, kad Lietuvoje veikia 11 valstybinių mokslinių tyrimų institutų, o penki iš jų yra pakeitę teisinę formą iš biudžetinės į viešąją įstaigą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.