Teismas nenušalino kaltinamuosius ginančio advokato nuo „Grigeo Klaipėda“ bylos

Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas „Grigeo Klaipėda“ byloje netenkino kaltintojos prašymo nuo bylos nagrinėjimo nušalinti vieną iš advokatų, ginančių tris kaltinamuosius.

​Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas „Grigeo Klaipėda“ byloje netenkino kaltintojos prašymo nuo bylos nagrinėjimo nušalinti vieną iš advokatų, ginančių tris kaltinamuosius.<br>V.Skaraičio nuotr.
​Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas „Grigeo Klaipėda“ byloje netenkino kaltintojos prašymo nuo bylos nagrinėjimo nušalinti vieną iš advokatų, ginančių tris kaltinamuosius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 5:38 PM, atnaujinta Dec 20, 2023, 5:39 PM

Teismo nuomone, šioje bylos nagrinėjimo stadijoje nėra pagrindo konstatuoti, kad advokatas toje pačioje byloje teikia ir anksčiau teikė teisinę pagalbą asmenims, kurių interesai prieštarauja vienas kito interesams. Byloje bus tęsiamos liudytojų apklausos.

Prašymą nušalinti advokatą prokurorė teismui pateikė anksčiau įvykusiame teisiamajame posėdyje. Teisiamajame posėdyje valstybinė kaltintoja teismui pateiktame dokumente nurodė, kad minėtas advokatas šioje byloje gina tris kaltinamuosius: A. S., V. J. ir R. I.

Prokurorės teigimu, pastebėta, kad šis advokatas ikiteisminio tyrimo metu atstovavo ir gynė kaip specialius liudytojus, o vėliau ir kaip įtariamuosius apklaustus V. Š. ir G. B., kurie prisipažino padarę nusikalstamą veiką ir buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Prokurorė pabrėžė, kad šių metų gruodžio 5 dieną vykusiame teisiamajame posėdyje V. Š. ir G. B. buvo apklausti liudytojais, šių asmenų parodymų turinys, jos teigimu, ikiteisminio tyrimo metu atliktų procesinių veiksmų teisėtumas yra ir gali būti ateityje kaltinamųjų gynėjų kvestionuojamas.

Nors kaltinamieji A. S. ir V. J. savo pozicijos dėl kaltės neišsakė, tačiau, prokurorės tvirtinimu, iš ikiteisminio tyrimo duotų parodymų matyti, jog savo kaltės jie nepripažįsta.

Kaip ji tvirtino, advokatas arba advokato padėjėjas neturi teisės dalyvauti procese kaip gynėjas, jeigu jis toje pačioje byloje teikia arba anksčiau teikė teisinę pagalbą asmeniui, kurio interesai prieštarauja teisinės pagalbos prašančio asmens interesams. Valstybinės kaltintojos teigimu, atsižvelgdama į tai, ji teismo prašo minėtą gynėją nušalinti nuo šios bylos nagrinėjimo.

Pats advokatas teismui teigė manantis, kad šioje byloje jis gali ginti kaltinamuosius. Kiti valstybiniai kaltintojai teismui pareiškė, kad šis prokurorės prašymas apskritai negali būti nagrinėjamas, prašė jį atmesti kaip nepagrįstą. Visi trys kaltinamieji teismui pareiškė norintys, kad minėtas advokatas juos gintų, penktadienį pranešė Šiaulių apygardos teismas.

ELTA primena, kad apie tai, jog iš „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias per „Klaipėdos vanduo“ nuotekų kolektorių galėjo būti išleidžiamos iš dalies biologiškai apvalytos nuotekos paaiškėjo 2020 metų sausį.

Su tuo susijusi byla šiuo metu nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme. Joje sprendžiama dėl 14 asmenų atsakomybės.

Tiesiogiai už nuotekų valymą ir valymo įrenginių modernizavimą atsakingi buvę bendrovės vadovai, prisipažinę dėl savo ilgametės neteisėtos veiklos, prokuratūros sprendimu nuo atsakomybės byloje yra atleisti.

„Grigeo Klaipėda“ dėl išleistų teršalų yra prisiėmusi atsakomybę ir įsipareigojusi iš Kuršių marių pašalinti visus jai inkriminuojamus teršalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.