Užburiantis vaizdas Šventojoje – susiformavo „šalčio gėlės“

Pirmadienio popietę, dar spaudžiant šaltukui, Šventojoje buvo galima pasigrožėti užburiančio grožio gamtos reiškiniu – „šalčio gėlėmis“.

Šalčio gėlės. <br>lrytas.lt koliažas. 
Šalčio gėlės. <br>lrytas.lt koliažas. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Šalčio gėlės. <br>A.Malakausko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 9:36 PM

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gytis Valaika portalui lrytas.lt aiškino, kad šis reiškinys dar vadinamas ledo lapeliais arba ledo gėlėmis. 

„Tokie gamtos meno kūriniai gali pasirodyti, kai yra šalti ir ramūs orai bei pakankamas drėgmės kiekis ore. Reiškinys iš dalies panašus į šerkšną. Tokie sniego lapeliai susiformuoja, kai dėl efektyviojo spinduliavimo (žemės paviršiaus vėsimo) atiduodama sniegu padengto paviršiaus šiluma ir šis dar labiau atšąla (pvz. giedrą ir ramią naktį).

Virš sniego/ledo ore esantys vandens garai pamažu transformuojasi į ledo kristalus, o šie formuoja tokius sniego lapelius. Lapeliams formuojantis, bent jau prie žemės paviršiaus neturi būti vėjo, kad kristalai nebūtų nupučiami ar kitaip sugriauta šių lapelių struktūra. Pamažu kristalams augant, formuojasi maži lapeliai, o šie galiausiai išauga iki didesnių lapelių“, – paaiškino G.Valaika. 

Visgi artimiausiomis dienomis tokių reiškinių nebepamatysime – šaltis slūgs. Antradienį šalies orus jau lems ciklono pietvakarinis pakraštys. Debesuotumas numatomas gana didelis, o pro žemus, pilkus debesis pragiedruliai galės pasirodyti tik kai kur. Didesnė jų tikimybė išlieka vakarinėje šalies pusėje.

Žymesnių kritulių būti neturėtų, nebent kai iškris vienas kitas lašas lietaus, padulksnos, gali formuotis silpna lijundra. Pūs vidutinio stiprumo vakarinių krypčių vėjas. Į Lietuvą plūs šiltesnė oro masė, tad aukščiausia temperatūra įdienojus jau pasiskirstys tarp 2 laipsnių šalčio ir 3 laipsnių šilumos.

Trečiadienį būsime tarp aukšto slėgio srities į vakarus nuo mūsų ir ciklono rytuose. Nakties metu netrūks debesų, šiek tiek pragiedrulių bus nebent vakariniuose rajonuose. Vis tik žymesnių kritulių iš jų nelaukiama. Vietomis reikės pasisaugoti plikledžio, išlieka ir silpnos lijundros formavimosi tikimybė.

Stiprės vakarų, šiaurės vakarų krypties vėjas. Žemiausia temperatūra bus nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos.

Trečiadienio dieną laikysis žemi debesys, pragiedrulių tikimybė numatoma labai menka. Kaip ir naktį, žymesnių kritulių neturėtų būti, nebent kai kur padulksnos. Vietomis reikės pasisaugoti slidžių kelių ir šaligatvių. Pūs nelabai malonus, stiprokas vakarų, šiaurės vakarų krypties vėjas. Temperatūra jau visoje šalyje bus teigiama tarp 0–5 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio naktį atmosferos slėgis nukris, ryčiau slinks ciklonas. Iš vientiso debesų šydo kritulių, daugiausia nedidelių, sulauksime tik vietomis. Didesnė jų tikimybė numatoma šalies rytuose. Vakarų, šiaurės vakarų vėjas dar labiau sustiprės, pajūryje jau gūsiai sieks 15–16 m/s. Temperatūra pasiskirstys nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos.

Ketvirtadienio dieną ciklono vakarinė dalis lems debesuotą dangų, daug kur sulauksime kritulių. Kaip ir naktį, kiekiai daugiausia bus nedideli. Pirmoje dienos pusėj daugiau kris šlapdriba, vėliau įsivyraus sniegas. Dar labiau stiprės vėjas, pasisuks iš šiaurės vakarų, šiaurės, o gūsiai 15–20 m/s jau sieks daugelyje rajonų.

Oras įdienojus šils iki 0–5 laipsnių šilumos. Antroje dienos pusėje ims veržtis šaltas oras, tad temperatūra kris, daug kur taps neigiama, formuosis plikledis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.