Aplinkosaugininkai įvertino Būtingėje išsiliejusios naftos žalą aplinkai: į Baltijos jūrą pateko beveik 2 tonos teršalų

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) skelbia, kad vasarį Butingėje į Baltijos jūrą išsiliejus naftai į aplinka pateko beveik 2 tonos teršalų, padaryta žala aplinkai siekia 146 389 eur.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) skelbia, kad vasarį Butingėje į Baltijos jūrą išsiliejus naftai į aplinka pateko beveik 2 tonos teršalų, padaryta žala aplinkai siekia 146 389 eur.<br>KOP ir KJP nuotr.
Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) skelbia, kad vasarį Butingėje į Baltijos jūrą išsiliejus naftai į aplinka pateko beveik 2 tonos teršalų, padaryta žala aplinkai siekia 146 389 eur.<br>KOP ir KJP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 3:44 PM, atnaujinta Apr 15, 2024, 3:45 PM

Skelbiama, kad dėl į jūrą išsiliejusios naftos, AAD atliko neplaninį įmonės AB „Orlen Lietuva“ patikrinimą, kurio metu nustatė, kad į aplinką pateko 1,987 t teršalų. Aplinkai ir jūros aplinkos būklei padaryta žala sudaro 146 389 Eur.

Taip pat, iš karto po incidento Aplinkos apsaugos departamentas kreipėsi į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl padarytos žalos aplinkai.

Teršalų likvidavimo darbus per incidentą koordinavo Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras.

ELTA primena, kad vasario 7 d. AAD gavo pranešimą iš AB „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą, į Baltijos jūrą išsiliejo apie 300 litrų naftos.

Karinės jūrų pajėgos taršos mastui įvertinti pasitelkė budintį Karinių oro pajėgų sraigtasparnį AS365N3+ „Dauphin“, kuris skrydžio metu aptiko teršalų dėmę į pietus nuo Būtingės terminalo.

Įvertinus pirminius duomenis nustatyta, kad naftos dėmė buvo maždaug 9 kilometrų ilgio ir 2 kilometro pločio. Įvertinus užfiksuotos dėmės parametrus, pirminiais duomenimis, ant vandens paviršiaus buvo nuo 1,8 t išsiliejusios naftos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.