Vilniaus kapinėse – juodi Niujorko bokštai ir ašaros dėl dukros žūties

Tuo metu, kai griuvo Pasaulio prekybos centras Niujorke, vilnietis Vladimiras Gavriušinas meldė, kad jo dukros ten nebūtų. Bet ji buvo. Dieną, kai žuvo jo dukra Jelena Melničenko, fizikas V.Gavriušinas prisimena jau dvylika metų. Vienose Vilniaus kapinėse iškilę du juodi obeliskai skirti jos atminimui. Kiekvienais metais šią dieną V.Gavriušinas kartu su giminėmis atvyksta padėti gėlių ant Jelenos kapo. Pats vienas vyras šią vietą lanko kas mėnesį.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 11, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:29 AM

J.Melničenko dirbo Pasaulio prekybos centre. Lemtingą 2001 m. rugsėjo rytą ji buvo darbe. J.Melničenko palaikai, kaip ir daugumos Rugsėjo 11-osios aukų, nebuvo rasti, todėl kapas yra tuščias. Tai simbolinė vieta, į kurią V.Gavriušinas ateina prisiminti dukros. Jelenai buvo 28-eri.

„Pastačiau bokštus kapinėse, ten guli mano žmona ir dukra. Kape nėra dukters palaikų, tai tiesiog simbolinė vieta. Per metines kartu su giminėmis mes ten nuvažiuojame paminėti Rugsėjo 11-osios įvykių. Dažnai vykstu į Niujorką, tačiau šiais metais į minėjimą nevažiuosiu“, – pasakojo V.Gavriušinas.

Kai tik būna Niujorke, vyras nueina į tragedijos vietą. Ten pastatytas memorialas teroristinių išpuolių aukoms atminti. Bronzoje iškalti visų aukų vardai. Tiksliai toje vietoje, kur stovėjo sugriuvę bokštai dvyniai, telkšo du tvenkiniai. Memorialinėje vietoje įrengti kriokliai, kuriuos supa baltieji ąžuolai.

„Nuvykstu ten kasmet. Būdavo, kad per metus net penkis kartus nuvažiuodavau. Yra vieta, kur saugomi palaikai. Ten ir nueidavau“, – pasakojo V.Gavriušinas.

Kai žuvo Jelena, jos sūnui Erikui buvo tik septyneri. Dabar vaikinui yra devyniolika metų. V.Gavriušinas apgailestavo, kad dukros vyras uždraudė matytis su anūku.

„Jaunesnioji dukra buvo specialiai nuvykusi į Niujorką tam, kad aplankytų Eriką. Duktė jį matė prie mokyklos, kalbėjo telefonu. Tačiau jis nepasiruošęs pradėti bendrauti. Su žmona abejojome, ar žentui pavyks vienam be pagalbos užauginti vaiką. Jeigu dabar jį sutikčiau, tai padėkočiau, kad jam tai pavyko“, – sakė V.Gavriušinas.

Tada, prieš dvylika metų, devyniolika teroristų musulmonų užgrobė keturis JAV komercinius lėktuvus. Du iš jų giedrą antradienio rytą 8 val. 46 min. vietos laiku rėžėsi ir sprogo įsirėžę į Pasaulio prekybos centro dangoraižius Niujorke.

Ramus rytas Manhatane paskendo dūmuose ir išsigandusių žmonių klyksmuose. Visas pasaulis užgniaužęs kvapą stebėjo, kaip daugiau nei po valandos sugriuvo pirmasis Pasaulio prekybos centro (PPC) pastatas. Po pusvalandžio sugriuvo ir antrasis PPC pastatas.

Trečiasis lėktuvas buvo nukreiptas ir trenkėsi į Pentagoną, netoli Vašingtono. Žuvo 184 žmonės – 59 užgrobto lėktuvo keleiviai ir įgulos nariai, taip pat – 125 Pentagone buvę žmonės.

Ketvirtasis lėktuvas, pasipriešinus keleiviams, sudužo laukuose, Pensilvanijoje. Manoma, kad šio užgrobto reiso tikslas buvo Baltieji rūmai.

Iš viso per Rugsėjo 11-osios išpuolius žuvo 3 tūkst. žmonių. Išpuolius surengė teroristų organizacija „Al Qaeda“. Grupuotės lyderis Osama bin Ladenas tapo ieškomiausiu pasaulio nusikaltėliu.

Praėjus beveik dešimtmečiui nuo išpuolių, 2011 m. gegužės 1 d., į pasaulį kreipėsi Amerikos prezidentas Barackas Obama.

Vėlų sekmadienio vakarą iš Baltųjų rūmų B.Obama pasiuntė netikėtą istorinę žinią – O.bin Ladenas buvo rastas ir nušautas Pakistano Abotabado mieste. Amerikos kariai teroristo kūną palaidojo jūroje. Taip padaryta dėl to, kad O.bin Ladeno kapas netaptų kulto vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.