Iš alkoholio liūno panevėžietį ištraukė naujas pomėgis

„Pusę gyvenimo pramiegame, o jei kitą jo dalį aš pragersiu, tai net nepamatysiu, kaip metai prabėgo“, – taip juokauja dabar nė lašo alkoholio į burną neimantis Pasvalio rajono Vienžindžių kaimo gyventojas, gausios šeimos tėvas Vidas Zdanevičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Vita Savickienė (panskliautas.lt)

Oct 24, 2013, 3:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:13 PM

Atsitokėjo po daugiadienių

Vos tik įvažiavus į Vienžindžių kaimą, akį patraukia pirmoji sodyba. Išpuoselėtame kieme gyvena aštuonis vaikus auginanti šeima – Rasa Vaišvilaitė ir Vidas Zdanevičius.

Daugiavaikės bedarbių šeimos aplinka tviska iš tolo. Ją puošia paties Vido išdrožtos ąžuolinės skulptūros, kastuvu iškastas tvenkinys.

V.Zdanevičius pasakoja, kad drožinėti pradėjo prieš penkerius metus, po vadinamojo daugiadienio gėrimo.

„Sąžiningai „atpyliau“ 10 mėnesių. O kai nustojau maukti alų, neturėjau kuo užsiimti. Rankos drebėjo, tai drožti buvo lengva. Reikėjo tik rankoje laikyti kaltą, o stukseno jis pats“, – kitokiu gyvenimu džiaugėsi V.Zdanevičius.

Įkurdino daugybę skulptūrų

Didelę Vienžindžių kaimo gyventojo sodybą puošia ne viena dešimtis skulptūrų. Kiekvienam kūriniui meistras sugalvojęs pavadinimą: „Beausis“, „Kipšas“, „Girinis“.

„Radęs įdomesnės formos rąstigalį tempiuosi jį namo. Drožinėti daug nereikia, nulupu tik žievę ir, truputį pakalęs, gaunu puikią sodybos puošmeną. Džiugu, kad ne tik man gražu. Pro šalį važiuojantys žmonės sustoja pasižiūrėti skulptūrų, prie jų nusifotografuoja“, – pasakojo talentingas drožėjas.

42 metų vyras mano, kad jis yra per senas prisijungti prie rajono tautodailininkų. Jo įsitikinimu, menininkai turi gyventi mieste, o kaimo žmonės nelabai kam įdomūs.

Prie drožinio V.Zdanevičius praleidžia maždaug mėnesį, kol gaunasi sumanytas kūrinys.

Vaikai neturi kada dykinėti

Darbo neturintys ir iš pašalpų gyvenantys tėvai vienu balsu tvirtino, kad jų vaikams slampinėti nėra kada. Pareigų neturi tik šeimos mažieji.

„Žolė, šienas, bulvės, daržai – darbų nors vežimu vežk. Kadangi technikos neturime, o rudenį planuojame nusipirkti kelias ožkas, tai dalgiais ganyklas šienaujame.

Kaimynas atneša pieno, atsidėkodami jo daržus nuravime. Pavasarį pasodinome 28 maišus bulvių, turime 3 arus braškių. Tai ravėjimo į valias“, – darbus vardijo daugiavaikis tėvas.

Anksčiau šeima augindavo pusšimtį žąsų. Šiemet buvo striuka su pinigais, todėl paukščių nenusipirko. Neaugina kaimiečiai ir kiaulių, nes neapsimoka. Kadangi savos žemės neturi, riestasnukėms pašarą tenka pirkti.

„Pusantrų metų penėjom, o per mėnesį suvalgėm. Žąsienos užtenka visus metus“, – ūkininkavimo ypatumus vardijo V.Zdanevičius.

Vyras džiaugėsi, kad namuose krykštauja 8 vaikai. Keturių atžalų jis susilaukė su pirmąja žmona, kuri, palikusi vaikus, pabėgo. Dar tiek pat gimė jau gyvenant su R.Vaišvilaite.

Pašnekovas neslepia, kad užsienyje gyvena dar viena, vyriausioji jo dukra, su kuria kartais pasišneka internetu. Savo pirmagimės V.Zdanevičius su bendraklase susilaukė dar mokydamiesi mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.