Ligos pinklės: mergaitė apako ir negali vaikščioti (paaukokite šeimai)

Moters akyse sužiba ašaros. Jos duktė apako. Anksčiau mergaitė lakstydavo savo kojytėmis. Dabar ją reikia nešioti ar vežioti vežimėliu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:10 PM

„Ar dažnai verkiu? Ne. Tik pastarąjį laiką. Jis buvo sunkus“, - neslėpdama ašarų kalbėjo Vaida Skliutienė.

Klastinga liga, kuri paveikė jos dukros Urtės regėjimą ir stuburą, užklupo ją esant vos trejų su puse.

Darželyje mergaitė susirgo vėjaraupiais. Vaikiškas susirgimas pabudino organizme kitą, daug rimtesnę autoimuninę ligą. Ji pažeidė regos ir stuburo nervus. Sutriko pusiausvyra ir koordinacija, mergaitė apako.

„Grįžtant iš močiutės danguje skrido oro balionai. Pro automobilio langą Urtės brolis parodė – žiūrėkit, balionai. Mes Urtei rodom, žiūrėk, koks didelis ir gražus balionas. Tada ji pasakė, kad nemato baliono. Jinai jau nebematė. Paskui pastebėjau, kad jei daiktas nukrisdavo, ji jo ieškodavo rankomis, o ne tiesiai imdavo“, - pasakojo V.Skliutienė.

Apako per pusmetį

Tėvai darė viską, ką galėjo. Važiuodavo su Urte į Kauno klinikas. Neurologai skirdavo mergaitei hormoninius vaistus. Juos vaikui leisdavo ligoninėje, tėvai duodavo namuose. Gydytojai pirmą kartą buvo matę tokį susirgimą. Prognozavo, kad mergaitė nematys, gali nevaikščioti, rankas ir kojas gali suparalyžiuoti.

Po žūtbūtinių kovų dėl mergaitės regėjimo, jis trumpam grįždavo, paskui Urtė ir vėl nerdavo į akliną tamsą. Per pusmetį ji visiškai apako.

Dabar Urtei – dešimt metų. Dar prieš porą mėnesių mergaitė vaikščiojo. Pastaruoju metu nebepaeina, ją reikia nešti ant rankų ar vežti vežimėliu.

Nuo pirmos dienos, vos sužinoję diagnozę, Urtės tėveliai Dalius ir Vaida Skliutai nepailsdami ieškojo būdų, kaip galima padėti dukrai, išbandė įvairiausius gydymo būdus. Niekas nepadėjo.

Tik prieš porą metų alytiškiai per televiziją išgirdo apie kliniką tolimajame Rusijos mieste Ufoje, kur specialia medžiaga medikai veikia regos nervus. Po ilgo domėjimosi ir susirašinėjimo, praėjusį spalį šeima ryžosi kelionei.

Vaida ištisas valandas su smulkmenomis galėtų pasakoti, kaip sunkiai su vežimėlyje sėdinčiu vaiku skrido iki Uralo, kaip siaubingai Urtė bijojo skrydžio. Dėl jaudulio jai labai pablogėjo sveikata.

Kelionės kaina – 20 tūkst. litų

Lyg sunkumų dar būtų maža, kelionė užtruko kur kas ilgiau, nei buvo numatyta. Rusijos medikai turėjo atlikti daugybę tyrimų, kol galų gale ryžosi lengvesnei operacijai, nei iš pradžių buvo numatyta.

Gegužę mergaitės vėl laukia tolima kelionė. Jeigu viskas klostysis sėkmingai, su ypatinga rusų mokslininkų atrasta medžiaga bus mėginama atgaivinti ne tik akių, bet ir stuburo nervus.

„Tūkstančiai žmonių gyvena akli ir laimingi, aklumu gyvenimas nesibaigia, bet jeigu mes žinom, kad galim padėti savo vaikui, tai mes darysim viską“, - sakė mergaitės motina.

Vaida ir Dalius tvirtai tiki, kad operacijos jų dukrai padės, tačiau jiems labai trūksta pinigų. Juk vien kelionė į Ufą šeimai kainuos ne mažiau nei 20 tūkst. litų. O tokių kelionių gali prireikti ne vienos.

Nors šeimai užgriuvusius išbandymus nelengva pakelti, pati Urtė jau gyvena kalėdinėmis nuotaikomis.

„Visiems vaikams linkiu, kad išsipildytų jūsų svajonės, būti sveikiems, geriems ir sulaukti Kalėdų senelio su dovanomis“, - Brailio raštu parašytą sveikinimą perskaitė Urtė. Ji pati linkėjimus išspausdino specialia Brailio rašto mašinėle.

Urtės istorija – viena iš 5 tradicinio penktojo labdaros renginių ciklo „Ištiesk gerumui ranką“, pasakojimų. Portalo lrytas.lt skaitytojai jau pažįsta keturmetį Kristupą, kuris serga itin reta liga ir auga be tėčio. Urtei, Kristupui ir dar trims akcijos herojams, apie kuriuos portalas lrytas.lt dar rašys, paaukoti pinigai be atskaitymų bus pervesti lygiomis dalimis. 

Pervesti pinigus galite:

Gavėjas – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“

Sąskaita – LT057300 010121217083

Kodas – 301768582

Reikia įrašyti žodį „Urtei“

Sausio 5 dieną 18 val. 30 min. LRT televizija rodys labdaros koncertą „Ištiesk gerumui ranką“. Akcijos rengėjai – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“, dirbantis su šeimomis ir šeimoms, kuriose auga negalią turintys vaikai, kviečia žiūrėti labdaros koncertą ir aukoti neįgalius vaikus auginančioms šeimoms.

Lietuvoje gyvena 30 000 negalią turinčių vaikų.

Kasdien negalia vidutiniškai nustatoma 5 – 6 vaikams.

Pagal „TV Production Team“ ir fondo „Algojimas“ informaciją parengė Sigita Purytė.

***

- Aukoti taip pat galite skambindami trumpuoju numeriu 1419 (auka – 5 lt).

- Neribotą sumą neįgalius vaikus auginančioms šeimoms taip pat galite pervesti puslapyje www.aukok.lt.

- Išpildyti negalią turinčio vaiko svajonę galite svetainėje www.algojimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.