Šokas tėvams: „Vaikas geriau būtų neišgyvenęs“

Gruodžio 1-ąją Ugniui suėjo septyneri. Šį vardą tėveliai jam sugalvojo dar prieš gimstant, tačiau jis puikiai atitinka berniuko charakterį. Ugnius – nė akimirką vietoje nenustygstantis vaikas, norintis ne tik matyti viską, kas vyksta namuose, bet ir dalyvauti.

Evelina Pupelienė ir pirmasis jos sūnelis Ugnius nuo pat kūdikio gimimo kentėjo piktų liežuvių kirčius.<br>Stopkadras
Evelina Pupelienė ir pirmasis jos sūnelis Ugnius nuo pat kūdikio gimimo kentėjo piktų liežuvių kirčius.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-03 15:18, atnaujinta 2018-02-17 23:51

Jis – vyriausias Almanto ir Evelinos Pupelių sūnus. Metais jaunesnis Paulius – taip pat itin judrus vaikas, tik jis gali lakstyti savo kojomis, o Ugnius – ne.

Gal todėl, kad tai buvo pirmasis nėštumas, Evelina labai nesijaudino. Ji jautė, kad vaikeliui viskas gerai, todėl nusprendė gimdyti Rokiškyje. Tačiau gimdymo metu prasidėjo komplikacijos ir dusti ėmusį kūdikį teko traukti vakuumo pagalba. Neišgirdusi pirmojo vaikelio riksmo Evelina suprato, kad nutiko kažkas negero.

„Ugnius buvo įvertintas 2 balais, iškart buvo pakviesti gydytojai iš Panevėžio, jis reanimuotas. Panevėžyje pragulėjom 2 savaites, dar tiek pat Santariškėse“, – prisiminė neįgalaus berniuko motina.

Ji pasakojo, kad sūnus nemokėjo žysti krūties, net iš buteliuko pieną sunkiai gėrė. Būdamas 4 mėnesių Ugnius susirgo plaučių uždegimu. Liga apėmė ir ausis, gydytojai jas operavo, berniuką užpuolė sepsis.

Netrukus mažyliui prasidėjo epilepsijos priepuoliai, o po pusmečio buvo diagnozuotas cerebrinis paralyžius.

„Dviejų balų diagnozė, priepuoliai, ir kitų nuomonė jau vilčių nedavė. Buvo pasakyta: jau geriau būtų vaikas neišgyvenęs“, – sunkias akimirkas prisiminė E.Pupelienė. Bendradarbiai tiesiai į akis moteriai siūlė palikti vaiką globos namuose.

Tačiau nei Ugnius, nei jo tėvai nemanė pasiduoti. Ligoninės, sanatorijos, nuolatinės procedūros ir kasdieniai masažai namuose – tokia šios šeimos kasdienybė. Tik tai patyrę gali suprasti kiek reikia jėgų ir pastangų, kad keltumeisi iš lovos ir šypsotumeisi vaikui, nors širdyje iš nevilties norisi kaukti. 

Būtų išgelbėjęs cezario pjūvis?

Tik gerokai po gimdymo Evelina ėmė aiškintis, kas nutiko, dėl ko Ugnius liko suluošintas. Gydytojai motinai aiškino, kad gimdymo metu berniukas pasigavo infekciją, be to vaikas gimė pridusęs.

Evelina iš gydytojų pasiaiškinimų suprato, kad jos vaiko sveikatą būtų išgelbėjęs cezario pjūvis. Moters teigimu, Rokiškio ligoninėje niekas nemokėjo jo atlikti. „Po mūsų gal po mėnesio per gimdymą vaikas užduso, moteris nebepagimdė. Buvo sujudinta ta ligoninė. Sakė, dabar visos gydytojos moka daryti cezario pjūvius“, - kalbėjo E.Pupelienė.

Kad ir ką plepėtų pikti liežuviai, 7 metus santuokoje gyvenantys Evelina ir Almantas neįsivaizduoja savo gyvenimo be Ugniaus.

Jam priežiūros reikia 24 valandas per parą. Dieną berniuką prižiūri Rokiškio darželio darbuotojai. Vakarais vaiku rūpinasi tėvai. Jie abu dirba. Evelina dirba Rokiškio teisme, Almantas – statybose.

Jaunai, iš nedidelių atlyginimų gyvenančiai šeimai reikia pagalbos.

Ugniui būtini imunitetą stiprinantys vitaminai, mat jaunėlis brolis iš darželio nuolat parsineša virusų, kuriems berniukas visiškai neatsparus.

Be to, negalios paliestam vaikui reikia specialios kėdutės ir vežimėlio – kad ir darželyje galėtų patogiai sėdėti, o namuose tėveliams nereikėtų nuolat jau nemažai sveriančio berniuko nešioti ant rankų.

Ugniaus istorija – viena iš 5 tradicinio penktojo labdaros renginių ciklo „Ištiesk gerumui ranką“, pasakojimų. Ugniui ir kitiems keturiems akcijos herojams paaukoti pinigai be atskaitymų bus pervesti lygiomis dalimis. Portalas lrytas.lt jau rašė apie reta liga sergantį keturmetį Kristupą, apakusią bei vaikščioti nebegalinčią dešimtmetę Urtę ir trylikametį Aurimą, kurio mama svajoja apie neįgaliojo vežimėlį sūnui.

Pervesti pinigus galite:

Gavėjas – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“

Sąskaita – LT057300 010121217083

Kodas – 301768582

Reikia įrašyti žodį „Ugniui“

Sausio 5 dieną 18 val. 30 min. LRT televizija rodys labdaros koncertą „Ištiesk gerumui ranką“. Akcijos rengėjai – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“, dirbantis su šeimomis ir šeimoms, kuriose auga negalią turintys vaikai, kviečia žiūrėti labdaros koncertą ir aukoti neįgalius vaikus auginančioms šeimoms.

Lietuvoje gyvena 30 tūkst. negalią turinčių vaikų.

Kasdien negalia vidutiniškai nustatoma 5-6 vaikams.

Pagal „TV Production Team“ ir fondo „Algojimas“ informaciją parengė Sigita Purytė.

***

- Aukoti taip pat galite skambindami trumpuoju numeriu 1419 (auka – 5 lt).

- Neribotą sumą neįgalius vaikus auginančioms šeimoms taip pat galite pervesti puslapyje www.aukok.lt.

- Išpildyti negalią turinčio vaiko svajonę galite svetainėje www.algojimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.