Savo galiomis susižavėjęs būrėjas įklimpo į lošimų vergovę

Lošimo aistra iš panevėžiečio Vytauto Budzinsko (47 m.) dvejiems metams buvo atėmusi ramybę. „Įveikiau kančių kelius ir dabar galiu tvirtinti – kai tampi priklausomas nuo lošimų, nėra kam padėti“, – skundėsi vyras. Teisingai atspėtas rungtynių rezultatas priversdavo smarkiau plakti jo širdį, o diena be lažybų atrodydavo išbraukta iš gyvenimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2014-04-23 21:54, atnaujinta 2018-02-14 12:18

Lošimas yra kaip priklausomybė nuo alkoholio ar kitų cheminių medžiagų. Taip Vytautas, save vadinantis bioenergetiku, būrėju, astrologu, apibūdino potraukį atspėti sporto rungtynių rezultatus ir lažintis iš pinigų, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

Tapusiam lošimo vergu sunkiausia būdavo tada, kai nevykdavo jokių rungtynių, apie kurias galėtų sužinoti internete. Panevėžietis liūdėdavo, nes nežinodavo, kuo užsiimti, nerasdavo sau vietos, viskas būdavo nuobodu ir pilka, trūkdavo emocijų.

Spėliojo krepšinio varžybų rezultatus

Dabar Vytautui atrodo, kad visa tai nutiko ne jam.

„Nuo alkoholio ar narkotikų priklausomi žmonės skiriasi savo išvaizda ir elgesiu, o priklausomi nuo lošimų tarsi niekuo neišsiskiria, nors lažybų punkte sukasi tie patys veidai“, – sakė pašnekovas.

Gilintis į sporto prognozes Vytautas pradėjo 2011-aisiais, kai Lietuvoje vyko Europos vyrų krepšinio čempionatas. Dalis rungtynių vyko Panevėžyje, kur būrėjas iki šiol gyvena.

Tuo metu su viena radijo stotimi bendradarbiavęs Vytautas tiesioginiame eteryje dalindavosi su klausytojais sporto prognozėmis. Jis manė neturįs konkurentų spėdamas, kaip baigsis Europos vyrų krepšinio čempionato dvikovos Lietuvoje.

Tada astrologas nutarė imtis neįprastos veiklos.

„Tai buvo drąsi avantiūra, neatspėjau tik kartą – Lietuvos ir Makedonijos krepšininkų susitikimo rezultato. Visa šalis laukė medalio, o aš suklydau“, – apgailestavo spėjikas.

Ši klaida neatšaldė panevėžiečio noro toliau gilintis į sporto pasaulį. Prie savo nuopelnų vyras priskyrė pranašystę, kad krepšinio aistruoliai sulauks liūdnos žinios, nors Lietuvos krepšinio rinktinė įveiks Turkijos krepšininkus.

„Tai buvo krepšininko Marijono Petravičiaus liga“, – priminė Vytautas.

Apsvaigino išsipildžiusios pranašystės

Išsipildė ne vienas panevėžiečio spėjimas, pavyzdžiui, kova be nugalėtojų, kai Kaune 2011-ųjų rugsėjį Lietuvos ir Lichtenšteino futbolininkai sužaidė lygiosiomis 0:0.

Prieš kelis mėnesius Lichtenšteine lietuvių futbolininkai buvo praleidę du įvarčius. Kadangi mažai kas tikėjo, kad Lietuvos futbolo rinktinei pavyks atsigriebti, Vytauto žodžiai apie lygiąsias darė įspūdį.

Praėjus metams po Europos krepšinio čempionato Vytautas įsitikino, kad jo pranašystės neišsipildė vos kelis sykius. Jis domėjosi ne tik Eurolyga, bet ir UEFA Čempionų lyga, apie tai kalbėdavo radijo bangomis. Tokia Vytauto veikla sužavėjo jo draugus ir kaimynus.

Vienas kaimynas rėmė būrėją prie sienos: „Kodėl tu nestatai? Tu galėtum iš to pragyventi.“

Po tokių kalbų sporto ekspertas apsvaigo. Iš pradžių lažybų punkte jis palikdavo ne daugiau kaip 10 litų per dieną. Vėliau vyras susimąstė – spėdamas sporto rezultatus taip smarkiai energetiškai išsenka, o stato už savo pranašystę vos 10 litų. Išvada buvo viena – reikia didinti sumą iki 20 ar 30 litų, vėliau suma dar šoktelėjo.

Į lažybų sūkurį įsitraukė ir keli Vytauto kaimynai.

Panevėžiečiui vaidenosi, kad pagavo laimės paukštę už uodegos.

Jo potraukis lošti niekam netrukdė, jis buvo išsiskyręs, o sporto prognozės – neišbandyta sritis.

„Ar blogai, kad niekas netrukdė?“ – paklausiau Vytauto. Ilgokai patylėjęs vyras prisipažino, kad tai buvo bėgimas nuo vienatvės, nenoras gilintis į savo jausmus, nemokėjimas suvokti situacijos.

Ėmė lažintis ir internete

Vėliau lažintis vyras vis dažniau užsukdavo į interneto svetaines, nes čia buvo galima patirti dar daugiau aistrų. Laimėjus apimdavo toks džiaugsmas, žodžiais nenusakoma būsena, neblogas būdavo ir atlygis gavus gerus koeficientus, kai kurie jų siekdavo 7 ar net 9.

Kaip fantastiškiausią laimėjimą Vytautas iki šiol prisimena Ispanijos futbolo klubų „Malaga“ ir „Levante“ susitikimą. Valensijos „Levante“ yra neturtingas klubas, o „Malaga“ – kur kas stipresnis.

Išmetęs kortas Vytautas pamatė, kad laimės klubas „Levante“. Vyras kaip kulka nuskubėjo į lažybų punktą ir pastatė nemažą sumą.

„Įsivaizduokite, tada koeficientas buvo 4, rungtynės baigėsi taip, kaip aš ir spėjau. Tokie dalykai labai uždega, užliūliuoja, čia pat krinta į rankas lengvi pinigai, kyla azartas, noras praturtėti, negali liautis statęs“, – prisipažino Vytautas.

Apsvaigimas ir sėkmė neleido jam kritiškai pažvelgti į lažybas. Tiesa, nebuvo taip, kad vien sektųsi, bet viską atpirko azartas rizikuoti, noras laimėti.

Internete susiradęs lažybų pasiūlų, vyras vis sunkiau laužė galvą spėdamas rezultatus ir vis daugiau praleisdavo laiko neatsitraukdamas nuo kompiuterio.

Skaudus praregėjimas atėjo tik po trejų metų, iš jų dveji metai buvo lyg apsėdimas – nebuvo dienos, kad Vytautas nepagalvotų apie kažkur pasaulyje vykstančias sporto varžybas.

Pauzės be lažybų tapo didele kančia

Panevėžiečio akiratis plėtėsi – nuo krepšinio ir futbolo jis perėjo prie ledo ritulio, jam buvo svarbu įsitikinti, kiek teoriškai įmanoma atspėti sporto įvykių.

Iki šiol vyras mano, kad įmanoma atspėti visus rezultatas, tik reikia pačiam nesilažinti.

Vytautas ėmė gyventi nuo lažybų iki lažybų, o atsiradusios pauzės jam buvo nepakeliama kančia.

Interneto svetainės, skirtos sporto lažyboms, užbūrė savo magija. Atrodė, kad jo valiai paklūsta visi tuo metu žaidžiantys sportininkai.

„Visi įvarčiai kaip ant delno, galiausiai nublanksta pats žaidimas, nebelieka jo žavesio, man iš esmės svarbūs tapo tik skaičiai“, – pasakojo panevėžietis.

Pastaraisiais metais vyras nemokėjo net atsipalaiduoti, apmirė jo dvasinis gyvenimas, viskas sustojo, su kai kuriais draugais jis stengdavosi pajuokauti, kad į lažybas eina kaip į darbą. Bet tai nebuvo linksmas pokštas, o tik saviapgaulė.

Tokio laisvalaikio kaina – nemalonūs fiziniai pojūčiai, būdingi abstinencijos būklei, kai staigiai nutraukiamas cheminių medžiagų vartojimas.

Nors lažybos nėra susijusios su piktnaudžiavimu cheminėmis medžiagomis, atėjus dienoms, kai vyras negalėdavo lažintis, jam kildavo nenumaldomas nerimas.

Kadangi valstybinių švenčių dienomis Lietuvoje lažybų punktai neveikia, Vytautui būdavo sunku išlaukti tos dienos, kai šie punktai vėl atidarys duris.

„Pasiekiau nevilties būseną, bet dar pajėgiau suvokti, kad esu bejėgis prieš lažybas, pastebėjau, jog ėmiau klysti, per prievartą spėti tuos rezultatus.

Mano gyvenime viskas buvo apleista. Bandydavau susivokti, kas man darosi: aplinkui tiek daug įvykių, o jie man neįdomūs, neprisiminiau, kada pastarąjį kartą lankiausi spektaklyje“, – prisipažino Vytautas.

Pasiekęs tokią būseną vyras net suprato, kodėl iš nevilties griebiamasi nusikaltimo – lošimo aistra taip aptemdo protą, kad žmogus tampa lyg automatas, turintis vienintelį tikslą laimėti.

Padėjo lemtingas atsitiktinumas

Vytautui atsitiesti reikėjo laiko, jam padėjo medicininės ir psichologinės literatūros skaitymas, susitikimai su psichologais, domėjimasis Minesotos programa, kuri taikoma anoniminių alkoholikų savipagalbos grupėse.

Tačiau tokiai programai taikyti turi būti suburta anoniminių lošėjų grupė, o Panevėžyje tokios nebuvo. Vytautas teigė, kad negalėjo pasikliauti priklausomybės ligų specialistais, kurie galėtų jam padėti. Jis tokių specialistų nesurado, todėl teko kliautis savo jėgomis.

O pirmas žingsnis buvo nuoširdus prisipažinimas sau, kad jis yra priklausomas, pažeidžiamas, kad jam lažybų punktas turi būti uždarytas iki paskutinės gyvenimo dienos.

Po sunkios vidinės kovos, kai teko savyje užgniaužti pergalės ilgesį ir baimę vėl paslysti, Vytautas tarsi prisikėlė naujam gyvenimui.

Dar vienas lemtingas atsitiktinumas Vytautui padėjo užmiršti kelią į lažybų punktą. Atsidūręs aklavietėje vieną vakarą vyras nuėjo į poilsio vakarą, kur susipažino su simpatiška moterimi.

Nuoširdžiai prisipažinęs, kad yra priklausomas nuo lošimo, todėl nelabai tinkamas jai draugas, vyras nustebo, kai nauja pažįstama nenusigręžė, o toliau tęsė su juo pokalbį.

Atradęs savyje jėgų Vytautas įsitikino, kad dar ne viskas prarasta. „Aš patikėjau stebuklu ir nustojau spėti sporto varžybų rezultatus. Kiekviena laisva diena man yra pergalė prieš save, pergalė, patvirtinanti, kad turiu teisę rinktis“, – sakė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.