Jaunuolis iš Kauno namus ir tėvą surado dėl lemtingo ženklo

Devyniolikametis Tomas Bočkovas atsargiai paima pasiligojusią moterį ir įkelia į mikroautobusą. Ligotais kauniečiais vaikinas rūpinasi be jokio atlygio. 

Naujus namus ir tėvą jaunuolis surado sekdamas automobilį, pažymėtą LSB ženklu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujus namus ir tėvą jaunuolis surado sekdamas automobilį, pažymėtą LSB ženklu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 7, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:53 AM

Dar vasarą jis nežinojo, kur gyvens ir ką veiks. Savo namų Tomas neturi. Jis užaugo vaikų globos namuose. Du broliai ir motina gyvena savo gyvenimus, vaikinui su jais ne pakeliui.

Besiblaškantį jauną vyrą praėjusią vasarą priglaudė Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) Kauno skyriaus pirmininkas Mindaugas Vėlyvis. „Dabar aš tavo tėvas“, – Tomą drąsino naujasis užtarėjas.

Jis apgyvendino T.Bočkovą LSB patalpose, apmokė dirbti, T.Bočkovas pasirašė savanorystės sutartį.

„Vaikinas neša neįgalius žmones iš namų į mašiną ir atgal. Bendrija teikia tokias paslaugas kauniečiams. Tam reikia specialaus pasirengimo: juk žmonės – ne bulvių maišai“, – sakė M.Vėlyvis.

Geriausia pagalba – duoti darbo

Devyniolikametis nuo vasaros tris dienas per savaitę dirba už dyką – praktikuojasi. Kai M.Vėlyvis įsitikins, kad jaunuolis patikimas, įdarbins kaip pagalbinį darbuotoją. „Anksčiau buvo atvejų, kai žmonės pavesdavo, todėl darome ilgus tyrimus“, – paaiškino vadovas.

Jo įsitikinimu, pati geriausia pagalba Tomui – duoti darbo.

T.Bočkovas gyvena iš kelių šimtų litų neįgaliojo pensijos. Šių pinigų jam pakanka. „Jis moka tvarkytis su pinigais“, – tikino M.Vėlyvis.

LSB Kauno skyriaus vadovas jaunuoliui ruošia dar vieną dovaną – kambarį.

Apie 15 kv. metrų kambarėlis įrengtas bendrijos patalpose. Tokių kambarių – keturi. Jiems koridoriuje įrengtas vienas tualetas ir dušas.

Tomą džiugina mintis turėti savo kampą. Kol kas jis naudojasi bendromis LSB patalpomis.

Motiną prisimena su ašaromis

Vaikinas užaugo Jiezno globos namuose, Prienų rajone. Iš motinos buvo paimtas visai mažas. Moteris be saiko vartojo alkoholį.

„Jei padėsiu ragelį, supraskite – verkiu“, – Tomas iki šiol kartais dėl jos susigraudina. Ir M.Vėlyvis pasakojo, jog jaunuolį kartais pravirkdo pašnekesiai apie motiną.

Moteris įveikė priklausomybę, gyvena Kaune. Sūnus dažnai ją aplanko.

Bendrija ir jai siūlė padirbėti su neįgaliaisiais, tačiau jai sunkiai sekėsi, ji LSB nepasiliko.

Užtat Tomas niekur kitur neranda tiek džiaugsmo, kaip padėdamas žmonėms, turintiems negalią.

Statybininkų mokykloje devyniolikametis mokosi pinti iš vytelių, tačiau šis amatas jo netraukia. „Noriu dirbti su žmonėmis“, – vadovui ne kartą prisipažino Tomas.

Svajojo tapti kunigu

Jaunas vyras dar gyvendamas globos namuose svajojo tapti kunigu, nuo 10 metų bažnyčioje patarnaudavo per mišias. „Kaip bus, neaišku“, – subrendęs kiek ramiau ėmė svajoti kaunietis.

Tomas skaito daug religinių knygų, nagrinėja „Šventąjį Raštą“. Ir LSB, ir naująjį globėją M.Vėlyvį jis rado dėl Biblijos studijų. „Pamačiau automobilį su užrašu „Samariečių bendrija“. Prisiminiau pasakojimą apie gerąjį samarietį iš Luko evangelijos, kuris pasigailėjo pakelėje palikto sumušto žmogaus. Nusekiau paskui automobilį. Taip radau bendriją“, – pasakojo T.Bočkovas.

Išgirdęs šią istoriją, M.Vėlyvis priėmė Tomą gyventi ir savanoriauti.

Nors organizacija nėra religinė, daugelis samariečių susirinkimų prasideda mišiomis.

„Man patinka, kad jis eina į bažnyčią patarnauti per mišias. Jo dvasingumas auga. Nemanau, kad jis nuklystų į šalį“, – sakė M.Vėlyvis.

Toks globotinis – ne pirmas LSB. Organizacija nuolat padeda benamiams, bedarbiams, neįgaliesiems, nukentėjusiems nuo gaisro ar į kitokias nelaimes pakliuvusiems žmonėms.

Paaukokite Lietuvos samariečių bendrijai

„Lietuvos ryto“ televizija ir Lietuvos samariečių bendrija organizuoja labdaros koncertą „Tyra vaikystės siela“, kuris vyks birželio 1-ąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

Jo metu surinktos lėšos bus skirtos vaikų dienos centrui „Užuovėja“ įrengti. Šis centras – tai užuovėja vaikams, augantiems socialinės rizikos šeimose. Jie čia pietauja, ruošia pamokas, žaidžia, sportuoja, lanko parodas ir muziejus, kuria spektaklius.

Padėti įrengti vaikų centrą galite ir jūs! Skambinkite jau dabar trumpaisiais numeriais 1416 (auka – 2 Lt) arba 1417 (auka – 5 Lt) arba perveskite pinigų į Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus sąskaitą LT 697044060003153102. 

Šiam projektui taip pat galite aukoti ir portale www.aukok.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.