Po plastinės operacijos 74-erių senolė kimba į atlapus medikams

„Nors pasiusk, noriu veidrodžius sudaužyt, negaliu į save žiūrėti“, – taip skundžiasi 74 metų panevėžietė Valentina Berneckienė. Moteris geidžia būti graži kaip prieš daugelį metų, kloja už tai net didelius paskolos pinigus, šokdina medikus, bet rezultato kaip nėra, taip nėra. Dantų protezą dar galima iš kelinto karto patobulinti, o jaunystės grąžinti – niekaip.

V.Berneckienė išgyvena, kad praėjus tik dvejiems metams po operacijos ėmė lįsti akivaizdžios senatvės žymės.<br>G.Kudirkienės nuotr.
V.Berneckienė išgyvena, kad praėjus tik dvejiems metams po operacijos ėmė lįsti akivaizdžios senatvės žymės.<br>G.Kudirkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė (www.panskliautas.lt)

May 20, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:31 PM

Pareikalavo operuoti iš naujo

Panevėžietė pasiėmė iš banko paskolą ir už tuos pinigus pasidarė plastinę veido operaciją.

Skalpelio sumodeliuotu grožiu ji džiaugėsi trumpai, po pusmečio ėmė lįsti akivaizdžios senatvės žymės. Pensininkė medikams paskelbė karą: apskundė grožio kliniką visoms įmanomoms instancijoms, televizijos laidoje papasakojo apie esą medikų padarytą darbo broką ir pareikalavo, kad būtų operuota iš naujo.

Chirurgai dar porą kartų koregavo pacientės veidą, tačiau panevėžietė veidrodyje nemato to, ko tikėjosi, ir planuoja ryžtis dar vienai skolai bei operacijai.

V.Berneckienę „Panevėžio ryto“ skaitytojai jau pažįsta: prieš 3 metus moteris paviešino savo bėdą dėl nekokybiškai sudėtų dantų. Neįtikusius protezus odontologai V.Berneckienei keitė tris kartus, bet tie vis buvę negeri, atrodė panašūs į triušio dantis ir buvo nepatogūs.

Po ilgo skundų maratono atkakli panevėžietė pasiekė savo, gavo naujus ir dailius dantis, sakė dabar galinti šypsotis kaip jaunystėje.

Šiukšlių išpilti – tik pasidažiusi

„Kiek sveikatos praradau, nervinuosi ir naktimis nemiegu“, – šį kartą kančiomis dėl grožio su „Panevėžio rytu“ dalijosi V.Berneckienė.

Su V.Berneckiene dėl pokalbio tariamės iš anksto. Iš karto ji priimti negali, sako norinti deramai pasipuošti, susisukti plaukus. Net šiukšlių išpilti ar į parduotuvę ji bet kaip neina, visais atvejais gražiai apsirengia, pakedena šviesias garbanas, pasidažo lūpas.

Vieno kambario butas pedantiškai tvarkingas, ant sienos, centre, kabo mylimo keturkojo nuotrauka, toliau rikiuojasi giminaičių ir vyro fotografijos. Gražiai įrėminta šuniuko fotografija kabo ir virtuvėje. Ant palangės sustatytos skaisčiažiedės pelargonijos, regis, priderintos prie raudono aksomo fotelių, o prie šių – šeimininkės rūbas ir lūpdažis.

Ant stalo pūpso krūvelė dokumentų: skundų ir atsakymų į juos.

V.Berneckienė nori, kad nufotografuotume po operacijos pernelyg greit atsiradusias raukšles ir kitus negražius pokyčius. Moteris liečia pirštais kairę veido pusę, kuri jai ypač nepatinka dėl esą nudribusios skruosto odos ir smulkių raukšlelių tinklo. Pensininkė tikėjo, kad plastinė operacija sugrąžins jaunystę. Rezultatas, deja, smarkiai apvylė.

Veidrodis rodė „kalakuto pagurklį“

Pensininkė už veido patempimo operaciją sumokėjo 9 tūkstančius litų.

Nepatenkinta rezultatu ir reikalaudama medikų taisyti broką, papildomoms procedūroms ir konsultacijoms ji dar sukišo krūvą pinigų. Už pusę kainos išsiderėjo injekcijas į skruostų raumenis, jos kainavo 1182 litus.

Panevėžietei buvo atlikta ir dar viena papildoma korekcija – riebalų nusiurbimas nuo kaklo, jį klinika esą atliko už dyką, tereikėjo sumokėti 200 litų anesteziologui.

Ieškodama teisybės V.Berneckienė konsultavosi su kitais plastikos chirurgais ir už vizitus visur klojo šimtines.

Panevėžietei pinigų negaila, paskolą bankui atidavinėja, dar metai – ir bus laisva nuo skolų. Tik gaila žlugusių vilčių susigrąžinti jaunystės grožį ir dėl streso gadinamos sveikatos.

„Nors pasiusk, noriu veidrodžius sudaužyt, negaliu į save žiūrėti“, – skundžiasi V.Berneckienė.

Veidrodis jai liudija, kad operacija grožio nepridėjo, tik dar smarkiau susiraukšlėjo lūpa, kaklas susimetė į „kalakuto pagurklį“.

Tikėjo, kad senatvė veido nebelies

„Čia ne amžius kaltas, o chirurgo darbo brokas, per mažai odą patempė. Daktarai mane už kvailę laiko. Jie sako, viskas gerai padaryta, atsiknisk nuo mūsų, pakartotinai niekas neoperuos“, – širsta panevėžietė.

Kai gulėsi ant operacinio stalo, V.Berneckienė šventai tikėjo chirurgo pažadu, kad atjaunės 8–10 metų. Įsivaizdavo, jog efektas išliks ilgai, ji ne tik taps jaunesnė, bet ir kurį laiką amžius veide nepaliks naujų pėdsakų.

„Man niekas nepaaiškino, kiek laiko būsiu graži, maniau, kad rezultatas bent 10 metų išsilaikys, o po kelių mėnesių pamačiau, kad atrodau kaip prieš operaciją, gal net blogiau“, – guodėsi ji.

Kad „grožio peilis“ nepakeitė išvaizdos į gerąją pusę, V.Berneckienė suprato ir iš aplinkinių reakcijos. Po operacijos panevėžietė nesulaukė nė vieno komplimento. Niekas nesistebėjo jos jaunyste, nepagyrė lygios odos, neįžvelgė pakitimų veido formoje.

Vietoje pagyrų V.Berneckienė sulaukė klausimo, kas atsitikę jos viršutinei lūpai, kad tą taip negražiai išvagojo tankios ir gilios raukšlės.

„Graži sau atrodžiau tik tol, kol laikėsi patinimas, o kai jis atslūgo, kaklas sudribo, žandai nukaro. Kad taip būtų po keliolikos metų atsitikę, o čia operacijos rezultatų neliko po pusmečio“, – dėl trumpalaikio grožio efekto jaudinosi V.Berneckienė.

Pirmoji operacija dar sovietmečiu

Grožio chirurgams V.Berneckienė atsidavė užpraėjusiais metais.

Pensininkę tokiam žingsniui paskatino televizijos reklama. Kelis kartus eteryje kalbėjo plastikos chirurgas Darius Radzevičius, prieš kameras operacijų rezultatais gyrėsi ir patobulintas kūno grožybes demonstravo pramogų pasaulio atstovės.

„Dabar tai jau žinau – jei ką reklamuoja, nė artyn neik“, – V.Berneckienė tikina pasimokiusi iš savo skaudžios patirties.

„O tada tas daktaras man labai patiko. Norėjau pagražėt. Žiūriu visokias laidas, matau, kad ir Marija Povilionienė operaciją pasidariusi, nes veidas ir kaklas lygūs, ir Andriui Kubiliui vokai pakelti“, – kalbėjo pensininkė.

V.Berneckienė yra našlė, vaikų neturi, buitis sutvarkyta, pensija nemaža, tad skolintis iš banko nebijojo.

Nuvažiavus į konsultaciją chirurgas nuo operacijos neatkalbinėjo, nurodė, kur patemps, paaiškino apie procedūros eigą, paskyrė operacijos dieną.

V.Berneckienė norėjo patempti ne tik odą ties žandais, bet ir ištempti vokus, tačiau medikas tai daryti atsisakė. Paaiškino, jog gali nutikti kaip rusų dainininkui Leontjevui, šis po vokų patempimo nebegali užsimerkti.

Panevėžietė kartą jau buvo operavusi akių vokus. Pirmą plastinę operaciją ji darėsi dar sovietmečiu, 1986 metais, slapta nuo artimųjų ir bendradarbių.

„Anais laikais tokie dalykai buvo nepriimtini. Niekas ir nesužinojo, nes ligoninėj pralaikė, kol išėmė siūles“, – atviravo ji.

Buvo gražus ir kaklas, ir krūtinė

Klinikoje V.Berneckienė praleido tik parą. Vieną rytą ją operavo, o kitą išleido namo.

Fizinio skausmo ji nepatyrė. Atsigavusi po narkozės jautėsi gerai.

Operacijos siūlės buvo padarytos už ausų, užsirišus skarelę jų nesimatė. Kartą per savaitę panevėžietė vykdavo į sostinę perrišti.

„Kai nuvažiavau po savaitės, daktaras gyrė: koks gražus jūsų kaklas. Pati mačiau, kad ir kaklas gražus, ir krūtinė, nes visa tebebuvo ištinę. Po kurio laiko ėjau keisti paso, žiūriu į nuotrauką ir matau baisias kaklo raukšles. Labai susinervinau. Nuvažiavau į kliniką, parodžiau kaklą ir klausiu, ką daryti. Chirurgas sako: viskas gerai“, – pirmus nerimo ženklus prisiminė V.Berneckienė.

Dar po poros mėnesių vaizdas veidrodyje pensininkei jau atrodė katastrofiškas. Ji vėl nuvyko pas grožio specialistą ir jau pareiškė rimtas pretenzijas, prašė operuoti iš naujo.

„Daktaras sako, kad taip turi būti, ir tik fotografuoja mane. Įsiutau, nulėkiau pas direktorių, jis liepė daryti riebalų nusiurbimą“, – audringą konfliktą atpasakojo pensininkė.

Už dyką atlikta procedūra situacijos taip, kaip pacientė norėjo, nepataisė, kaklas truputį pagražėjo, bet oda aplink lūpas pradėjo dribt.

„Nuvažiavau pas profesorių Vitkų, sumokėjau už konsultaciją, bet jis nieko konkretaus nepasakė. Važiavau ir pas Kauno plastikos chirurgus, jie patarė su operavusia klinika tartis gražiuoju. Bet kad jie nesitaria, nebenori manęs operuoti, sako, kad esu pernelyg reikli ir išsigalvoju ko nereikia, kad pokyčiai dėl amžiaus, o ne dėl blogai padarytos operacijos. Parašiau skundą į medicinos audito inspekciją. Prieš kelias dienas buvau pas advokatą, ketinu kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Bet, o velnias, jei pralaimėsiu? Man reikėtų išlaidas apmokėti“, – dėl savo tolesnių žingsnių abejoja pensininkė.

V.Berneckienė rodo audito atsakymą, apie skalpeliu padarytas klaidas jame nėra nė eilutės.

„Jei būtų ištempę odą kaip reikiant, būtų pasitempęs ir kaklas“, – savo tiesą kartoja moteris ir nė už ką nenori sutikti, kad jokia operacija laiko paliekamų pėdsakų visiškai neištrins.

Nesuvokia, kodėl tapo poniute

Pasiteiravus, gal ji turi idealą moters, į kurią norėtų būti panaši, todėl medikams ir kelia pretenzijas, V.Berneckienė kategoriškai taria „ne“. Ji kloja ant stalo savo jaunystės nuotraukas. Norėjo, kad būtų sugrąžintas toks jos pačios veidas.

„Nežinau, iš kur atsiradau tokia pedantiška poniutė. Esu kaimietė, 7 metus buvau tremty, žinau, kas yra vargas, bet visad, kiek atsimenu, norėjau būti graži, man labai svarbi buvo tvarka ir švara“, – pasakoja panevėžietė.

V.Berneckienė kilusi iš Žemaitijos, Šilutės rajono. 1951 metais jos mamą su 5 vaikais ištrėmė į Sibirą, tėvas jau buvo miręs kalėjime. Krasnojarsko krašte šeima gyveno 6 metus, V.Berneckienė Sibire baigė 7 klases, daugiau mokytis ir neteko. Kai ištekėjo, su vyru dvejiems metams išvyko į Kareliją, ten jauna moteris dirbo miškų ūkyje.

Grįžusi į Lietuvą V.Berneckienė dirbo „Ekrane“ iki pat gamyklos bankroto. Su pirmu vyru pragyveno 18 metų. Gyvenimas nesiklostė, vaikų nebuvo, pora išsiskyrė. Su draugu pragyveno irgi 18 metų, bet tas mirė. Abu V.Berneckienės vyrai buvo pedantai ir dideli švaros mėgėjai.

Bandys prisikalbinti kitą

Kad kuo ilgiau išlaikytų pakoreguotą grožį, V.Berneckienė kasnakt miega su specialiu veido įtvaru.

Iš specialios tamprios medžiagos padaryta kaukė glaudžiai priglunda prie veido bei kaklo ir, jei miegant pasisuki, neleidžia jiems suglebti.

Pensininkė stengiasi miegoti tik ant nugaros, esą tokioje padėtyje susidaro mažiau raukšlių.

Prieš užsidėdama naktinį įtvarą veido ir kaklo odą ji kasvakar ištepa sezamo aliejumi. Tokį patarimą išgirdo pramoginėje pokalbių su daktaru Ozu laidoje.

„Rudenį imsiu paskolą ir bandysiu susitarti su plastikos chirurgu Vygintu Kaikariu. Mačiau jį per televiziją, atrodo patikimas žmogus ir geras specialistas, man jis patinka“, – artimiausiais planais dalijosi V.Berneckienė.

Dėl A.Pugačiovos – ne įžeidimas

Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos direktoriaus pavaduotojas Robertas Didžiulis sakė, kad V.Berneckienės nepasitenkinimas jai suteiktomis paslaugomis yra nepagrįstas.

„Estetinis efektas po operacijos buvęs akivaizdžiai pastebimas. Ir tebepastebimas iki šiol. Operacija ir pooperacinis periodas praėję sklandžiai, be komplikacijų. Kadangi nuo to laiko praėjo jau 2 metai, todėl vyksta natūralūs pokyčiai odoje ir visame organizme. „Pokalbio su V. Berneckiene metu buvo pasakyta frazė: „Pugačiovos iš Jūsų nepadarysim.“ Pacientė įsižeidė. Nemanau, kad tai galima traktuoti kaip įžeidimą“, – aiškino klinikos atstovas.

Alos Pugačiovos pavyzdys V.Berneckienei buvęs pateiktas kaip perdėto chirurginio įsikišimo pavyzdys. Tai pavyzdys, kai noras išlyginti raukšles veidą padaro vaškinį ir dėl to netenkama natūralios mimikos ir veido išraiškos. Tai nesąs sektinas pavyzdys.

„Kita vertus, nesu tikras, ar ponia Valentina norėtų ir galėtų sau leisti tokius drastiškus veido pokyčius. Jos atvejis yra tik antras per mano ilgametę darbo Sugiharos klinikoje praktiką, kai pasitelkiamos kontroliuojančios institucijos, žurnalistai ir kita. Atliekame daugiausiai plastinių operacijų Lietuvoje, o tai yra geriausias įrodymas, kad pacientai pasitiki mūsų klinika ir gydytoju D.Radzevičiumi. Visada siekiame išlaikyti pozityvią bendravimo su klientais formą, tačiau šį kartą susidūrėme su atviru šantažu ir keliamais nerealiais lūkesčiais“, – aiškino R.Didžiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.