Šimto dvejų metų šiaulietei duona skaniau už vaisius

Vyriausioji Šiaulių garbės pilietė, prieš pora dienų savo 102-gimtadienį paminėjusi Gražbylė Venclauskaitė pirmadienį sulaukė Šiaulių miesto valdžios sveikinimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 2, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:35 AM

Į ilgaamžės namus kartu su Šiaulių miesto civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vilma Meleniene atvykęs Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas G.Venclauskaitę pasveikino ir kaip ilgaamžę, ir kaip Šiaulių miesto garbės pilietę.

„Už didžius darbus“ Šiaulių garbės pilietei padėkojęs meras įteikė jai taip mėgstamų fabriko „Rūta“ saldainių rinkinį.

G.Venclauskaitei atiteko ir tradiciškai šimto ir daugiau metų sulaukusiems šiauliečiams įteikiamas vokas su 500 litų.

Ilgaamžė pamėgo juodą duoną

Pirmadienį apie pusę penkių ryto atsikėlusi ilgaamžė kartu su jai namuose padedančiu proanūkiu 28 metų Luku Pampiku ruošėsi svečių sutikimui – svetainėje padengė stalą, ant kurio buvo sumuštinių, mišrainės, daržovių ir saldumynų.

Žurnalistus G.Venclauskaitė pasitiko kramtydama riekę juodos duonos.

„Anksčiau duonos nemėgau, o dabar ją galiu valgyti ryte, per pietus ir vakare“, - susirinkusiems paaiškino ilgaamžė.

Vaisių ir daržovių anksčiau taip pat nemėgusi Gražbylė sakė jų nepamėgusi ir dabar, nors gydytojai rekomendavo žalumynų valgyti daugiau. „Vaisių nevalgau, o daržovių ant stalo pasidedu“, - paaiškino šimtametė.

Pasak L.Pampiko, jo prosenelė mėgsta valgyti košes, ypač avižų, taip pat mėgsta ir mėsą bei žuvį. \ „Močiutė valgo ne po daug, bet dažnai – keliolika kartų per dieną. Ji gali užkąsti ir atsikėlusi naktį“, - sakė G.Venclauskaitės proanūkis.

Visą gyvenimą šokoladą mėgusi G.Venclauskaitė patvirtino negalinti jam atsispirti ir dabar.

Šokolado ilgaamžei neseniai dovanojo iš JAV ją su gimtadieniu pasveikinti atvykę svečiai. G.Venclauskaitė šį dovanų gauta šokoladą proanūkiui liepė sulaužyti ir pavaišinti juo žurnalistus.

Šampaną pakeitė kava ir arbata

Mero pasveikinta G.Venclauskaitė pati visiems palinkėjo būti sveikiems ir pakvietė svečius prie stalo.

„Gal šampano? Gaila tik vieną butelį turiu“, - apžvelgusį gausų būrį pasveikinti susirinkusių žmonių pasiūlė ilgaamžė.

Kai visi šampano atsisakė, šimtametė nenuliūdo. Tarusi: „Pabūsime blaivininkais“ - G.Venclauskaitė svečiams pasiūlė arbatos.

Merui sutikus išgerti puodelį arbatos, ilgaamžė pati nusprendė gerti ne arbatos, bet kavos.

Merui įteikė Vydūno knygą

Užkandžiaudama G.Venclauskaitė buvo šneki, šmaikštavo.

Paklausta, ar dalyvavo Lietuvos prezidento rinkimuose, ilgaamžė pati atskleidė savo politines pažiūras: „Mano tėvas buvo socialdemokratas. Aš taip pat visada palaikau socialdemokratus“.

Tokia žinia pamalonino šalia G.Venclauskaitės prie stalo užkandžiais nukrauto stalo sėdusį Šiaulių miesto merą socialdemokratą J.Sartauską.

Ją su gimtadieniu pasveikinusį merą G.Venclauskaitė išlydėjo ne tuščiomis rankomis – J.Sartauskui Šiaulių garbės pilietė įteikė savo krikštatėvio Vydūno knygą.

Pasivaikščioti eina su proanūkiu

Kartu su prosenele gyvenantis ir ja besirūpinantis L.Pampikas sakė, kad tai daryti nėra sunku. „Didelės priežiūros močiutei nereikia. Ji viską pati pasidaro“, - tvirtino proanūkis.

Anksčiau pati kasdien į pėsčiųjų bulvarą pasivaikščioti išeidavusi G.Venclauskaitė dabar pasivaikščioti eina kartu su proanūkiu.

„Tai močiutė daro ne tik todėl, kad kojos jos sunkiau beklauso, bet ir todėl, kad nelygiu grindiniu sunku ir jaunesniam žmogui. Močiutė mėgsta išvykas į prekybos centrus. Mes su ja apsilankome „Akropolyje“.

Domisi įvykiais šalyje ir pasaulyje

Apie tai, kas vyksta šalyje ir pasaulyje anksčiau iš spaudos sužinodavusi G.Venclauskaitė dabar žinių pasisemia žiūrėdama televizorių.

Ilgaamžės mėgstamiausiai televizija - „Info tv“.

G.Venclauskaitė taip pat mėgsta žiūrėti nuotykinius filmus bei laidas apie gyvūnus.

„Močiutė kupina sveikatos, todėl tikimės, kad ji dar ilgai mus džiugins ir pasieks ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio ilgaamžiškumo rekordą.

Surengė atestaciją valdininkams

Prieš dvejus metus šimto metų sukaktį minėjusi G.Venclaukaitė valandai buvo atsisėdusi į Šiaulių miesto mero Justino Sartausko kėdę ir savivaldybės valdininkams surengė atestaciją.

Mero regalijomis padabinta šimtametė valdininkų klausinėjo apie jau atliktus ar dar tik ruošiamus atlikti darbus.

Subtilų humoro jausmą turinti ilgaamžė tąkart nešykštėjo taiklių replikų bei pamokymų valdininkams.

Paaiškėjo, kad laikraščius skaitanti bei informacines televizijos laidas žiūrinti G.Velclauskaitei apie miesto problemas žino ne blogiau nei žurnalistai.

Tėvų rūmus atidavė miestui

G.Venclauskaitė yra žymaus Lietuvos teisininko, advokato, visuomenės veikėjo, pirmojo Šiaulių miesto burmistro, Steigiamojo, Pirmojo ir Antrojo seimo atstovo Kazimieto Venclauskio dukra.

G.Venclauskaitė visą gyvenimą tarnavo gimtajam Šiaulių miestui, savo veikloje vadovavosi įstatymu ir sąžine, buvo viena populiariausių Šiaulių miesto teisininkų.

Antrojo pasaulinio karo metais Venclauskių šeima gelbėjo žydus. Už tai G.Venclauskaitei ir jos seseriai Danutei Venclauskaitei suteiktas Pasaulio teisuolio vardas, įteiktas medalis, paskirta Izraelio valstybės parama.

2000 m. balandžio 28 d. Gražbylė Venclauskaitė jos motina Stanislava Venclauskienė (po mirties) ir sesuo Danutė Venclauskaitė (po mirties) buvo apdovanotos Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Išskirtinis, pagarbos ir dėkingumo vertas Gražbylės Veclauskaitės ir jos sesers Danutės Venclauskaitės žingsnis – miestui dovanoti gražūs tėvų rūmai Vytauto gatvėje, kuriuose dabar įsikūręs Šiaulių „Aušros“ muziejus.

Gražbylei Venclauskaitei pirmajai mieste suteiktas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas.

Gavo Valstybės apdovanojimą

Pernai Šiaulių garbės pilietė G.Venclauskaitė Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga buvo apdovanota ordino “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžiumi.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius, kuris buvo įteiktas G.Venclauskaitei yra dvidešimt pirmas pagal svarbą Lietuvos valstybės apdovanojimas.

Juo Lietuvos Prezidento dekretu apdovanojami asmenys už ypatingus nuopelnus garsinant Lietuvos vardą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius, už humanitarinę pagalbą Lietuvai, už ypatingus nuopelnus valstybės tarnyboje, kultūros, mokslo ir švietimo, verslo ir gamybos, sveikatos ir socialinės apsaugos, karybos, sporto, ūkio bei kitose srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.