Į kvaišalų vergovę vyrą įstūmė tėvų tragedija

Jaunas vyras kiek žilstelėjęs. Prieš kamerą nežymiai trūkčioja jo veido raumenys. Atrodo, kad jis truputį jaudinasi. Netrukus šis romus reabilitacijos centro gyventojas priblokš savo gyvenimo istorija.

Narkotikus su pertraukomis jis vartojo 11 metų. Žalingo įpročio atsisakė reabilitacijos centre Latvių kaime.<br>G.Aleksos nuotr.
Narkotikus su pertraukomis jis vartojo 11 metų. Žalingo įpročio atsisakė reabilitacijos centre Latvių kaime.<br>G.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2014-07-16 00:27, atnaujinta 2018-02-11 23:08

Sėdime nedidelio medinio namo valgomajame. Visi mediniai baldai suręsti namų šeimininko rankomis. Jis – buvęs alkoholikas. Savo būstą Latvių kaime, kurį parodo tik itin gera navigacija, dešimčiai metų užleido besigydantiems narkomanams.

Vienas tokių – Darius Guntulis (28 m.).

Vyras nuo 14-os vartojo narkotikus. Kvaišalais jis malšino milžinišką tėvų praradimo skausmą.

„Emocines žaizdas gydžiau narkotikais“, - prisipažino beveik trejus metus be kvaišalų gyvenantis vyras.

Jis neverkė, be jokio liūdesio pasakojo apie savo praeitį. Atrodė, kad netekties skausmas jau nusiritęs nuo jo pečių.

Abu paauglio tėvai mirė tais pačiais metais. Iš pradžių iš gyvenimo pasitraukė jo motina. Niekas nežino, kas ją paskatino savižudybei.

Žmonos mirtis be amo paliko Dariaus tėvą. Jis daugiau nei trejus metus sirgo kraujo vėžiu. Po moters savižudybės jį suparalyžiavo. Dar pusmetį jis kovojo su liga prikaustytas prie lovos. Galiausiai Darius liko ir be tėvo, kuris mirė nuo leukemijos.

Paauglys apsigyveno pas motinos tėvą. Tačiau vyresnio amžiaus senelis nesuvaldė agresyvaus anūko. Darius jau buvo pradėjęs rūkyti žolę, greitai pabandė heroino ir vadinamųjų „aguonų“.

Jis naktimis negrįždavo namo, nelankydavo mokyklos. Jei grįždavo, būdavo išgėręs. Jį supo prasta kompanija. Vaikinas ėmė vogti iš namų, kad turėtų už ką nusipirkti narkotikų. Vilnietis greitai tapo čigonų taboro „klientu“.

Neapsikentęs senelis paauglį atidavė į internatą. „Buvo didelis neatleidimas. Man, vaikui, (senelio elgesys. - Red.) buvo nesuprantamas“, - prisipažino Darius.

Gydytis pasiūlė draugė

Valgomajame – visiška tyla. Dar keliolika vyrų, kurie centre kapstosi iš narkotikų priklausomybės, dirba lauke.

Darių prieš kelias valandas taip pat sutikome su grėbliu rankose. Jis greta lauke įrengtos sporto salytės grėbė žoles. Mieste augęs vilnietis ir per darbo terapiją mokosi naujo gyvenimo.

Narkotikus su pertraukomis jis vartojo 11 metų. Keturis kartus už vagystes sėdėjo kalėjime. Buvo 12 kartų teistas.

Apie kelią iš priklausomybės jis sužinojo prieš beveik trejus metus Vokietijoje. Per vieną krikščionę merginą Darius išgirdo apie protestantų bažnyčios darbą su narkomanais. „Ji pati anksčiau buvo narkomanė. Liudijo, kaip per stebuklą pasveiko nuo ŽIV, nebevartojo narkotikų. Iš jos sužinojau, kad yra centrai, kurie padeda žmonėms, nesvarbu, kokia jų praeitis“, - pasakojo reabilitacijos centro senbuvis.

Tuomet jis patikėjo, kad gali gyventi be narkotikų, vagysčių, keiksmažodžių, net be grubaus elgesio.

Jau Vokietijoje jis su džiaugsmu priėmė pasiūlymą Lietuvoje apsigyventi reabilitacijos centre: „Gyvenimas, kurį gyvenau anksčiau, man nebepatiko.“

Gelbės kitus narkomanus

Iš kvaišalų gniaužtų jis ėmė vaduotis atvažiavęs į „Naują gyvenimą“. Praėjo jau 11 mėnesių, kaip jaunas vyras gyvena Latvių kaime. Jis ne tik nevartoja kvaišalų, alkoholio, bet ir nerūko, paklūsta centro dienotvarkei, patarnauja kitiems reabilitantams.

Be to, Darius svajoja baigęs programą likti centre ir gelbėti kitus narkomanus. Programos trukmė – metai, tad Dariui liko mėnuo.

„Naujo gyvenimo“ įkūrėjas Marijus Balčiūnas džiaugiasi Dariaus sprendimu padėti kitiems likimo draugams.

„Dievas ištraukė mus iš bėdos, dabar mes turime traukti kitus. Aišku, ne visi taps reabilitacijos centro pagalbininkais ar įkūrėjais. Kiti pradės savo verslą, imsis kitų mėgstamų darbų, bet dalis jų tikrai liks ir dirbs dėl žmonių išgelbėjimo“, - aiškino pats iš narkotikų pelkės išbridęs centro vadovas.

Darius pažįsta daug narkomanų, žino, kad jo pagalba bus labai reikalinga.

Centre jam ypač patiko sekmadienio išvykos į protestantiškos bažnyčios susibūrimus. Jai vadovauja pastorius, dainininkas Vaidas Vyšniauskas.

Pamaldose Darius susitinka su seserimi. Ji – artimiausia ir kone vienintelė su juo bendraujanti giminaitė.

Apie savos šeimos kūrimą Darius dar negalvoja. „Anksti, - sakė vilnietis. - Žiūriu į tai atsakingai. Neskubu. Pirmiausia turiu padėti sau. Kai išmoksiu padėti kitiems, tada – galbūt.“

Reabilitacijos centre jis nori likti tol, kol bus reikalingas.

Pakilęs nuo odinės sofos, Darius pasuko link savo kambario. Jame vyras gyvena su keliais kitais likimo draugais.

„Kol kas neatitinkame Europos Sąjungos standartų, todėl valstybės paramos gauti negalime, gyvename vien iš to, ką žmonės gali patys susimokėti“, - lyg teisindamasis, kodėl Darius turi dalintis kambariu su kitais, kalbėjo centro vadovas.

M.Balčiūnas kvietė visus, galinčius paremti reabilitacijos centrą „Naujas gyvenimas“, pervesti norimą sumą į jų sąskaitą „Swedbanke“: LT76 7300 0101 3774 1501.

Daugiau informacijos apie centro veiklą galite rasti internetinėje jų svetainėje naujasgyvenimas.lt arba aplankyti reabilitacijos centrą Latvių kaime, Elektrėnų savivaldybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją