Vos 42-jų užklupusi menopauzė apvertė moters gyvenimą

Kol Melissos gyvenimo draugas kietai miegojo, ji pašoko iš lovos ir metėsi prie lango įkvėpti gryno oro. Ji pabudo siaubingai supanikavusi ir išpilta prakaito.

Vienas nemaloniausių menopauzės požymių - nepastovi nuotaika.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vienas nemaloniausių menopauzės požymių - nepastovi nuotaika.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-06 21:44, atnaujinta 2018-02-09 17:39

„Kas dedasi šioje Žemėje? Negalėjau nusiraminti, privalėjau išeiti į sodą 3 valandą nakties ir išsitiesti ant sulankstomo krėslo“, - pasakoja 42-ejų moteris. Ji pridūrė, kad tai kartojosi kelias artimiausias naktis, kol galutinai baigėsi įpusėjus vasarai, rašoma dailymail.co.uk.

Ji nuolat skųsdavosi dėl karščio priepuolių savo vaikinui Willui. Ji negalėjo to paaiškinti, bet rodėsi, kad karštis veržiasi iš jos vidaus. Moteris jautėsi lyg vaikščiojanti centrinio šildymo sistema, spinduliuojanti karštį. Tai jai atrodė neteisinga.

Vasarą ji net eidavo naktimis miegoti lauke ant krėslo. Willas juokėsi iš jos ir viską suvertė jos ekscentriškumui.

Bet kai oras atvėso, o ji ir toliau eidavo miegoti į lauką, net ir Willas suprato, kad kažkas ne taip.

Tuomet pasirodė kiti ženklai. Įprastos 30 dienų tarp ciklų prailgo iki 40, tuomet 50 dienų, kol galop apskritai baigėsi.

Slogiausia hipotezė pasitvirtino

Melissa Kite nuėjo pas gydytoją, kuri atliko keletą tyrimų. Po kelių dienų didžiausia baimė buvo patvirtinta: būnant vos 42-ejų britei prasidėjo menopauzė. Gydytoja buvo nustebusi ir vis kartojo norinti pakartoti kraujo tyrimus.

Bet tai nebuvo staigmena pačiai Melissai. Ji su baime apie tai galvojo jau ne vienerius metus.

„Mano mamai menopauzė prasidėjo, kai jai buvo apie 30 metų, senelei – taip pat“, - paaiškino būgštavimo priežastis ji.

Atsižvelgiant į šeimos moterų istoriją, jai pasisekė – juk šitai prasidėjo 42-ejų. Kažkada jos ginekologė buvo perspėjusi, kad menopauzė prasidės anksti, mat tai užkoduota genetikoje.

Melissai, suvokiančiai, kad ji nebegalės susilaukti vaikų, tai nesukėlė šoko. Būnant 30-ies, pavėlavus susirūpinti, jai buvo diagnozuota endometriozė. O būdama nusistačiusi prieš dirbtinį apvaisinimą, Melisa paskelbė sau nuosprendį niekada neturėsianti vaikų.

Susidūrusi su menopauzės simptomais ir prieš išgirsdama gydytojo nuomonę, ji giliai širdyje turėjo vilties. „Galbūt, tik galbūt tai vienas tų nėštumo atvejų, kai atrodo, kad jau nebeįmanoma susilaukti“, - vylėsi Melissa.

Nors ji žinojo savo medicininę istoriją, galvoje vis sukosi ta beprotiška mintis. Tačiau vidinis spaudimas, kad moteris yra sutverta išnešioti naują gyvybę, jos neapleido, ir Melissa tebetiki, kad nė viena moteris niekada nenustoja apie tai galvoti, nors biologinis laikrodis seniai muša vidurnaktį.

Pasąmonėje glūdi noras susilaukti vaiko

Ir nors Melissos gyvenimas yra pilnavertis, šiandien ji džiaugiasi neturinti vaikų, tačiau sako, jog moteriška prigimtis vis tiek neapleidžia tų minčių.

„Perskaičiau daug istorijų, kuomet moterys manė, kad joms artėja menopauzė, tačiau jos išties laukėsi kūdikio“, - kalbėjo Melissa. Nepaisant to, ką išgirdo iš ekspertų, ji beviltiškai tikėjosi, jog ji ir bus ta išimtis.

Gyvenimas linkęs pasišaipyti tokiais momentais kaip šis. To įrodymas: kuomet Melissa laukė eilėje pas gydytoją, šalia jos sėdėjo 40-metė moteris su naujagimiu ant rankų. Stebėdama, kaip ta moteris kalbina savo vaikelį, Melissa nenustojo galvoti, kaip ji jaustųsi, jei paaiškėtų, kad laukiasi.

Bet jos fantazijos buvo greitai išsklaidytos. Gydytojos veidas nežadėjo atsakymo „sveikinu, jūs laukiatės“. Priešingai – ji jautėsi sunerimusi, atsižvelgdama į Melissos amžių ir diagnozę. Ginekologė nesiūlė moteriai hormonų terapijos ciklo. Pradėjus juos vartoti per anksti, galima pakenkti sveikatai, t. y. padidinti riziką susirgti vėžiu. Kaip paaiškėjo vėliau, tai atsilieptų ir finansiškai.

Daugiau pasiūlymų gydytoja nebeturėjo, o Melissa jų ir nebesitikėjo. Moteris nusprendė su tuo tvarkytis pati. Dabar, prabėgus metams po nuosprendžio, situacija nepagerėjo.

Kankinantis prakaitavimas ir alkis

Nuo menopauzės pradžios moteris nė karto normaliai neišsimiegojo, o prakaitas kankina ne tik naktį, bet ir dieną. Dažniausiai karščio protrūkiai kartojasi kas pusvalandį. Melissa priversta dėvėti tik berankoves palaidines – tai vienintelis būdas higienai palaikyti.

„Suvokiu, kad nenustoju valgiusi – organizmas reikalauja angliavandenių kaip energijos šaltinio, nes jaučiuosi išsunkta. Pirmąkart gyvenime priaugau svorio“, - skundžiasi moteris. Melissa priduria dar vieną bėdą – tampa sunku sukoncentruoti dėmesį.

Bet visų blogiausia – panikos priepuoliai. Niekas neperspėjo apie tuos siaubingus momentus. Melissa pasakoja, kad priepuoliai užklumpa netinkamiausiu metu, pavyzdžiui, prieš miegą moterį apima nerimas dėl visko, kas nutiko ar nenutiko jos gyvenime.

Viską pergalvojus pasirodo, kad tokie simptomai – tai klasikinės vidurio amžiaus krizės požymiai, iš kurios neseniai visi skaniai juokėsi.

„Žinau, kad visos moterys praeina šį etapą, dėl to nenoriu per daug skųstis. Bėda ta, kad aš tam per jauna ir neturiu draugių, kurioms nutiko tas pats, kad galėčiau nuoširdžiai pasipasakoti“, - guodėsi Melissa.

Kol moterys dvejus metus kovoja su panikos priepuoliais, vyrai nusiperka „Porsche“ automobilį bei susiranda dvigubai jaunesnę meilužę – tai lyg nesibaigiantis PMS.

Moteris paaiškino, kad jaučiasi nejaukiai kaskart turinti pasiaiškinti dėl per didelio prakaitavimo. Ją glumina, kai vis išgirsta „bet juk tu tam per jauna!“ Kalbėtis šia tema moteriai tampa tabu.

Vagiliavimas menopauzės laikotarpiu

Didžiojoje Britanijoje vidutinis menopauzės amžius – 51-eri. Vienas tyrimas parodė, kad kas dvidešimtai moteriai menopauzė prasideda anksčiau. Tokiu atveju tai – pirmalaikė menopauzė, 40-45 m. tarpsnyje – pradinė.

Melissa spėja, kad apie nestandartinius atvejus moterys vengia kalbėti, mat gėdijasi prisipažinti lyg neatlikę savo pareigos.

„Kai praėjusią savaitę lankiausi pas gydytoją, prašiau jos pagalbos. Bet ji atkakliai tvirtino negalinti paskirti hormonų dar artimiausius kelerius metus. Padariau išvadą, kad iki to laiko tikiuosi būti sugrįžusi į vėžes savaime“, - teigė Melissa.

Ji sako nesistebinti, kad menopauzės laikotarpiu moterys vagiliauja parduotuvėse ir jaučianti ne ką kita kaip užuojautą. Ji priduria ir pati save ne kartą užklupusi analogiškoje situacijoje, kuomet neatsiskaičiusi už jai absoliučiai nereikalingas prekes ji žingsniavo išėjimo link.

Alternatyvus gydymas

Dar vienas erzinantis patarimas, pasak Melissos, – natūralūs gydymo būdai. Kurių, beje, yra nesuskaičiuojamai daug ir sunku susigaudyti, nuo ko pradėti.

„Buvau nuėjusi į ekologiško maisto parduotuvę, kur lentynos nukrautos brangiais alternatyviais vaistais: soja, gvazdikėlių aliejus, vitaminas B ar kekinė juodžolė, kad ir kas ji bebūtų. Visa tai tėra pinigų švaistymas“, - atkerta Melissa.

Moteris sako pasinaudojusi dainininkės Belindos Carlisle rekomendaciją ir nusipirkusi specialų magnetą. Magnetą reikia užsidėti po drabužiais priešais skrandį – tai turėtų išvaduoti nuo naktinio prakaitavimo. Poveikis turėtų pasijusti po kelių mėnesių. Melissa teigia kol kas nejaučianti jokio skirtumo, nors magnetą nešioja jau kelias savaites.

Psichologiškai padeda mylimasis

Kaip bebūtų, šviesa tunelio gale visgi yra. Melissos vaikinas ją supranta ir palaiko.

„Jis sako, kad mylės mane kad ir kas benutiktų. Atsižvelgiant į mano nuotaikos nepastovumą, jis laikosi savo žodžio“, - džiaugiasi 42-ejų moteris.

Beje, neseniai Melissą pradžiugino draugė, kuri paprašė tapti jos sūnaus krikštamote. Moteris teigia to labai laukianti ir sako galop suvokusi, kad gyvenimas tęsiasi.

Parengė Rasita Andruškevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?