Benamis britas Lietuvoje: praradęs pasą, pinigus ir mylimąją

Be paso, be pinigų ir savo rankomis suręstoje lūšnoje Klaipėdoje – štai taip gyvena britas, į Lietuvą atvykęs prieš septynerius metus. Merfio slapyvardžiu prisistantis užsienietis gatvėje atsidūrė prieš metus, kai neteko šiukšlių rūšiuotojo darbo ir išsiskyrė su ilgamete drauge lietuve.

Britas Antony tikina, kad norėtų dirbti, tačiau be paso jo niekas nepriima.<br>„Lietuvos ryto" televizijos stop kadras.
Britas Antony tikina, kad norėtų dirbti, tačiau be paso jo niekas nepriima.<br>„Lietuvos ryto" televizijos stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 5:36 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:15 PM

Tačiau jau netrukus jam ir dar keliems jo draugams, įsikūrusiems šalia gyvenamųjų namų kvartalo uostamiestyje, teks išsikraustyti. Mat savivaldybė jau ruošia buldozerius. Tuo tarpu ką daryti su paso neturinčiu britu, - galvosūkis socialiniams darbuotojams, pranešė „Lietuvos ryto" televizija.

Merfio slapyvardžiu prisistatantis britas parodo lūšną iš lentų, kurią susikalė vasaros pradžioje. Lūšnoje įrengta krosnis, kad žiemą nesušaltų.

„Aš pradėjau gyvenimą nuo nulio. Namą pasistačiau iš visokiausių medžiagų, rinkau lėkštes, puodelius, šaukštus. Renku metalą, butelius - darau viską kad gyvenčiau normaliai“, - pasakojo Antony Davidas Heapas.

Merfis pasakoja tarnavęs Afganistane, buvęs pašautas. Tačiau baigęs tarnybą, pasileido į keliones po Europą. Taip jis atsirado Lietuvoje. Benamiu tapęs britas sako neturintis ne tik pinigų, bet ir paso.

„Aš noriu būti normalus, kaip jūs, kaip visi kiti. Aš noriu normalaus darbo, žmonos, mašinos. Štai ko aš noriu. Niekas manęs nepriima dirbti, nes aš neturiu paso. Už naują pasą man reikia mokėti, aš neturiu už ką. Jei aš gaučiau naują pasą ir turėčiau pinigų aš išvykčiau į Angliją jau rytoj“, - teigė britas.

Socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė „Lietuvos ryto“ televizijai teigė, kad britui bus bandoma padėti. „Teisinėje bazėje nėra tokio pagalbos būdo, kad Europos Sąjungos piliečiams būtų skiriamos pašalpos. Tokiam žmogui mes negalime padėti, tai nėra normalu, bet mes bandysime padėti per ambasadą“, - sakė ji.

Klaipėdoje įsikūrę benamiai išmone nesiskundžia. Pavyzdžiui, vienas jų namas yra pastatytas ant pelkės. Benamiai šią vietą, kurioje yra įsikūrę, vadina savotiška sala. Joje gyvena apie 10 benamių.

Vadinamoje lūšnų saloje britas - ne vienintelis užsienietis. Iš Tadžikijos atvykęs Marsalis visą gyvenimą plaukiojo jūroje. Socialiniai darbuotojai jau prieš kelerius metus padėjo jam gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

„Čia gyvena anglas, lietuvis, rusas. Čia visas internacionalas – sportas, darbas, biznis. Savanrankiškumas ir nepriklausomybė. Žemė yra, vanduo taip pat ko dar reikia. Pradžia gyvenimui yra“, - kalbėjo tadžikas Marsalis Šamsudinovas.

Netrukus benamių kvartalą Klaipėdoje ruošiamasi sulyginti su žeme.

„Nepergyvenkit. Dievas žino, kaip turi būti - nėra ko nusiminti. Dievas pasakys, kur eiti. Svarbiausia - kad taikus dangus būtų. Visa kita ateina ir išeina", - filosofiškai kalbėjo Marsalis.

„Mes neturėsime kur gyventi. Mes turėsime gražų dangų ir žemę - nieko daugiau“, - sakė Antony.

Benamiams ne kartą siūlyta apsigyventi nakvynės namuose, tačiau nė vienas nesutinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.