11-metės vaikystė – be tėvų meilės ir su ligų našta

11-metė Viktorija labai mėgsta puoštis. Kaip sako pati mergaitė, jai labai patinka princesių suknelės. Tiesa, kol kas ji jų turi nedaug, kaip ir nedaug yra žmonių, kuriems rūpi, kuo gyvena ir ką išgyvena dažnai pasakų knygų puslapiuose užuovėjos nuo skaudžios tikrovės ieškanti Viktorija.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jan 8, 2015, 9:14 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:57 PM

Mergaitė turi regėjimo negalią, o be jos, Viktorija dar kenčia nuo ūmaus pykinimo ir vėmimo priepuolių. Kol kas specialistai negali tiksliai nustatyti, kodėl mergaitė taip stipriai nesveikuoja. Po tokių ligos atkryčių Viktorijai paprastai reikia nemažai laiko atsigauti – vaikas nelanko pamokų, jai lašinamos lašelinės.

„Pirmą kartą su Viktorija susitikau, kai ji atėjo į parengiamąją klasę. Tai buvo prieš penkerius metus. Vėliau mergaitę tėvas iš mūsų mokyklos atsiėmė, nes kilo sveikatos problemų“, – pasakojo auklėtoja Irena Jakonienė, dirbanti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, kuriame šiuo metu mokosi ir gyvena Viktorija.

Tėvas mirė, motinai apribotos globos teisės

Šiuo metu mergaitės motinai apribotos motinystės teisės, tad Viktoriją ir jos metais jaunesnį broliuką globoja močiutė. Su motina mergaitė bendrauja labai mažai, o neseniai Viktorija išgyveno ir skaudžią tragediją – mirė jos tėvas.

„Mergaitė jo mirtį išgyveno labai skaudžiai. Viktorija kartais vakarais verkia, o mes tada ją guodžiame, kad tėtis ją mato. Vaikui jis buvo labai artimas žmogus. Mokykloje Viktorija labai užsiėmusi – pamokos, būreliai, draugai, žaidimai ir ji užsimiršta, o vakare, matyt, visi tie prisiminimai sugrįžta“, – kalbėjo I.Jakonienė.

Nežinojo, kad važiuoja į laidotuves

Po nelaimės atvykę į mokyklą giminaičiai nepranešė mergaitei, kas nutiko, tik paprašė susiruošti važiuoti kartu su jais.

Mergaitė svajojo apie nuosavą mobilųjį telefoną ir sužinojusi, kad vyksta namo, anė, kad tėvas pagaliau nusprendė išpildyti dukters norą. Parvykusi į namus sužinojo, kad atvažiavo į tėvo laidotuves.

Į klausimą, kokios buvo praėjusių metų Kalėdos, mergaitė atsakė: „Nelabai geros. Liūdnos.“  Paklausta, ar buvo liūdna dėl tėvo, ji tik nudelbė akis: „Visko buvo... Ir dėl tėčio.“ Nuo atsakymo, ar noriai vyksta į močiutės namus, mergaitė irgi išsisuko:  „Smagu susitikti su pusbroliu, o močiutė žaisti nemėgsta.“

„Man labiau patinka būti čia, čia ramiau“, – sakė Viktorija ir iš to, kaip atsargiai 11-metė renka žodžius, tampa aišku, kad daug kas lieka nepasakyta.

Mokytis trukdo negalavimai

„Kai Viktorija jaučiasi gerai, ji aktyvi ir visur noriai dalyvauja, labai geranoriškas vaikas. Jei jai staiga pasidaro bloga, ima vemti, išsenka, jauriai reaguoja į šviesą, jai skauda galvą, nori tik gulėti. Tokia bloga savijauta kartais trunka ir kelias dienas, tuomet kreipiamės pagalbos į medikus“, – pasakojo auklėtoja.

Anot jos, Viktorija kaip galėdama stengiasi atlikti visas savo pareigas, bet kartais sveikatos pablogėjimas atima bet kokį norą ir galimybes gyventi įprastą gyvenimą: „Visą savaitę prieš Kalėdas ruošėmės šventei, Viktorija buvo labai pasipuošusi, išmokusi daug teksto. Per šventę ji pasijuto blogai, dainuoti jau nebegalėjo, bet savo žodžius pasirodymo metu didvyriškai padeklamavo“, – kalbėjo auklėtoja.

Glaudžiasi prie auklėtojos

Viktorija su nepažįstamais bendrauja atsargiai. „Mokykloje man labiausiai patinka žaisti, – droviai šyptelėjo Viktorija ir pridūrė: – Su auklėtoja.“ Itin smulkaus sudėjimo mergaitė per visą pokalbį glaudėsi prie auklėtojos ir atsakinėdama į klausimus vis ieškojo auklėtojos palaikymo žvilgsniu.

Pasidomėjus, kada jos gimtadienis, mergaitė nė nemirktelėjusi išpyškino, kad jis liepos 21-ąją, bet paklausta, ar šios šventės laukia, atsakė neigiamai. „Kam jis man reikalingas“, – samprotavo 11-metė. Bet netrukus jau žvaliai papasakojo, kad auklėtoja sugalvojusi jos gimtadienį švęsti du kartus per metus – rudenį sugrįžus į klases dar kartą atšvenčiami vasarą buvę vaikų gimtadieniai. Mokykloje švenčiamas gimtadienis Viktorijai kur kas mielesnis.

Svajoja tapti gydytoja

Išgirdusi klausimą, apie ką svajojanti, mergaitė susimąstė ir nutilo, o paskui atsargiai pradėjo dėstyti didžiąją svajonę: „Norėčiau, kad kas nors padovanotų planšetinį kompiuterį, gal mano svajonė kada nors ir išsipildys.“ Čia pat pridūrė: „Močiutė tai tikrai nenupirks, ji pati turi daug skolų.“

Be kompiuterinių žaidimų, Viktorija dar labai mėgsta skaityti ir vos paklausta apie knygas ima berti perskaitytų knygų pavadinimus. Mergaitė prasitarė, kad užaugusi norėtų būti virėja arba gydytoja: „Gaminti moku jau dabar, galiu išvirti bet kokią sriubą, mano mėgstamiausia makaronų pieniška, dar moku kepti blynus ar kotletus. Jei nepavyks tapti virėja, dar svajoju būti gydytoja.“

Paprašyta patikslinti, kodėl gydytojos profesija jai atrodo tokia patraukli, 11-metė, kuriai pačiai šiuo metu labai reikia profesionalios medikų pagalbos, sakė: „Noriu padėti žmonėms, o gydytojai tai ir daro.“

Vaikų gyvenimo sąlygas močiutės namuose specialistai vadina tik patenkinamomis, mat močiutė gyvena nepritekliuje, o ir pasirūpinti dviem mažamečiais vaikais, kurių vienas turi negalią, moteriai nėra lengva. Namuose, į kuriuos savaitgaliui kartais sugrįžta Viktorija, gyvena ir daugiau asmenų.

Lrytas.lt žiniomis, neretai tuose namuose girtaujama, o jų gyventojai jau anksčiau buvo atkreipę socialinių darbuotojų dėmesį dėl vaikų nepriežiūros.

Jūs galite padėti Viktorijai paaukodami pinigų per Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ sąskaitą. (Dėmesio: pildant langelį „Mokėjimo paskirtis“, būtina nurodyti vaiko vardą – Viktorija.) Visos surinktos lėšos bus skirtos mergaitės sveikatos tyrimams bei reabilitacijai.

Labdaros ir paramos fondas „Algojimas“, įm. k. 301768582, sąsk. Nr. 127300010121217151

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.