Iš vestuvių nuotraukos žvelgiančiam jaunikiui dabar – 103 metai!

Yra nuotraukų, kurios ilgainiui pagelsta, bet dėl to darosi dar brangesnės.

103 metų sulaukęs gydytojas profesorius Kazys Ambrozaitis labiausiai brangina nuotrauką, kuri buvo daryta 1947 metų liepos 26-ąją, jo tuoktuvių su Birute Kučinskaite dieną.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
103 metų sulaukęs gydytojas profesorius Kazys Ambrozaitis labiausiai brangina nuotrauką, kuri buvo daryta 1947 metų liepos 26-ąją, jo tuoktuvių su Birute Kučinskaite dieną.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, („Lietuvos rytas“)

Apr 16, 2015, 11:29 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:02 PM

103 metų sulaukęs gydytojas profesorius Kazys Ambrozaitis labiausiai brangina nuotrauką, kuri buvo daryta 1947 metų liepos 26-ąją, jo tuoktuvių su Birute Kučinskaite dieną.

Gydytojas ir jo žmona, pasipuošusi tautiniais drabužiais, atrodė laimingiausi pasaulyje žmonės.

K.Ambrozaitis buvo prieš keletą mėnesių grįžęs iš Vorkutos lagerio. Vilniuje jis jautėsi itin vienišas – Kazys liko vienintelis gyvas iš visos šeimos. Tuomet 36 metų sulaukęs gydytojas neturėjo jokių artimųjų.

„Buvau nevedęs, net ir rimtos simpatijos neturėjau. Tačiau tikėjau, kad tikimybė sutikti sau skirtą žmogų yra didesnė, kai praūžia hormonų audrų draskoma jaunystė, todėl ėmiau ieškoti gyvenimo draugės“, – savo autobiografinėje knygoje „Šimtmečio keliu“ rašė profesorius.

Tuometiniame Epidemiologijos ir higienos institute įsidarbinęs buvęs tremtinys ėmė atidžiau stebėti jaunas koleges.

Jam patiko jauna, liekna, judri ir santūri bendradarbė B.Kučinskaitė. Bet kaip prie jos prieiti?

Visą mėnesį ji buvo komandiruota į Kybartus kovoti su vidurių šiltinės epidemija, o K.Ambrozaitis dėl tokios pat priežasties – į Mažeikius. Tada vyras pradėjo rašyti savo kolegei laiškus. Jie suartino dar labiau nei darbo susitikimai institute, rašo „Lietuvos ryto“ šeštadienio priedas „Gyvenimo būdas“.

Praėjus keturiems mėnesiams nuo pažinties K.Ambrozaitis pasipiršo Birutei. Tada jam buvo 36-eri, o Birutei – 27-eri – amžius, kai rimtai mąstoma apie ateitį.

„Esu gyvenime padaręs įvairių klaidų, bet vienos man pavyko išvengti – vesdamas Birutę nesuklydau“, – pasakojo našliu likęs profesorius.

Civilinės metrikacijos biuras buvo įsikūręs mažame kambarėlyje, ten dirbo trys moterys. Viena jų surašė metrikacijos pažymėjimą lietuviškai ir rusiškai.

Bažnytinė santuoka buvo Šv.Mikalojaus bažnyčioje, o vestuvinė nuotrauka daryta Aušros Vartų gatvėje buvusioje fotoateljė.

Patys fotografai įvertino, kad ši nuotrauka itin puiki, tad kabojo fotoateljė vitrinoje dešimtmetį kaip labiausiai pavykęs darbas. Iš jos daugelis B.Kučinskaitės ir K.Ambrozaičio pažįstamų sužinojo, kad jie susituokė.

Jiems buvo lemta kartu praleisti 61 metus. Pediatrės B.Ambrozaitienės gyvybė užgeso 2008 metais.

Ar K.Ambrozaitis žino laimingos santuokos paslaptį? „Šeimoje būtina švelni diktatūra, o mums su žmona pavykdavo susitarti, kas kada turi vadovauti“, – šyptelėjo ilgaamžis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.