I. Paleičiką aukoti paskatino stebuklingas sūnaus išgijimas

Vilniuje gyvenantiems verslininkams Ivanui (58 m.) ir Birutei (58 m.) Paleičikams visada atviros Ventos Švč.Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios durys.

Koncerno „Lukoil Baltija“ prezidentas I.Paleičikas su žmona Birute ištesėjo savo pažadą – už sūnaus Andriaus, kuriam dabar 34 metai ir kuris su žmona Andželika augina du vaikus, išgijimą pastatė bažnyčią Ventoje (Akmenės r.).<br>M.Patašiaus nuotr.
Koncerno „Lukoil Baltija“ prezidentas I.Paleičikas su žmona Birute ištesėjo savo pažadą – už sūnaus Andriaus, kuriam dabar 34 metai ir kuris su žmona Andželika augina du vaikus, išgijimą pastatė bažnyčią Ventoje (Akmenės r.).<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ( „Lietuvos rytas“)

May 14, 2015, 7:26 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 9:44 PM

Sostinėje gyvenanti pora lėšų bažnyčiai paaukojo už sūnaus Andriaus išgijimą, kurį pavadino stebuklu. Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Nors nuo sostinės iki Akmenės rajone stūksančios bažnyčios – nemažas atstumas, sutuoktiniai kartais randa laiko ir mato prasmę užsukti pasimelsti į šią šventovę. Net jei vyksta pro šalį darbo reikalais, B.Paleičikienė stabteli ir tik persižegnoja Ventos bažnyčioje.

Šie maldos namai Paleičikams brangūs ne kiek materialiai, kiek dvasiškai. „Mums tiek vokiečių, tiek prancūzų medikai sakė, kad sūnui Andriui, kuriam kūdikystėje buvo nustatyta įgimta širdies yda, niekuo negali padėti, bet įvyko stebuklas. Net ir netikintis pradėtų tikėti Dievą, o aš nuo jaunystės buvau tikinti, todėl pastatyti bažnyčią buvo mūsų dovana tikintiesiems. Juk nesvarbu, kiek išleidome lėšų statyboms. Tai nepalyginama su tuo, kokią Dievo dovaną gavome. Džiaugiuosi, kad Ventos žmonės turi kur nueiti. Jau geriau jie eina melstis negu geria degtinę“, – patikino mecenatė B.Paleičikienė.

Ventos bažnyčia buvo pastatyta 2009-aisiais minint Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį. Koncerno „Lukoil Baltija“ prezidentas I.Paleičikas su žmona Birute ištesėjo savo pažadą – už sūnaus Andriaus, kuriam dabar 34 metai ir kuris su žmona Andželika augina du vaikus, išgijimą pastatė bažnyčią šiame mieste.

Maldos namai dar vadinami Lietuvos tūkstantmečio bažnyčia, nes tai vienintelė tais metais šalyje pastatyta bažnyčia. Pagrindiniais jos mecenatais tapo Paleičikų šeima. Nors bažnyčios pamatai buvo išlieti senokai, vėliau statybos darbai ilgam įstrigo. Viską išjudinti sugebėjo kunigas Kęstutis Zybartas, prašęs Paleičikų padėti. Ši šeima neatsisakė.

„Nenoriu prisiimti visų nuopelnų, Ventoje aukojo kiekvienas žmogus, kuris tik galėjo. Nežinau visų aukotojų sąrašo, kiekvienas litas buvo svarbus, – kuklinosi įmonės „Vaizga“ vadovė B.Paleičikienė. – Tą bažnyčią tikrai turėjome pastatyti, aš ir mano vyras jautėme savotišką įsipareigojimą, skolą Dievui, jis apsaugojo mūsų Andrių nuo mirties.“

Šeimos švenčių Paleičikai niekada nešventė Ventos bažnyčioje. Tiesa, ketino krikštyti anūkus, bet kūdikius nuvežti iš Vilniaus į Ventą pasirodė per toli. Iš trijų Paleičikų vaikų liko netekėjusi jaunėlė Kristina, tad motina viliasi – gal ji kada nors žengs prie Ventos bažnyčios altoriaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.