Dvynes iš sektos išgelbėjo jos įkūrėjo mirtis

Dvynės Flor ir Tamar Edwards augo religinėje sektoje. Mergaitės kiekvieną dieną drebėjo iš baimės. Jos patyrė fizinį smurtą, negalėjo eiti į mokyklą, o kiti sektos nariai aiškino, kad jos, sulaukusios 12 metų, mirs kaip kankinės. Bet dvynės pabėgo iš „Dievo vaikų“ sektos, sulaukė 34-erių, dabar gyvena ir dirba Kalifornijoje.

Dvynės Edwards vaikystėje ir dabar (nuotr.) – kaip diena ir naktis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Dvynės Edwards vaikystėje ir dabar (nuotr.) – kaip diena ir naktis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Dvynės Edwards vaikystėje (nuotr.) ir dabar – kaip diena ir naktis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Dvynės Edwards vaikystėje (nuotr.) ir dabar – kaip diena ir naktis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 21, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 1:34 AM

Viena iš dvynių yra rašytoja, o kita – jogos mokytoja. Jos atvirai papasakojo apie savo vaikystę sektoje ir naują savo gyvenimą.

„Nežinojau, kas yra kino teatras,“ – Didžiosios Britanijos dienraščiui „Daily Mail“ prisipažino Flor.

Dvynės save palygino su serialo „Nepalaužiamoji Kimi Šmit“ („Unbreakable Kimmy Schmidt“) pagrindine veikėja. Ji, būdama 29-erių, išvaduota iš sektos, bando prisitaikyti prie neįprasto gyvenimo Niujorke – ją šokiruoja net iš judesiui jautraus čiaupo pradedantis bėgti vanduo. Flor toje scenoje atpažino save.

„Kai pirmą kartą pamatėme geriamojo vandens fontanėlį, į jį žiūrėjome kaip į keistą naujovę“, – pasakojo ji.

„Dievo vaikų“ sektą 1968-aisiais Kalifornijoje įkūrė buvęs pastorius Davidas Brandtas Bergas. Sektos nariai buvo dažnai įtariami smurtu ir seksualiniu priekabiavimu.

Tarp sektos dalyvių minimi ir tokie garsūs aktoriai kaip Rose McGowan, Riveras Phoenixas ir jo brolis Joaquinas.

Dvynės su šeima prisijungė prie sektos, kai joms buvo vos 5-eri. Mergaitės ir 12 jų brolių bei seserų patyrė smurtą.

„Vaikus pradėdavo mušti labai anksti, – prisimena Flor. – Mano jauniausiai sesei buvo vos 6 mėnesiai – tokio amžiaus vaikų mušti negalima.

Vyresnieji sektos nariai taip pat teigė, kad sulaukusios 12-os tapsime Dievo kankinėmis, nes 1992-aisiais turėjo įvykti pasaulio pabaiga. Mes to bijojome.“

Tačiau moteris tikino pati niekada nepatyrusi seksualinio priekabiavimo.

Flor ir Tamar vaikystę praleido atskirtos nuo sektai nepriklausančios visuomenės, gyveno nedideliame kambaryje ir negalėjo eiti į mokyklą, todėl išmoko skaityti tiktai būdamos 9-erių.

Joms buvo aiškinama, kad viskas – švietimo sistema, politika, pinigai ir muzika – yra blogis. Sesės tik pabėgusios iš sektos išgirdo populiarias dainas.

„Jei pasižiūrėčiau visus praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio filmus ar perklausyčiau visas dainas, nepajusčiau jokio ilgesio“, – prisipažino Flor. Ji buvo viena iš tūkstančių sektai priklausiusių vaikų.

Edwardsų šeima prie religinės grupės prisidėjo Los Andžele, tačiau D.B.Bergas liepė jiems išvažiuoti į Tailandą. Šeima atsikraustė į Čikagą 1994-aisiais, kai kulto vadovas pareiškė, jog sekėjams grįžti saugu.

Jie su daugybe kitų šeimų įsikūrė vienuose namuose.

Dvynės patvirtino gandus, kad sekta buvo susijusi su seksu, – daugybė suaugusiųjų lytiškai santykiaudavo vaikų akyse.

Kulto nariai buvo mokomi, kad Dievo meilė išreiškiama per seksą, bet vietoj meilės patirdavo smurtą. Dėl šios priežasties kai kurie buvę nariai nusižudė.

Tamar irgi norėjo nusižudyti būdama 7-erių – ji bendruose namuose nuobodžiavo ir drebėjo vien nuo minties apie gresiančią pasaulio pabaigą.

„Apokalipsė atrodė labai baisi, – prisiminė Tamar. – Visa Žemė turėjo pavirsti didžiuliu ugnies ežeru. Kaip ir visos religijos, sekta puikiai suplanavo, kokia bus pasaulio pabaiga. Tai gąsdino.“

Sekta iširo 1994-aisiais mirus D.B.Bergui. Flor ir Tamar buvo sunku prisitaikyti prie kitokio gyvenimo būdo normaliame pasaulyje – joms nelengva susipažinti su nauju žmogumi arba eiti į barą pavakaroti.

Dvynėms padėjo tailandietis pastorius Reverendas Pongsakas Limthongviratnas.

Nors vaikystė buvo siaubinga, seserys nepyksta ant tėvų, kurie viską patyrė kartu su jomis.

Kai D.B.Bergas buvo „Dievo vaikų“ vadovas, jį dar vadino Moze Davidu, Karaliumi Davidu, Tėčiu ir Seneliu. Jis liepdavo į sektą įsiliejusiems žmonėms atmintinai mokytis tekstus iš Biblijos ir lankyti Biblijos pamokas.

D.B.Bergas norėjo, kad kulto nariai gyventų ankstyvųjų krikščionių gyvenimą.

Sektoje įvyko pokyčių 1978-aisiais, kai D.B.Bergui buvo pareikšti įtarimai, kad jo organizacijoje seksualiai priekabiaujama. Lyderis atleido per 300 įtakingų asmenų ir oficialiai uždraudė lytinį kontaktą tarp suaugusiųjų ir nepilnamečių.

Naująjį judėjimą jis pavadino „Meilės šeima“. Bet praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį ir vėl pasipylė kaltinimai dėl seksualinio priekabiavimo prie vaikų.

1994-aisiais, D.B.Bergui mirus, daugybė šeimų paliko sektą. Naujoji sektos lyderė Karen Zerby suteikė nariams daugiau laisvės. Dar po dešimtmečio judėjimo pavadinimas buvo pakeistas į „Šeima“.

Parengė Dorotėja NOREIKAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.