Panevėžietė kraupsta: „Kuo sielos gydytojai pavertė mano vyrą!“

Rima ir Almantas, iš šiaudų ir molio pastatytoje trobelėje nugyvenę 5 metus, skausmingai išsiskyrė. Moteris kaltina dvasinio gyvenimo mokytojus, į savo pinkles įviliojusius jos sutuoktinį, o vyras dėl šeimos griūties pliekia neištikimą žmoną.

Penkerius metus savo gyvenimą Rima ir Almantas vadino pasaka. Dabar aišku, kad jos pabaiga liūdna.<br>Asmeninio albumo nuor.
Penkerius metus savo gyvenimą Rima ir Almantas vadino pasaka. Dabar aišku, kad jos pabaiga liūdna.<br>Asmeninio albumo nuor.
Daugiau nuotraukų (2)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Aug 23, 2015, 9:50 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:46 AM

Mažametį vaiką auginančios 33 metų panevėžietės Rimos R. gyvenimas, kaip ji pati sako, dar neseniai buvo panašus į pasaką. Mylintis vyras, kartu su juo savo rankomis susikurti namai – šeimos laimei tarsi nieko netrūko.

Tačiau prieš kurį laiką sutuoktinį užklupo sunki depresija. Kaip vėliau paaiškėjo, ne pirmoji. Bandydamas išsikapstyti iš kankinamos būsenos, jis susižavėjo vidinės laisvės ir santykių konsultantais save vadinančių Liudo Vasiliausko bei Ryčio Lukoševičiaus vedamais kursais.

Lektoriai skelbiasi galintys išmokyti emocijų paleidimo, praeities patyrimo valymo praktikos.

Atitolina nuo realybės

Nuo to laiko Almantas nustojo domėtis šeima, paniro į kitokį, vidinės laisvės kūrimo ir emocijų atpalaidavimo, pasaulį. Jame neliko vietos žmonai ir vaikui.

„Almantas man sakė: „Atsipalaiduok, ir gyvenimas tavimi pasirūpins.“ Jis dabar paliko šeimą ir išvažiavo įgyvendinti seminarų vadovų idėjos – statyti šventovės. Tačiau jei ne tik jis, bet ir aš atsipalaiduosiu, kas pasirūpins mūsų vaiku?“ – rankomis skėsčiojo Rima.

Moters įsitikinimu, abejotinomis praktikomis užsiimantys tinkamo išsilavinimo neturintys santykių konsultantai gali pridaryti daugiau žalos nei naudos, ypač nestabilios psichikos žmonėms.

Jų seminarų klausytojams siūloma greita išeitis įveikti problemas – tarsi narkotikų dozė. Tam kartui gera, bet paskui vis vien tenka grįžti į realybę.

Pasistatė svajonių namą

Rima su septyneriais metais jaunesniu Almantu susipažino kiek neįprastoje vietoje – gamtinės žemdirbystės seminare. Tas susitikimas pakeitė abiejų gyvenimą. Moteris dėl naujos meilės išsiskyrė su pirmuoju vyru. Po kurio laiko pora susituokė. Rima buvo susitaupiusi 50 tūkstančių litų. Už šiuos pinigus abu nusprendė pabandyti įgyvendinti savo svajonę – pasistatyti ekologišką namą.

Sutarė, kad fotodizainerės įgūdžių įgijusi Rima uždirbs pinigų pragyvenimui, o Almantas laiką skirs namui statyti. Kad būtų pigiau, į savo svajonių būsto statybos talkas kvietėsi draugus.

Namas nedidukas, bet jaukus. Jie buvo vieni pirmųjų Lietuvoje, pasistatę ekologišką šiaudų ir molio būstą. Per tą laiką, kol buvo statomas namas, gimė ir trečiasis molinio statinio gyventojas.

Baigęs namą Almantas toliau kūrė namus: ėmėsi medinės pavėsinės statybos, iš akmenų sumūrijo rūsį. Rima užveisė ekologinį daržą ir net medelyną. Jame pasodino vaismedžių, magnolijų daigyną.

Liko viena miške su vaiku

Kai šeimos mažajai atžalai sukako dveji metai, idilė baigėsi. Almantui rimtai sušlubavo sveikata. Maždaug prieš pusantrų metų vyrui paaštrėjo jau anksčiau kamavusi psichikos liga. Jis nebevaldė emocijų, elgėsi keistai.

„Jis bėgiojo po miškus ir pievas. Po namus lakstė su benzininiu pjūklu ir ant medinių malkinės durų juo piešė širdeles. Kai tapo neprognozuojamas ir išlaužė kaimynų duris, teko kviesti greitosios pagalbos medikus. Almantas atsidūrė psichiatrijos ligoninėje. Ten jis buvo gydomas 40 dienų.

Rima žiemą liko miške su vaikeliu. Malkų buvo nedaug likę. Kadangi pati nemokėjo vairuoti, nebuvo kaip nuvažiuoti į artimiausią parduotuvę nusipirkti maisto. Gerai, kad padėjo kaimynai.

Moteris stengėsi kuo daugiau sužinoti apie vyro ligą. Skaitė apie ją, kalbėjosi su specialistais ir su tais, kurie patys sirgo panašia liga ir buvo išmokę su ja gyventi.

Gydyti ėmėsi informatikas

„Mano viltis geso. Kaip skęstantis šiaudo griebiausi paskutinės vilties ir prašiau, kad R.Lukoševičius pabandytų pagelbėti.

Žinojau, kad jis veda seansus žmonėms, kamuojamiems nerimo, moko juos įvairių praktikų, padedančių susigrąžinti dvasinę ramybę. Bet tuomet nesitikėjau, kad viskas pakryps tokia linkme“, – prisimena Rima.

Grįžęs iš ligoninės Almantas turėjo vartoti stiprius vaistus. Dar neatsigavęs po ligos paūmėjimo jis nuvažiavo pas Rytį pasikalbėti. Pasiliko ten nakvoti. O rytą paskambino ir pasakė, kad savaitei važiuoja į emocijų atpalaidavimo mokymų stovyklą.

Rytis sumokėjo 1000 litų už gyvenimą ir jausmų paleidimo paskaitas sodyboje. Ten susirinkusiems seansus vedė L.Vasiliauskas. Rytis nusprendė, kad Almantui reikia nustoti gerti stiprius psichotropinius vaistus. Žmogus, baigęs informatikos mokslus, lengva ranka prisiėmė atsakomybę už sunkų ligonį.

Grįžęs iš stovyklos Almantas puolė į dar didesnę depresiją. Jis nieko nenorėjo veikti, rytais net nesikeldavo iš lovos. Nuolat kalbėjo apie savižudybę. Tokia jo būsena truko pusmetį.

Žmona buvo išėjusi pas kitą

Moteris prisipažino, kad, neištvėrusi baisios įtampos namuose, išsikraustė gyventi pas kitą vyrą, savo draugą. Moteris maniusi, kad šis jos žingsnis bent kiek sukrės tik savimi susidomėjusį sutuoktinį.

Du mėnesius pagyvenusi ne namuose Rima vėl grįžo pas Almantą. Juodu nusprendė likti kartu, tačiau kraustytis iš miško ir apsigyventi mieste. Molinę sodybą išnuomojo vieno užsieniečio šeimai.

Pora apsigyveno Panevėžyje, vyro tėvo dviejų kambarių bute. Almantas pradėjo dirbti statybose.

Per tą laiką jis visas savo mintis nukreipė į asmenybės išlaisvinimo studijas. Jis vėl važiavo į kaimo sodyboje vykusį emocijų atpalaidavimo seminarą, jame mokėsi įvairiausių asmenybės tobulinimo technikų. Po to įniko į internetinius emocijų atpalaidavimo mokymus. Juos internetu vedė tas pats Rytis.

Tapo panašus į vaiduoklį

Mokymai prasidėdavo 5 valandą ryto. Atsikėlęs Almantas dviem valandoms prilipdavo prie kompiuterio. Paskui eidavo į darbą. Vakare grįžęs vėl sėsdavo prie kompiuterio, nes reikėdavo dalyvauti vakarinėse internetinėse asmenybės išlaisvinimo paskaitose ir pratybose.

Mokymai truko tris mėnesius. Per dieną vyras savo šeimai skirdavo ne daugiau kaip pusvalandį. Visą kitą nuo darbo likusį laiką surydavo asmenybės ir jausmų tobulinimas, mokymasis mylėti ir aplinkiniams skleisti savo nesavanaudišką meilę.

Žmonai atrodė, kad jos mylimasis virsta dvasinių narkotikų prifarširuotu zombiu. Asmeninių santykių ir emocijų paleidimo kursus Rima pavadino zombinimo programomis.

Almantas tapo priklausomas nuo seminarų. Kaimo sodyboje organizatoriai kūrė rojų: susirenka visi draugiški bendraminčiai, jiems niekuo nereikia rūpintis. Maistas, nakvynė ir įvairūs emociniai žaidimai patinka stovyklautojams – jie patiria palaimos būseną, į kurią norisi nuolat grįžti.

Rima pasijuto taip, tarsi gyventų ne su vyru, o su mokytojais Ryčiu ir Liudu. Dar su Almanto „paleidimo“ partnere.

„Man tie kursai atrodo baisūs. Po jų žmonės kvatojasi ir voliojasi ant grindų. Jie patys nesuvokia, kas jiems darosi“, – kalbėjo moteris.

Nori dalintis meile su visais

Neseniai Almantas įteikė Rimai skyrybų dokumentus, paliko ją su vaiku gyventi nuomojamame bute ir išvažiavo Liudui statyti šventovės.

Pats Almantas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad gyvenimas Liudo sodyboje jį pakeitė: tarsi išblaivino, viską sustatė į vietas ir padėjo suprasti, ko jis nori gyvenime.

„Noriu dalintis meile su visais. Mano gyvenimas – dėl dalijimosi. Liudas – mano draugas, ir aš jam padedu savo noru. Kada noriu, tada ateinu ir statau. Nenoriu – nedirbu. Šventykla – gal per skambiai pasakyta. Tai bus vieta, kur galės rinktis bendraminčiai“, – pakylėtai kalbėjo pašnekovas.

Slėgė žmonos paklydimai

Almantas tvirtino supratęs, kad su Rima kalbasi skirtingomis kalbomis, gyvena tarsi skirtinguose pasauliuose. Rima yra tvirtai ant žemės stovinti moteris.

O penkerius metus, kuriuos gyveno kartu, Almantas sako gyvenęs ne taip, kaip pats nori, o taip, kad galėtų įtikti jai. Norėjęs, kad žmona jį vieną mylėtų.

Bet vyras teigė, kad taip nebuvo. „Rima turėjo paklydimų su kitais vyrais. Ir ne vieną. Ji yra ateistė. Būdamas su Rima ir aš pamyniau Dievą. Tas mane įstūmė į gilią depresiją. Ji keliems mėnesiams buvo išbėgusi iš namų pas 67-erių vyrą, kuris ją buvo įsimylėjęs.

Po to abu susipyko, ir Rima sugrįžo. Kaip tik buvau po emocijų paleidimo seminaro, sugebėjau jai atleisti ir pabandyti vėl gyventi kartu“, – pasakojo Almantas.

Jis tvirtino, kad ir dabar jo žmonos gyvenime yra kitas vyras. Jis yra profesionalus psichologas. Almanto nuomone, jis ir pakurstė Rimą siekti viešumo.

Pats tikrina, kas tinka kitiems

Liudas Vasiliauskas

Vidinės laisvės ir santykių konsultantas

„Meditacijų stovyklų žmonėms reikia. Daugelis jaučiasi pasiklydę, neranda savęs. Mes mokome, kad, užuot užspaudus, nugrūdus gilyn į save neigiamus jausmus, reikia juos išleisti. Yra labai paprasti būdai, kaip tai padaryti.

Aš pats tam tikra prasme esu šios srities specialistas, nors neturiu nei psichologo, nei psichoterapeuto diplomo. Bet dalinuosi su žmonėmis tais alternatyviais būdais, kaip palengvinti savęs atradimą. Ir tie būdai labai populiarūs.

Pats jau dešimtmetį daug skaitau ta tema, pats praktikuoju. Patikrinu, kas veikia, o kas neveikia – atmetu. Esu padėjęs begalei žmonių.

Meditacijos tikrai veikia. Juk nė vienas jogas ar budistas neturi jogo, budisto diplomo. Tai iš jo paties einantys dalykai.

Almantas daro tai, ką nori daryti. Jis pats pasisiūlė padėti statyti sodybą su sale, kur galėtų rinktis mūsų bendraminčiai.“

Tik vaistai gali pažaboti ligą

Eugenijus Laurinaitis

Medicinos daktaras, psichoterapeutas

„Man pačiam nė karto neteko dalyvauti panašiuose kursuose. Tačiau žinau, kad jų mūsų šalyje niekas nekontroliuoja ir nereglamentuoja. Jų vedėjai gali prisistatyti gyvenimo mokytojais, santykių konsultantais ir kaip tik nori.

Kol tuose pavadinimuose neatsiranda žodžiai „psichoterapeutas“, „psichologas“ ar „psichiatras“, tol jų veikla lieka jų pačių ir jų klientų susitarimo reikalu.

Aš neįsivaizduoju nei teoriškai, nei praktiškai, kaip panašią veiklą būtų galima kontroliuoti.

Kiekvienas žmogus ieško savo laiko leidimo būdų, o turintiems įvairių asmeninių sunkumų tai ypač būdinga. Kai kam patinka meditacija, įvairiausiais pavadinimais pateikiamos asmenybės ugdymo ar kokios kitos dvasinės praktikos.

Kiekvieną žmogų jos gali paveikti skirtingai. Kaip neprofesionalų vedamos kokios nors dvasinės pratybos paveiktų pažeistos psichikos žmogų? Mes niekada neatspėsime žmogaus, turinčio sunkią psichikos patologiją, logikos.

Tačiau tiek Lietuvos, tiek pasaulio praktika rodo, kad psichikos ligoniai siekia atsisakyti vaistų vartojimo. Jiems atrodo, kad negerdami vaistų yra sveiki. Bet iš tikrųjų tik vaistai tokiam žmogui gali suteikti geriausias galimybes taip pažaboti savo ligą, kad ji netrukdytų gyventi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.