4 metai po insulto: Kazimira Prunskienė sulaukė emocijų audros

Jau ketveri metai praėjo po nelaimės, kai buvusią premjerę Kazimirą Prunskienę (73 m.), besiruošiančią iškilmingiems gimtadienio pietums, ištiko insultas. Po priepuolio buvo sunkus gydymo kursas, moteriai netgi teko atverti kaukolę, ji buvo nugrimzdusi į komą.

K.Prunskienė šiuo metu gyvena pas savo sūnų Vaidotą Švenčionių rajone.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Prunskienė šiuo metu gyvena pas savo sūnų Vaidotą Švenčionių rajone.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-01 12:07, atnaujinta 2017-06-05 23:47

Tačiau gabūs medikai ir mylinti šeima sugebėjo padaryti stebuklą ir sugrąžinti ją į gyvenimą. Vasario 26-ąją K.Prunskienė mylimiausių žmonių apsuptyje atšventė 73-iąjį gimtadienį, per kurį jos laukė neeilinė, nepaprastai džiugi staigmena.

Susitiko su proanūke

K.Prunskienė šiuo metu gyvena pas savo sūnų Vaidotą Švenčionių rajone. Gimtadienio proga ją aplankė visas būrys artimųjų – tarp jų ir tokių, kurie turėjo progą su ja pabendrauti pirmą kartą.

„Didžiausia dovana mamai buvo pirmąkart pamatyti savo proanūkę“, – džiaugdamasi pasakojo K.Prunskienės dukra Rasa Vaitkienė. 2,5 mėnesio mažylė Evita yra pirmoji K.Prunskienės proanūkė, pirmoji paties vyriausio anūko (o anūkų K.Prunskienė iš viso turi net devynis) dukrelė.

„Ji labai džiaugėsi, susijaudino, pamačiusi mažylę. Visą laiką, kol buvom, negalėjo atplėšti nuo jos akių. Kai promočiutė pradėjo kalbinti, mažylė pirmą kartą taip intensyviai gugavo, kad mes buvom tiesiog apstulbę.

Ten „paukščiukų kalba“ vyko visas „pokalbis“. Buvo net keista, kaip toks mažas žmogelis gali užmegzti tokį kontaktą“, – sakė R.Vaitkienė, pati negalinti atsidžiaugti savo pirmąja anūke.

Šalia būna 24 valandas

Buvusios premjerės sveikatos būklė, praėjus 4 metams po insulto, yra stabili. Kalba, pasak dukters, dar truputį laisviau – „bet vis tiek tai nėra tvarkinga kalba“. Susišneka su artimaisiais žodžiais – ženklų neprireikia.

„Ji viską supranta, gali pakartoti. Kai kalba spontaniškai – viskas gerai. Bet jeigu pirma bando suformuluoti mintyse, o tada pasakyti – užsiblokuoja“, – pasakojo R.Vaitkienė.

K.Prunskienė valgo pati, gali vaikščioti su lazdele, bet artimieji stengiasi visą laiką būti šalia, kad mama netyčia kur neužkliūtų ir neparkristų.

„Šalia kažkas turi būti 24 valandas per parą – aišku, nereikia visą tą laiką kažko fiziškai sunkaus daryti. Bet niekada nežinai, kada ir ko jai gali prireikti“, – pasakojo duktė.

Slaugo patys

Visuomenėje galima išgirsti įvairių nuomonių apie vyresnių žmonių po sunkių ligų slaugymą namuose. Esą sunkus ligonis, kad ir koks būtų brangus, iš aplinkinių atima galimybę gyventi savo pačių gyvenimą. Ar K.Prunskienės šeimai nekilo minčių patikėti rūpinimąsi mama specialistams?

„Mama, tėvai, be jokios abejonės, yra patys brangiausi žmonės. Bet būna tokių ligų, kai jiems reikalinga specialistų pagalba, žmogus pats vienas tiesiog negali su tuo susitvarkyti. Slauga reikalauja labai daug ir fizinių jėgų, ir psichologinių.

Tikrai negalima smerkti tų žmonių, kurie savo artimuosius atiduoda į specialius namus. Mes esam trise, aš, brolis ir sesuo. Galime pasikeisdami rūpintis mama. Bet jeigu esi vienintelis vaikas šeimoje, tai būtų labai sunku tai daryti“, – atviravo K.Prunskienės dukra.

Sunki artimo žmogaus liga šeimai visada būna didžiulis išbandymas. Tačiau sunkumai kai ko ir išmoko.

„Tai buvo didžiulis smūgis ir išbandymas. Bet mus, jos vaikus, tai labai suartino. Dabar mūsų visų mintys daugiau apie mamą sukasi. Ir anksčiau buvome labai artimi, bet ta nelaimė mus dar labiau sutelkė“, – pasakojo R.Vaitkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?