Futbolininko žmona iš Turkijos į Lietuvą tiesia šilko kelią

Paskui futbolininką Darvydą Šerną (31 m. ) su dviem mažamečiais sūnumis į Turkiją nukeliavusi jo žmona Sandra (26 m.) užsispyrusi laikosi savo įsitikinimų – kad ir kur vyrą nuvestų sportiniai keliai, šeima turi būti kartu. Per beveik ketverius santuokos metus sutuoktiniai nė karto nebuvo išsiskyrę ilgesniam nei poros savaičių laikotarpiui ir drauge spėjo pagyventi Lenkijoje, Turkijoje, Škotijoje ir Australijoje.

Sandra yra pasiryžusi visada keliauti paskui vyrą D.Šerną, kur tik jį nuvestų futbolininko karjera.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sandra yra pasiryžusi visada keliauti paskui vyrą D.Šerną, kur tik jį nuvestų futbolininko karjera.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sandra yra pasiryžusi visada keliauti paskui vyrą D.Šerną, kur tik jį nuvestų futbolininko karjera.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sandra yra pasiryžusi visada keliauti paskui vyrą D.Šerną, kur tik jį nuvestų futbolininko karjera.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta Vinevičiūtė („Lietuvos rytas“)

Mar 10, 2016, 3:04 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 2:52 AM

Neprireikė nė mėnesio, kad Alanijos kurorte, pamėgtame ir lietuvių poilsiautojų, futbolininko žmona pasijustų kaip namie. Nuvežusi vyrą į „Alanyaspor“ klubo treniruotę Sandra su vyresniuoju sūnumi, birželį trečiąjį gimtadienį švęsiančiu Darvydu, nuskuba į turgų pirkti šviežių daržovių ir vaisių.

„Man vienas didžiausių malonumų yra apsipirkti daržovių turguje. Tai prasidėjo nuo tada, kai prieš porą metų gyvenome kitame Turkijos mieste.

Kadangi toks turgus kasdien vyksta vis kitame miesto rajone, atidžiai seku ir nepraleidžiu progos juose apsilankyti. Šviežiais vaisiais, daržovėmis ir skania žuvimi stengiuosi pakeisti lietuvišką kiaulienos kumpį, kurio čia pasigendame“, – sakė moteris.

Kol Sandra turguje turkiškai prekeiviams dėkoja už Darvydui dovanojamus gardėsius, jaunesnįjį, nė metų neturintį sūnų Kajų prižiūri su Šernais iš Lietuvos atvykusi auklė.

Sutuoktiniai susitarė, kad lietuvė auklė su jais keliaus visur, kur tik šeimą nublokš likimas.

„Gal ne visi pritaria tokiam mūsų pasirinkimui, bet su vyru nusprendėme, kad auklė – labai reikalinga. Ir vaikams geriau, ir mums daugiau laimės, nes galime pabūti dviese“, – kalbėjo moteris.

It kumštis vieninga Šernų šeima niekada nesiskiria ilgesniam laikui. Vos su poros mėnesių pirmagimiu Sandra paskui vyrą skubėjo į Turkiją, o neilgai trukus – ir į tolimąją Australiją.

Laukdamasi antrojo sūnaus net ir paskutiniais nėštumo mėnesiais Sandra nepabėgo iš atšiaurios ir visiškai jai nepatikusios Škotijos.

Sandra – tikrai ne iš tų moterų, kurios pasitaikius pirmiems sunkumams bėgtų atgal į Lietuvą arba skųstųsi dėl to, kad kone kasmet tenka krautis lagaminus ir keltis į naujus namus.

Atvirkščiai, jai patinka keliauti, pažinti naujas kultūras ir patirti naujų išgyvenimų.

Todėl šeimos susitarimas būti nuolat kartu, kad ir kur nuneštų Darvydo karjeros vingiai, Sandrai dar niekuomet nebuvo apkartęs: „Vyro karjera buvo tikrai sėkminga. Galėjome gyventi gražiuose miestuose. Taip, Vilnius – nuostabus miestas, bet kol tęsiasi vyro karjera, aš noriu kuo daugiau pakeliauti.

Po aštuonerių gyvenimo metų užsienyje grįžus į Lietuvą pirmas pusmetis man buvo sunkus. Vis pasvajodavau, kad vėl kur nors išvažiuotume.

Tačiau svarbiausia – kad sūnūs galėtų kasdien matyti tėtį“.

Iš Alytaus kilęs saugas šešias dienas per savaitę treniruojasi naujame klube ar važiuoja į rungtynes. Tačiau mažiesiems Darvydui ir Kajui tėčio dėmesio nestinga. Alanijoje vakarai ilgi ir šilti, todėl visi keturi gali kasdien išeiti pasivaikščioti prie jūros, iki kurios nuo Šernų namų – vos kelios minutės.

Komanda pasirūpino, kad lietuvių šeima galėtų gyventi erdviame bute su terasa. Uždarame ir saugomame kieme vilioja atviras baseinas, bet kol kas maudynių jame naujakuriai dar neišbandė.

„Nors mums čia jau karšta, turkams maudynių sezonas dar neprasidėjęs“, – juokėsi Sandra, kol kas naujuose namuose nesulaukusi jokių svečių iš Lietuvos.

Surasti tinkamus namus ir gerus medikus – svarbiausios užduotys persikėlus į naują šalį. Pripratusi prie lietuvių medikų darbo Sandra užsienio šalių gydytojams kelia aukščiausius reikalavimus. Moteris neslėpė labai nusivylusi medikų darbu Australijoje ir Škotijoje.

„Lietuvoje gydytojai verčiasi per galvą, kad tik kuo greičiau mažylis pasveiktų. Škotijoje ir Australijoje į tokius dalykus kaip pakilusi temperatūra medikai iš viso nekreipia dėmesio. Kai Darvydui buvo dešimt mėnesių, jis susirgo rotavirusu. Temperatūra buvo pakilusi iki keturiasdešimties laipsnių.

Dukart važiavome į priimamąjį, o australų gydytojai kas kartą siuntė namo ir liepė duoti gerti vandens. Sūnų gydžiau pati telefonu konsultuodamasi su savo gydytoja Lietuvoje.

Tokiais atvejais norisi įsėsti į lėktuvą ir skristi namo. Bet turkų gydytojai dirba panašiai kaip lietuviai, todėl dabar skųstis negaliu“, – džiaugėsi moteris.

Vos atvykus į Alaniją futbolininko žmonai į pagalbą atskubėjo viena komandos rėmėjo žmona. Jau penkiolika metų Alanijoje gyvenanti rusė Sandrai padėjo surasti geriausius medikus, patarė, kur geriausia apsipirkti, kur žaisti su vaikais ar sportuoti.

Alanijoje žmonės draugiški ir visuomet atsiranda pasirengusių padėti. Bet kai draugės iš Lietuvos Sandros klausia, ar jos nevargina turkų dėmesys, gražuolė futbolininko žmona tik šypsosi.

Išvaizdi blondinė su šviesiaplaukiais sūnumis traukia praeivių akį, drąsieji net ir užkalbina. Tačiau užkabinimų, įkyraus lindimo – kuo dažniausiai skundžiasi Turkijoje atostogaujančios šviesiaplaukės moterys – Sandra išvengia. Vaikus be galo mylintys turkai kur kas dažniau dėmesį rodo jiems.

„Kai prieš porą metų pirmą kartą atvykome į Turkijos miestą Gaziantepą, Darvydui buvo tik du mėnesiai. Tada su vyru pykdavome, kai turkai puldavo mažojo glostyti, bučiuoti.

Bet turkų tokia kultūra ir jie tai daro linkėdami gero. Tik neleidžiu fotografuoti savo vaikų“, – pasakojo S.Šernė.

Sandra jau turėjo progą anksčiau perprasti turkų kultūrą. Prieš keletą metų Šernai pusantrų metų gyveno šalia Sirijos esančiame konservatyviame Gaziantepo mieste.

„Alanija – lyg kitas pasaulis, palyginti su Gaziantepu.

Ten žmonės labai religingi, uždari, mažai kas kalba užsienio kalba, kreivai žiūri į užsieniečius. Todėl pirmieji metai buvo tikrai sunkūs.

Bet kai Darvydas pasakė, kad ir vėl gyvensime Turkijoje, labai apsidžiaugiau. Alanija mane papirko iš karto. Gal dėl nedidelio dydžio ji man primena Vilnių, tik orai čia daug geresni. Dabar galime mėgautis saule nuo ryto iki vakaro“, – šypsojosi moteris.

Alanijoje net ir nemokant turkų kalbos išsiversti nėra sunku. Turistų pamėgtame kurorte daug vietos žmonių kalba rusiškai, angliškai. Iki šiol labiausiai vertinusi laiką, praleistą Australijos mieste Perte, dabar Sandra negali atsidžiaugti gyvenimu Alanijoje.

Net kai sutuoktinis treniruojasi, ji čia nesijaučia vieniša. Dviejų vaikų mamai liūdėti nėra kada. Be to, Sandra ir apsigyvenusi Turkijoje neužleidžia drauge su futbolininko Pauliaus Grybausko žmona Ieva pradėto verslo.

Futbolininkų žmonos, susibūrusios į kūrybinį duetą „Female“, prieš pusmetį pristatė pirmąją drauge sukurtą moteriškų drabužių kolekciją ir toliau žengia į mados pasaulį.

Sandra internetu tvarko kūrybinio dueto reikalus, planuoja leistis į kokybiško turkiško šilko paieškas naujoms kolekcijoms.

„Dabar daugiausia darbo tenka Ievai. Bet gegužės viduryje ji taps mama, tada keisimės pamainomis. Aš grįšiu į Lietuvą ir kibsiu į darbus. Birželio mėnesį pasibaigus sezonui namo grįš ir Darvydas“, – planus dėstė S.Šernė.

O kol kas Alanijoje laisvalaikiu ji lanko sporto klubą, jau spėjo susitikti ir su čia gyvenančiomis lietuvėmis. Jų Turkijos kurorte susibūręs nemažas pulkas.

„Gyvendami Australijoje buvome laimingi, bet kažko stigo.

Kai atradome ten gyvenančius lietuvius, spraga užsipildė. Todėl atvykusi į Alaniją pradėjau ieškoti čia gyvenančių tautiečių. Kai gali bendrauti su jais, net ir svetimoje vietoje jautiesi kaip namie“, – tikino S.Šernė.

Bendrauti su tautiečiais norisi ir dėl sūnų. Vyresnėlis Darvydas žaidimų aikštelėse ieško ne atrakcionų, bet kitų vaikų.

Kadangi bendravimą su turkų vaikais riboja kalbos barjeras, Sandra tikisi, kad mažylis susiras draugų tarp lietuvių.

Futbolininko žmona netgi planuoja Darvydą leisti į Alanijoje veikiančią šeštadieninę lietuvių mokyklėlę.

„Nesvarbu, ar tau treji metai, ar šešiasdešimt – keliaudamas įgyji milžiniškos patirties, kuri labai praverčia“, – įsitikinusi dviejų vaikų motina.

Šernų negąsdina kartkartėmis pasigirstančios kalbos apie Turkijai gresiantį karą su Rusija ar padažnėję teroristų išpuoliai šalies sostinėje Ankaroje bei didžiausiame mieste Stambule. Apie tai Sandra išgirsta iš Lietuvoje gyvenančių draugų.

„Gaziantepą nuo Sirijos sienos skyrė vos trisdešimt kilometrų. Dar mažiau buvo iki pabėgėlių stovyklos. Tačiau ten gyvendami nejutome įtampos. Per visą laiką nepatyrėme jokių nemalonumų.

Šiais laikais sunku pasakyti, kuri šalis yra saugi, o kuri – ne. Teroristų išpuolių būna visur. Nė vienas nesame nuo jų apsaugotas“, – kalbėjo S.Šernė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?