Šimtametė už ilgą amžių dėkoja ne genams, o likimui

Jubiliejaus proga taurę pakėlusi kaunietė Marija Aniulskienė sakė, jog ilgaamžiškumas – likimo dovana. Vienai iš trijų Aleksoto šimtamečių gyvenimas negailėjo išbandymų, tačiau ji nenustojo šypsotis.

M.Aniulskienė: „Tikėti žmonėmis svarbu, net kai likimas negaili išbandymų.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Aniulskienė: „Tikėti žmonėmis svarbu, net kai likimas negaili išbandymų.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

May 24, 2016, 10:20 PM, atnaujinta May 24, 2017, 9:10 AM

„Mirtis šalia manęs buvo daugybę kartų. Per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo. Tačiau, kiek šovė, nenušovė, kiek skendau, nenuskendau. Likimas man buvo palankus“, – sakė šimtametė M.Aniulskienė.

1916 metų gegužės 18-ąją gimusios moters vaikystė prabėgo Sodybų kaime Prienų rajone. Šeimoje augo 5 vaikai: ji ir 4 broliai. Marija buvo vyriausia, nors su dvyniu broliu Motiejumi ir gimė tą pačią dieną. M.Aniulskienė nepamena, ar giminėje būta ilgaamžių. Jos motina mirė būdama 68 metų, tėvas – 83 metų.

Ilgaamžių giminėje nepamena

„Galbūt ilgaamžių būta protėvių kartose, tačiau to nežinome. Anksčiau niekas giliai po praeitį nesiknaisiodavo“, – sakė jauniausioji M.Aniulskienės duktė Aldona Brunzienė, gyvenanti kartu su motina.

Penkis vaikus – tris dukteris ir du sūnus – su vyru užauginusios M.Aniulskienės teigimu, kol neužėjo karas, jos gyvenimas nebuvo labai sunkus. Okupacija ir priešų kariuomenės atnešė vargus, skurdą, baimę. Iš jos šeimos buvo atimta žemė, namai.

„Mamos brolio dvynio Motiejaus šeima buvo ištremta į Sibirą. Mano tėvai taip pat gyveno lyg ant adatų, tačiau tremties išvengė“, – pasakojo senolės duktė.

Kad išlaikytų gausią šeimą, M.Aniulskienei ir jos vyrui teko daug plušėti. Moteris taip pat šeimininkavo namuose. Ji mokėjo austi, megzti, siūti, siuvinėti.

Aplinkiniai vadino auksaranke

Šimtmečio proga senolė pasipuošė prieš kelis dešimtmečius pačios siūta alyvų spalvos suknele. Moters spintoje ligi šiol kabo daugybė jos rankomis pasiūtų drabužių.

„Siūti man patiko, todėl daug prisisiuvau suknelių. Tik kad puoštis per daug nebuvo kur“, – atvirai kalbėjo M.Aniulskienė.

Moters duktė pasakojo, jog motina buvo tokia naginga, kad aplinkiniai ją vadino auksaranke.

Visiems savo vaikams ir net anūkams, kurių ji turi 11, ne tik primegzdavo kojinių, pirštinių, kepurių, megztinių.

Dirbti M.Aniulskienė nenustojo net išėjusi į pensiją. Tuometėje gamtininkų stotyje Kaune besidarbavusi moteris augalais rūpinosi iki 75 metų.

Šiuo metu senolė taip pat daug laiko praleidžia žiūrėdama į nuosavo namo kieme augančius medžius, gėles, paukščius.

Užtraukė tremtinių dainą

„Anksčiau per darbus ir rūpesčius mažai šypsojausi. Dabar šypsausi dažnai, džiugina net maži dalykai“, – kalbėjo šimtametė.

M.Aniulskienės duktė sakė, jog jos motina visą gyvenimą mylėjo žmones ir pirmiausia matė gerąsias jų puses.

„Nors mama yra baigusi tik pradinę mokyklą, ji tikrai nestokojo geros energijos, išminties, negailėjo patarimų, paguodos žodžio, šviesiai mąstė“, – kalbėjo A.Brunzienė.

Per gyvenimą senolę nuolat lydėjo daina. Švęsdama jubiliejų sveikintojams ji užtraukė tremtinių dainą apie bernelio meilę.

Daugiausia šimtamečių – Žaliakalnyje

Bronius Girdauskas

Žaliakalnio seniūnas

„Kauno mieste ir rajone iš viso yra 77 šimtamečiai. Ilgaamžiais garsėja Žaliakalnio seniūnija. Šiuo metu mikrorajone gyvena 10 kauniečių (7 moterys ir 3 vyrai), sulaukusių 100 bei daugiau metų. Vyriausia Žaliakalnio gyventoja Veronika Laurinavičienė šį pavasarį minėjo garbingą 105 metų sukaktį. Nors nemažai ilgaamžių turi rimtų sveikatos bėdų, yra ir tokių, kurie gyvena gana aktyviai, vieni važinėja viešuoju transportu.

Jubiliejaus proga senolius sveikina Žaliakalnio seniūnijos darbuotojai, Kauno savivaldybė jiems skiria 145 eurų vienkartinę šventinę išmoką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.