Išeivių legenda tapęs milijonierius žino ilgo gyvenimo receptą

Drąsiai galima sakyti – šio žmogaus vardą žino devyniasdešimt procentų milijoniniame Čikagos mieste ir jo priemiesčiuose gyvenančių lietuvių. Ne tik todėl, kad užrašą su lietuvio Stanley Balzeko (91 m.) pavarde galima pamatyti keliose Čikagos gatvėse ir važiuojant vienu iš šį miestą skrodžiančių greitkelių. Atsivertęs bent vieną iš Čikagos lietuvių leidžiamų laikraščių būtinai užtiksi verslininko ir Balzeko lietuvių kultūros muziejaus prezidento nuotrauką.

S.Balzekas jaunesnysis Čikagoje tapo savotiška lietuvių išeivių legenda.
S.Balzekas jaunesnysis Čikagoje tapo savotiška lietuvių išeivių legenda.
S.Balzeko Čikagoje įkurtą muziejų prieš keletą metų aplankė ir lietuvių kilmės Holivudo žvaigždė Rūta Kilmonytė-Lee.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
S.Balzeko Čikagoje įkurtą muziejų prieš keletą metų aplankė ir lietuvių kilmės Holivudo žvaigždė Rūta Kilmonytė-Lee.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
S.Balzeko žmona Irena nuo insulto mirė sulaukusi vos 48-erių.<br>Nuotr. iš muziejaus archyvo
S.Balzeko žmona Irena nuo insulto mirė sulaukusi vos 48-erių.<br>Nuotr. iš muziejaus archyvo
S.Balzekas jaunesnysis kariavo Antrąjame pasauliniame kare ir 1944 m. net buvo patekęs į vokiečių nelaisvę.<br>V.Petrauskienės nuotr.
S.Balzekas jaunesnysis kariavo Antrąjame pasauliniame kare ir 1944 m. net buvo patekęs į vokiečių nelaisvę.<br>V.Petrauskienės nuotr.
S.Balzekas išsaugojo nuotrauką, kurioje jis prieš 90 metų ant tėvo rankų.
S.Balzekas išsaugojo nuotrauką, kurioje jis prieš 90 metų ant tėvo rankų.
Daugiau nuotraukų (5)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Jun 19, 2016, 8:10 AM, atnaujinta May 21, 2017, 8:37 AM

Šiemet 50-ąjį gimtadienį mininčio lietuvių kultūros muziejaus įkūrėjas, buvęs „Motor Sales“ automobilių salono savininkas, milijonierius S.Balzekas jaunesnysis Čikagoje tapo savotiška lietuvių išeivių legenda.

Jis nevengia dėmesio, o neretai ir pats ką nors sugalvoja, kad į save atkreiptų tautiečių akis. Ima ir apie save sukuria kokią intrigą ar istoriją, kuri priverčia žmones šypsotis.

Šypsomasi pagarbiai, gal net ir pavydžiai, jeigu kalbama apie S.Balzeko per gyvenimą nuveiktus darbus lietuvybei skleisti bei užtarnautus titulus. Tarp jų – Lietuvos Respublikos garbės konsulas Floridoje, Balzeko lietuvių kultūros muziejaus prezidentas, daugiau nei dešimties garbingų organizacijų narys, kurių pusei pats ir vadovauja.

Ta pati pagarbi pašaliečių šypsena tinka ir pokalbiams apie tai, kiek daug garsių žmonių per savo amžių teko S.Balzekui sutikti.

Sąrašas būtų ilgas ir įspūdingas, apimantis kone šimtmetį, o jo pradžioje rikiuotųsi net legendinių Stasio Dariaus ir Stepono Girėno pavardės. Juos kadaise esą pažinojo ir finansiškai parėmė S.Balzeko tėvai.

Tačiau šypsomasi atlaidžiai, jei kalba pasisuka apie senolio našlio dėmesį moterims. Šimtmečio link artėjančio džentelmeno juokelius ne visada supranta pirmą kartą su juo susitikusios dailiosios lyties atstovės.

Jis leidžia sau pasakyti ne tik žavių komplimentų. Staiga įžiebęs velniukus akyse vyras gali mestelėti ir dviprasmiškų užuominų.

Šis garbus lietuvis moteriai gali ramiai pasakyti, kad norėtų su ja pašokti tango arba nusifotografuoti su bikiniais. Arba netikėtai pasiūlyti atsisėsti jam ant kelių.

„Jūs neįsivaizduojate, ką gali aukštakulnius avinti moteris“, – neretai pokalbio metu atsidūsta senjoras. Kai kurioms moterims net kyla įtarimas, kad ilgaamžis priekabiauja.

„Tu esi gera mergaitė, todėl vaišinu tave sausainiais. Jei būtum bloga, tau priklausytų deimantai“, – tai vienas iš daugelio S.Balzeko pašmaikštavimų, kuriuos teko ir man pačiai išklausyti.

S.Balzekas nepavargsta juokauti ne tik su moterimis, bet ir su muziejų aplankančiais svečiais, kuriems dažnai stengiasi skirti bent kiek savo dėmesio.

Beje, muziejaus prezidentas ir savininkas yra labai griežtas ir reiklus savo darbuotojams. Iš jų reikalauja visiško paklusnumo vykdant jo, kaip vadovo, užduotis. Netgi jeigu tos užduotys kartais ir atrodytų keistokos.

Jeigu dar kalbėsime apie šypsenas, tai kreivai ir ironiškai šypsomasi, kai pasakojama apie nepaprastą S.Balzeko taupumą.

Milijonierius tikrai nemėgsta kalbėti apie pinigus, jeigu pas jį į kabinetą ateina paramos ar didesnės algos prašytojas.

„Šiandien aš labai prastai girdžiu“, – prašytojų kalbas juokais nuleidžia turtuolis.

Arba bando susitarti dėl laiko apie tai pagalvoti. Juk galvoti galima net ir visą amžinybę. Kol prašytojas pavargs laukti arba pamirš, ko prašęs. Pats S.Balzekas neretai kartoja: „Mėgstu nieko neišmesti. Iš šio mano pomėgio ir atsirado muziejus.“

– Galite pasigirti įžengęs į dešimtą savo gyvenimo dešimtį. Bet iki šiol gyvenate aktyvų gyvenimą: kasdien sėdate prie automobilio vairo ir įveikęs daugiau nei 20 kilometrų atvažiuojate į muziejų. Dirbate visą dieną ir net viršvalandžius. Prireikus skraidote lėktuvais į kitus miestus. Kokio amžiaus jūs jaučiatės? – paklausiau S.Balzeko.

– Aš visada viduje jaučiuosi taip, tarsi būčiau trisdešimties. Mano tikslas yra nugyventi 125 metus. Reikia turėti tikslą ir tikėti, kad jį pasieksi. Tuomet taip ir bus, kaip nori.

– Kas yra pagrindinis tokio ilgo ir aktyvaus gyvenimo variklis?

– Darbas. Dauguma žmonių žiūri į darbą kaip į kažką baisaus. Man baisu būtų tik tai, jeigu sėdėčiau kalėjime ir negalėčiau dirbti. Man darbas yra kūryba, galimybių ieškojimas ir mokėjimas jomis pasinaudoti.

Aš stengiuosi pasinaudoti visomis gyvenimo suteikiamomis galimybėmis, mokytis iš protingesnių už save žmonių. Mėgstu jungtis prie įvairių organizacijų, tapti jų prezidentu ir iš to gauti naudos. Galiu patarti: nestok į organizaciją, jeigu negali būti jos prezidentu. (Juokiasi.)

– Ar lietuvių kultūros muziejaus įkūrimas prieš penkiasdešimt metų buvo pasinaudojimas galimybe?

– Galima sakyti, kad taip. Muziejus – tai istorija, darbas ir daug džiaugsmo. Čia susirenka daug įdomių žmonių. Tuo metu, kai kūrėme muziejų, nedaug kas iš jaunų čia gimusių žmonių žinojo apie Lietuvą. Muziejus buvo galimybė jiems leisti bent iš dalies pajusti, kas yra Lietuva.

Pas mus nuolat rengiamos mokomosios programos, į kurias renkasi lietuvių kilmės amerikiečiai. Jie nebemoka kalbėti lietuviškai, bet mielai mokosi, kaip marginti kiaušinius prieš Velykas, kaip gaminti Užgavėnių kaukes. Jie nori sužinoti, ką reiškia tos lietuvių tautos šventės ir datos.

Amerikos lietuviai galėjo būti naudingi kovoje už Nepriklausomybę. Jie pažinojo JAV įtakingų politikų, kongresmenų. Ir mes galėjome kalbėti: iškovokime Lietuvai laisvę.

Muziejus prisidėjo prie įvairių kitų lietuvių organizacijų, kurios padėjo kovoti dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo. Būdami amerikiečiai, mes buvome lietuviai savo sieloje.

– Balzeko pavardė ilgą laiką buvo siejama ir su automobilių prekybos salonu „Motor Sales“?

– Šis verslas gyvavo maždaug 90 metų, bet dabar jo nebeliko. Jį įkūrė mano tėvas Stanley Balzekas. Jis 1912 metais atvyko į Ameriką iš Lietuvos būdamas 19 metų. Tikėjosi užsidirbti ir grįžti.

Bet prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas. Tėvas pasiliko Amerikoje, sukūrė šeimą. Pradžioje dirbo kalviu, paskui atidarė mėsos parduotuvėlę, po kurio laiko studijavo Valparaiso universitete. Grįžęs ėmėsi prekybos automobiliais. Tai buvo sėkmingas verslas. Aš jį vėliau perėmiau.

– Kokia buvo jūsų šeima?

– Aš buvau vienturtis sūnus, bet namuose netrūko žmonių. Mano tėvas mokėjo septynias kalbas, pas jį rinkdavosi įvairūs žmonės, kad gautų pagalbos ir patarimo.

Tėtis jiems rašydavo laiškus, padėdavo pildyti įvairius dokumentus.

Savo vaikystės namus prisimenu tarsi traukos centrą, kuriame nuolat buvo įdomių žmonių.

Tėtis visada manė, kad jis gali dirbti geriau, greičiau, sėkmingiau nei kuris nors kitas. Jis sukurdavo gyvenime tokias situacijas, kad galėtų varžytis net pats su savimi. Jis siekė visko, kas geriausia.

Mama buvo tyli ir rami, inteligentiška moteris. Ji palaikė tėtį visada. Kai jis iš darbo grįždavo vėlai vakare, ji padėdavo jam nusiauti batus. Tėčio verslas klestėjo ir dėl to, kad jį palaikė mama. Manau, kad svarbus vyro verslo sėkmės garantas yra moteris.

– Ar jūsų paties šeima buvo panaši?

– Su savo būsima žmona Irena Radvilaite draugavau trejus metus, 1953 metais susituokėme. Ji buvo labai graži, protinga moteris. Ji man daug padėjo tuomet, kai pradėjau kurti muziejų. Visada mane palaikė. Mes susilaukėme dviejų sūnų ir dukros. Dabar jie suaugę, gavę gerą išsilavinimą. Aš buvau labai laimingas su žmona. Kartu pragyvenome kiek daugiau kaip 20 metų.

Būdama 48-erių ji mirė nuo insulto. Aš jos netekau prieš keturiasdešimt metų. Iki šiol jos ilgiuosi.

– Ar visus tuos 40 metų gyvenate vienas? Nebuvote įsimylėjęs antrą kartą?

– Šiuo metu gyvenu vienas. Aš visą laiką esu ką nors įsimylėjęs. (Juokiasi.) Be to gyvenimas būtų neįdomus. Man patinka moterys, jos visada įkvepia. Tikiuosi, kad ir aš joms patinku.

Kažkur girdėjau: kad moteris būtų laiminga, ji turi turėti penkis vyrus. O kad vyras būtų laimingas, jam užtenka vieną kartą laimingai vesti.

– Pasidalinkite ilgo gyvenimo receptu.

– Puikios moterys, gera sveikata ir daug pinigų.

– Apie moteris jau pakalbėjome. Pasakykite, kaip išlaikyti gerą sveikatą?

– Manau, kad svarbu nuosaikumas. Valgyti visko, bet nepersivalgyti. Kartais ir taurelę galima išgerti.

O rūkyti tai geriau nereikia. Aš nuo mokyklos rūkiau. Dabar jau 30 metų neberūkau.

Buvau pradėjęs labai kosėti, gydytojas pasakė: tokiu būdu tavo kūnas tau nori kai ką pasakyti. Bet kol mečiau rūkyti, praėjo visas dešimtmetis.

Kaip man buvo sunku! Aš pasižadėdavau neberūkyti, bet vis to savo pažado netesėdavau. Tardavausi su savimi, kad rūkysiu tik antradieniais, na, dar ketvirtadieniais. Tos dienos be rūkymo būdavo kankynė.

Paskui save apgaudinėdavau: pjaudavau cigaretę pusiau, paskui į tris dalis.

Buvo sunku nugalėti šį įprotį.

Net ir dabar, kai jau tiek metų neberūkau, man skaniai kvepia cigaretės dūmai.

Dabar rūkyti yra tiesiog beprotybė. Cigarečių pakelis kainuoja 10 JAV dolerių (8,85 euro). Aš surūkydavau 5 pakelius per dieną. Bet tada pakelis kainavo 99 centus (88 euro centai).

– Paskutinė gero gyvenimo sudedamoji dalis – daug pinigų. Pasidalinkite patirtimi, kaip taupyti pinigus.

– Jeigu užtenka dviejų kostiumų, nepirk keturių. Jeigu nori pavalgyti, nebūtina eiti į restoraną ir ten išleisti 200 JAV dolerių (per 176 eurus). Geriau pavalgyk namie, o tuos pinigus paskirk vaikų išsilavinimui.

Gali nesamdyti namų tvarkytojos, pats tvarkytis. Nebūtina pirkti automobilio už 40 tūkstančių JAV dolerių (per 35 tūkst. eurų), gali pirkti pigesnį. Vis vien po penkerių metų naujas automobilis praras daugiau kaip pusę savo vertės.

Jei sutaupau pinigų – juos padedu į banką, nes namuose laikydamas tikrai išleisi. Jie kaip saldainiai, kurių nupirkai svečiams. Jeigu svečiai neatėjo, saldainius vis vien suvalgysi pats.

– Ilgų jums metų.

– Linksma būti gyvam. Kasdien gyvenu taip, tarsi tai būtų paskutinė mano gyvenimo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.