Savo dingimu visus sujudinusi neįgalioji: kas ji iš tiesų?

Rugpjūčio antrąją 27-erių Evelinos Lipčiūtės motina Loreta Lipčiūtė (47) išgyveno tikrą košmarą.

Jau kurį laiką Evelina savanoriauja vienoje labdaros organizacijoje.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Jau kurį laiką Evelina savanoriauja vienoje labdaros organizacijoje.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Evelina Lipčiūtė.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Evelina Lipčiūtė.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Rugpjūčio antrąją 27-erių Evelinos Lipčiūtės motina Loreta Lipčiūtė (47 m.) išgyveno tikrą košmarą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Rugpjūčio antrąją 27-erių Evelinos Lipčiūtės motina Loreta Lipčiūtė (47 m.) išgyveno tikrą košmarą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 7, 2016, 4:56 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:44 PM

Jos neįgali duktė, kuriai nuo gimimo diagnozuotas cereblinis paralyžius, po darbo negrįžo į namus, esančius Kauno rajone. Jau tą patį vakarą žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie  be žinios dingusią neįgalią merginą.

Po paros paaiškėjo, kad mergina laiką leido su neseniai pažįstamu metais vyresniu jaunuoliu Vytu. Kas paskatino merginą bėgti iš namų ir naktį praleisti su menkai pažįstamu vyru? Loreta tikino, kad tai – pirmas kartas, kai pavyzdinga, rūpesčių nekėlusi neįgali mergina paliko motiną nerimauti.

Sutrikęs mąstymas

Prieš 27 metus, kai Loreta laukėsi vienturtės Evelinos, ji net pagalvoti negalėjo, kad jos mergytė turės rimtų sveikatos problemų. „Gimdymo metu buvo patirta trauma. Tiesa, tai, kad mergytė gimė kiek kitokia, paaiškėjo tik tada, kai ji ėmė stotis ir bandyti vaikščioti.

Ji tiesiog negalėjo to daryti ir tik intensyvios mankštos ir kineziterapija padėjo jai atsistoti.

Ji baigė 10 klasių, vėliau ir virėjos kursus. Tačiau kokia iš jos gali būti virėja, jei ji puodo negali rankose išlaikyti?

Aš juk jos mama – geriausiai matau jos galimybes ir pajėgumą.

Jos sutrikusi eisena, ji sunkiai kalba, turi rijimo problemų.

Taip pat ji turi ne tik fizinių problemų, bet ir mąstymo. Kai kurių žodžių, kuriuos ji taria, aš nesuprantu, o ji nesiteikia jų pakartoti“, – dėstė mama.

Tėvas paliko sužinojęs diagnozę

Jau kurį laiką Evelina savanoriauja vienoje labdaros organizacijoje. Ten ji keliauja kiekvieną dieną.

Kiek su mama bandė ieškoti darbo, nieko nerado. Loreta dėl to neslepia apmaudo. „Žinau, kad ji negali dirbti visų darbų, tačiau ką nors daryti tikrai galėtų. Gal kiek lėčiau, tačiau tikrai sugebėtų. Man skaudu, kad darbdaviams tokie žmonės nereikalingi.

Niekada jos nelaikiau kitokia. Labai noriu, kad ji gyventų visavertį gyvenimą. Visada jai sakau, kad ji puikiai sugeba tvarkytis, kad gali padaryti vienus ar kitus darbus.

Pastaruoju metu su pavydu žiūriu į drauges, kurių dukros išteka, kurios jau augina anūkus. Manau, kad ji tikrai galėtų susilaukti vaikelio.

Visą gyvenimą stengdavausi ją apsaugoti nuo patyčių, nemalonių replikų. Tiesa, džiaugiuosi, kad žmonės Lietuvoje yra labai tolerantiški ir geranoriški. Nors, neslėpsiu, jei išleidžiu kur nors ją vieną, drebu, kad neparkristų, neužsigautų.

Žiemą ji negali niekur išeiti iš namų, nes keliai slidūs. Vasarą išleidžiu ten, kur nori“, – pasakojo moteris.

Loreta neslepia – Evelinos priežiūra griūva vien ant jos gležnų pečių. Jos gyvena taip pat tik dviese, mat mergaitės tėvas šeimą paliko jau tada, kai sužinojo dukters diagnozę.

„Tėčio mūsų šeimoje nėra. Tikriausiai jį išgąsdino dukros diagnozė. Tai buvo mano jaunystės meilė. Mes nebuvome susituokę. Visą gyvenimą viena auginau Eveliną.

Kai neseniai ji gavo kelialapį į sanatoriją, labai džiaugiausi. Ten ja buvo puikiai rūpinamasi, o ir pati galėjau šiek tiek atsikvėpti“, – tvirtino Evelinos motina.

Gąsdina deklaruojamas tikėjimas Dievu

L.Linčiūtė apie draugą, su kuriuo paslaptingai dingo duktė, nieko nežinojusi. Rugpjūčio 2-ąją nerimą moteriai sukėlė tai, kad po darbo mergina negrįžo į namus.

Taip, pasak jos, Evelina pasielgė pirmą kartą. Ji negali suvokti, kodėl duktė taip pasielgė ir kodėl leido, kad iš jos telefono mįslingasis draugas siųstų žinutę („Mama, man viskas gerai, aš jau suaugusi, draugas mane myli, o jį myli Dievas“), o vėliau visai išjungtų mobilųjį.

„Tas draugas nebuvo internetinis bičiulis. Ji teigė, kad jis ją užkalbino gatvėje. Evelina labai naivi – ji trokšta meilės ir gražių santykių.

Man labai baisu dėl žmonių, kurie gali ja pasinaudoti. Nežinau, ko jis siekė ją užkalbindamas. Į tuos santykius žiūriu labai įtariai.

Kai klausiau, kiek laiko jie draugauja, atsakymai būdavo skirtingi. Kartą sakė, jog susipažino prieš šešias dienas. Kitą sykį minėjo, kad drauge laiką leido Kauno dienų metu, kurios vyko gegužės mėnesį.

Tas vaikinas deklaruoja Dievo tikėjimą. Net jo kaimynai buvo tai pastebėję. Grįžusi ji man sakė, kad juodu vaikščiojo po miestą, ėjo į bažnyčią. Jis rūpinosi maistu.

Evelina suaugusi mergina ir neketinu jos savintis, tačiau ta nežinomybė man buvo labai sunki. Ypač dėl to, kad jos telefonas buvo išjungtas.

Įsivaizduokite, vaikas, su kuriuo nuolat bendrauju, kartu gyvenu ir žinau viską, ima ir negrįžta namo. Koks gali būti Dievą mylintis vaikinas, kad leistų draugės motinai eiti iš proto“, – su nerimu svarstė Loreta.

Toliau bendrauja su paslaptingu draugu

Kaip motinai teigė dingusioji,  su draugu ji laiką leido viename bute pas nepažįstamus žmones. Vėliau juodu nuvyko į vaikino butą. Kaip tik ten kaimynai ir atpažino ieškomą merginą.

Pasak motinos, jei kaimynai nebūtų policijai pranešę apie merginos buvimą tuose namuose, juodu galėjo dar ilgiau slapstytis.

„Evelina tikino bijojusi man pranešti apie savo buvimo vietą. Ji daug verkė. Dėl tokio poelgio aš jos nekaltinu. Nenoriu rėkti ir triukšmauti – ji pati turi suvokti, ką turėjau patirti tomis dienomis.

Ji man sakė, kad susirašinėjo su juo ir sugrįžusi į namus. Nežinau, kaip turėčiau elgtis. Negaliu uždrausti bendrauti, tačiau man tie santykiai nepatinka. Jei bandyčiau drausti,  ji imtų nuo manęs slėpti tuos santykius.

Jei slėptų, nežinočiau, kokiomis emocijomis ir nuotaikomis ji gyvena. Tai klausimas, kuris kirba man galvoje. Turiu daug ką apmąstyti“, – neslėpė pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.