Mergina nusprendė apsimesti mirusia – štai kas iš to išėjo

Elizabeth Greenwood vakarieniavo pigiame vietnamietiškame restorane ir gailėjosi savęs dėl 100 tūkst. dolerių siekiančios studijų skolos ir blogų pasirinkimų, kuriuos ji sukėlė. Moters laukė tik vienas iš dviejų: kalėjimas arba gyvenimas slapstantis nuo policijos. E.Greenwood pašnekovas ją pertraukė ir pasiūlė suklastoti savo mirtį.

Pats apsimetinėjimas mirusiu nėra nelegalus. Nelegalūs tik veiksmai, kuriuos reikia daryti apsimetant negyvu.<br>123rf nuotr.
Pats apsimetinėjimas mirusiu nėra nelegalus. Nelegalūs tik veiksmai, kuriuos reikia daryti apsimetant negyvu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-21 15:36, atnaujinta 2017-05-15 07:18

Moteris tą pačią naktį pradėjo ieškoti „Google“, kaip galima suklastoti mirtį, rašo nypost.com. Jos eksperimentas truko ne vienerius metus ir davė pradžią naujajai E.Greenwood knygai „Playing Dead: A Journey Through the World of Death Fraud“.

„Supratau, kad pakliuvau į keistą pogrindį, pilną žmonių su uždraustomis žiniomis ir tų, kurie jų ieško, – rašė ji. – Nors mano noras suklastoti mirtį nebuvo toks rimtas, tapau viena iš ieškančiųjų.“

E.Greenwood pavyko gauti mirties liudijimą iš Filipinų juodosios rinkos, kuriame rašoma, kad ji 2013-ųjų liepos 2-ąją žuvo avarijoje Maniloje.

„Popieriuose esu mirusi, bet iš tikrųjų vis dar esu gyva,“ – per interviu sakė moteris, kuriai šiuo metu 33-eji.

Ji taip pat ieškojo žmonių, kurie užsiima verslu, susijusiu su netikra mirtimi, ir tų, kurie patys tai darė.

Norėjo gauti pinigų

Vienas jų – filipinų kilmės amerikietis verslininkas, kurio vardas knygoje buvo pakeistas. Jis buvo nudurtas 2001-aisiais lošiant Maniloje. Jis buvo nuvežtas į vietinį morgą, ir jo žmona atskridusi iš Los Andželo atpažino palaikus. Įvyko laidotuvės, ir gedinti našlė nusifotografavo šalia atviro karsto. Kūnas buvo kremuotas ir nugabentas atgal į JAV.

Vėliau, tą patį vakarą, žmona su savo vyru susitiko restorane Maniloje.

Paaiškėjo, kad tikrasis kūnas priklausė vietiniam girtuokliui. Tai atskleidė Steve'as Rambamas, kuris jau 30 metų dirba draudimo kompanijoms ir tikrina melagingus pareiškimus apie mirtį. Našle apsimetinėjanti moteris norėjo gauti pinigų iš draudimo kompanijų. Tiesa paaiškėjo tada, kai S.Rambamas pastebėjo, kad verslininko paso nuotrauka skyrėsi nuo palaikų.

Draudimo kompanijos paprastai laukia 7 metus prieš duodamos pinigų, jei nepateikiamas mirties liudijimas, todėl nekantri pora susirado kūną, kad kuo greičiau gautų reikiamus dokumentus.

Gauti palaikus – ne taip sunku, kaip gali atrodyti.

„Gali nueiti į bet kurios besivystančios šalies morgą, paprašyti parodyti neatsiimtus kūnus ir imti verkti, kad tai – vargšas dėdė Marco, – aiškino S.Rambamas. – Jie džiaugsis galėdami atsikratyti palaikais.“

Neapgalvoja savo veiksmų

2008-ųjų birželį, Samui Israeliui III-ajam grėsė 22 metai kalėjimo dėl 450 mln. dolerių (409 mln. eurų) vertos apgaulės. Jis savo automobilį paliko stovėti ant tilto. Kapoto dulkėse buvo užrašyta: „Savižudybė yra neskausminga“.

Jis buvo rastas po mėnesio, kitoje valstijoje gyvenantis name ant ratų.

Frankas Ahearnas, privatumo konsultantas iš Niujorko, teigia, kad S.Israelis – toks, kaip daugybė kitų, klastojančių savo mirtį.

„Nė vienas iš šių nusikaltėlių neplanuoja savo išėjimo, – sakė jis. – Jie tik juda tolyn iki tol, kol viskas sugriūva.

Negi jis manė, kad policija pasirodys įvykio vietoje, pamatys raštelį ir nuspręs, kad nusikaltėlis nušoko nuo tilto, ir jų darbas baigtas?“

2012-aisiais, 47-erių Raymondas Rothas su savo 22-ejų sūnumi Jonathanu iš Long Ailando planavo suklastoti savo nuskendimą.

Likus savaitei iki įvykio – vykstant karčioms skyryboms su žmona Evana – Raymondas užrašė savo sūnų kaip tą asmenį, kuris gaus pinigus iš gyvybės draudimo kompanijos.

Tėvas su sūnumi pinigų taip ir negavo. Evana ne tik planavo savo vyro laidotuves, bet ir nusamdė hakerį, kuris įsilaužė į apgaviko elektroninį paštą. Moteris rado žinutes tarp vyro ir sūnaus, kuriose jie aptarinėjo planą suklastoti skendimą ir gauti pinigus.

Apsimetant nukenčia artimieji

Kai kurie beširdžiai žmonės bando apsimesti, kad žuvo per įvykius, pareikalavusius daug aukų.

Stevenas Leungas iš Honkongo apsimetė, kad žuvo per rugsėjo 11-osios įvykius JAV. Bandydamas įkalbėti advokatą ir miesto teisės departamentą išduoti mirties liudijimą, vyras apsimetinėjo išgalvotais broliais Williamu ir Jeffrey'u. Jis įkliuvo po 5 mėnesių, kai atsiėmė sau skirtą laišką.

Pats apsimetinėjimas mirusiu nėra nelegalus. Nelegalūs tik veiksmai, kuriuos reikia daryti apsimetant negyvu.

„Turi meluoti policijai, užpildyti netikrą pareiškimą ir gauti netikrą mirties liudijimą,“- aiškino S.Rambamas.

Be to, tai padaro emocinės žalos artimiems žmonėms.

„Į savo dingimą turėtum įtraukti kitus, nebent pasaulyje nėra nė vieno žmogaus, kuris tau rūpi, – sakė S.Rambamas. – Ar atsikratytum augintiniu? Ar įskaudintum mamą, tėtį, draugus?“

E.Greenwood ir ekspertai nusprendė, kad suklastoti mirtį – neefektyvu.

Kai ji gavo mirties liudijimą, moterį užplūdo nepaaiškinamas drebulys.

„Netrukus aukštos kainos, eismo kamščiai ir nuobodžios gyvenimo detalės ėmė atrodyti ne tokios jau ir blogos,“- prisipažino E.Greenwood, kurios mirties liudijimas dabar paslėptas giliai stalčiuje.

Kaip suklastoti savo mirtį

1. Nuspręskite, kaip išeisite – kuo paprasčiau, tuo geriau.

2. Nenuskęskite, skenduolio kūnas anksčiau ar vėliau išplaukia į paviršių.

3. Geras būdas mirti – dingti išėjus pasivaikščioti miške ar kalnuose.

4. Suplanuokite, ką darysite po to.

5. Nutraukite visus ryšius su šeima ir draugais, ir niekada negrįžkite.

6. Neieškokite savęs „Google“. Vienas negyvu bandęs apsimesti vyras buvo susektas pagal IP adresą po to, kai nuolat tikrino tinklalapį, kuriame rašoma apie jo dingimą.

7. Visada lyginkite netikrus dokumentus su įprastiniais.

8. Venkite netikrų laidotuvių.

9. Besivystančios šalys – vieta, kurioje žmonės gali padėti suklastoti mirtį.

Parengė Dorotėja Noreikaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.