Paaukojusi gyvenimą neįgaliai dukrai kaunietė priversta skursti

Arlaviškių kaime, įsikūrusiame Kauno rajone prie Kauno marių, 63-uosius metus skaičiuojanti pensininkė Irutė Šaduikienė skursta ir netekusi vilties kreipiasi į neabejingus Lietuvos žmonės – tik jie gali sukurti moteriai stebuklą.

63-uosius metus skaičiuojanti pensininkė Irutė Šaduikienė<br>Asmeninio archyvo nuotr.
63-uosius metus skaičiuojanti pensininkė Irutė Šaduikienė<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-29 20:54, atnaujinta 2017-05-14 13:59

Garbaus amžiaus moteris viliasi, kad gerų žmonių dėka jai pavyks gauti malkų, kurios gyvybiškai svarbios besiartinant rudeniui ir žiemai.

Viena slaugė neįgalią dukrą

Neapšildytame kritinės būklės sodo namelyje gyvenanti Irutė sakė, jog kas mėnesį pragyvena už pensiją, kuri siekia vos 104 eurus.

Jos gyvenimas nebuvo rožėmis klotas – moteris visą gyvenimą viena augino judėjimo negalią turinčią dukterį, todėl dėl menko stažo šiuo metu turi itin vargti.

Irutės dukra Edita Gaižauskienė vaikystėje patyrė didžiulius išbandymus. Kai mergaitei buvo 11 metų, mokykloje ji apsikrėtė „juoduoju gripu“. Vieniems šios ligos padariniai – prarastas sveikas protas, kitiems – paralyžius.

Būtent tai ir nutiko tada vienuolikmetei Editai – jai akimirksniu paralyžiavo visą kūną, veikė tik širdis.

Didelėmis pastangomis medikams pavyko pagerinti Editos būklę – sveikata gerėjo, tačiau kojų ji iki šiol nevaldo.

Būtent dėl to, kad mažąją Editą kasdien reikėjo prižiūrėti, jos mama turėjo nutraukti darbą kavinėje „Astra“.

Ilgiau nei penkerius metus ji kiekvieną dieną slaugė ir globojo dukrą, kuriai buvo reikalinga nuolatinė pagalba.

Reikia malkų ir gero elektriko

Kai mergaitė tapo kiek savarankiška, moteris galėjo vėl eiti į darbą. Tada ji įsidarbino gamykloje „Atrama“. Tiesa, vis dėlto darbo stažo jai trūksta – būtent todėl kasmėnesinė išmoka, kurią ji gauna, yra vos apie 100 eurų.

„Anksčiau gyvenome Kaune, tačiau ten dėl didelių mokesčių ėmė kauptis skolos, kurios siekė net 10000 litų.

Buvo ketinama butą parduoti iš varžytinių, todėl nusprendžiau kuo greičiau persikraustyti. Suradau sodo namelį, kuriame ir gyvenu.

Tiesa, dabar pati didžiausia problema – pinigų trūkumas. Neturiu iš ko nusipirkti malkų, kurios man – gyvybiškai svarbios.

Mano pensija yra labai maža. Pusę jos turiu skirti vaistams – prieš penkerius metus man buvo erkinis encefalitas, iki šiol turiu gerti gausybę vaistų.

Man baisu pagalvoti apie šaltą rudenį ir žiemą – nežinau, kaip ir kuo šildysiu namus.

Pernai turėjau keturis kubus malkų – užteko pusei žiemos. Likusią žiemos dalį pasišildydavau su elektriniu šildytuvu.

Tiesa, dėl didžiulių elektros kainų iki šiol moku skolas už elektrą. Dar liko apmokėti 50 eurų. Taip pat yra nesklandumų su elektros instaliacija. Namelyje pravesti aliuminio ir vario laidai.

Vieną dieną laidai pradėjo lydytis. Kai elektrikas juos patikrino, sakė, kad juos būtina keisti, nes gali kilti gaisras.

Reikėtų tvarkyti elektros laidus, tačiau variniai yra labai brangūs. Dar nesidomėjau, kiek tai kainuotų, tačiau man tai būtų labai didelė suma“, – guodėsi pensininkė.

Moteris savo pensiją paskirsto vaistams ir skoloms padengti. Maistu pasirūpina pati neseniai iš skolų išbridusi Irutės dukra Edita.

Ji maistą mamai siunčia autobusu.

Irutė neslėpė – neturi į ką kreiptis pagalbos, o besiartinančio rudens ir žiemos laukia su nerimu. „Teks eiti miegoti su drabužiais. Apsiklosiu keturiomis antklodėmis ir šildysiuosi. Nematau kitokios išeities.

Pas dukrą taip pat negaliu kraustytis – jų namai nėra dideli. Viename kambaryje gyvena jos dukra su savo dukrele, o kitame gyvena ji pati su savo vyru.

Ten daug triukšmo – mažas vaikas yra labai aktyvus, todėl ten negalėčiau pailsėti“, – aiškino ji.

Po erkės įkandimo – sulėtėjęs tempas

Prieš penkerius metus miške renkant mėlynes, Irutei įsisiurbė erkė. Ji to net nepajuto, todėl į medikus kreipėsi po daugiau nei kelių savaičių.

Nieko nelaukdami, gydytojai paguldė ją į ligoninę, vėliau į reanimaciją.

Šiuo metu, praėjus penkeriems metams, moteriai vis dar labai skauda galvą, kankina nemiga, kyla kraujospūdis, skauda stuburą ir sąnarius.

Irutė ne kartą bandė pinigų prisidurti eidama į mišką grybauti arba uogauti, tačiau vos po pusvalandžio jai ima skaudėti stuburą, aptemsta akyse.

Parduoti namelio moteris nemato prasmės – jis senas, tuoj pradės griūti.

Paskutinė Irutės viltis šiltai sutikti žvarbų rudenį ir žiemą – neabejingi Lietuvos žmonės, kurie aprūpintų garbaus amžiaus moterį malkomis ir pasirūpintų elektros instaliacijomis.

Jei galite padėti Irutei su malkomis arba elektros darbais, rašykite el.pašto adresu: gyvbudas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.