Princas Williamas atvėrė širdį – jį drasko didžiulis skausmas

Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Williamas (34 m.) pirmąkart atvirai prabilo apie savo dvasines kančias. Nuolatinė įtampa ne tik karališkuosiuose rūmuose, bet ir tarnyboje, ankstyva motinos mirtis – visa tai paliko gilų pėdsaką jo sieloje. Ir dabar princui turi padėti jo šeima.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiausia parama princui Williamui tapo jo žmona, su kuria augina du vaikus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Didžiausia parama princui Williamui tapo jo žmona, su kuria augina du vaikus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Ar princas Williamas (dešinėje) ir jo brolis Harry po Velso princesės Dianos žūties gavo psichologinę pagalbą?<br>„Scanpix” nuotr.
Ar princas Williamas (dešinėje) ir jo brolis Harry po Velso princesės Dianos žūties gavo psichologinę pagalbą?<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Sep 12, 2016, 6:37 AM, atnaujinta May 13, 2017, 9:54 AM

Tai, kad po skandalingų tėvų skyrybų ir ankstyvos motinos, Velso princesės Dianos, mirties Didžiosios Britanijos sosto įpėdinį slėgė sunkūs išgyvenimai, buvo žinoma visuomet.

Bet kokia bloga jo dvasinė pusiausvyra ir kad pats princas bijo sugniužti – to iki šiol niekas nenumanė. Atrodė, kad jis su žmona Catherine (34 m.) keliavo saulėtąja gyvenimo puse ir joks debesėlis negalėjo temdyti jų tobulos laimės su dviem žaviais, tarsi iš knygos paveikslėlių nužengusiais vaikais.

Princas bijo prarasti savitvardą

Bet dabar jau akivaizdu, kad už didingų rūmų sienų tiesa atrodo kitokia.

Lankydamasis vaikų ir jaunimo pagalbos Karštojoje linijoje princas Williamas paprašė, kad jam nereikėtų klausytis nė vieno sunkaus pasakojimo, nes bijo pats prarasti savitvardą.

„Šiuo metu nesusitvarkau su savo slogiomis mintimis, tad girdėdamas kitų skausmą pravirkčiau. Būdamas gelbėtojas pilotas savo darbe susidūriau su pernelyg daug sielvartaujančių šeimų ir nebegaliu to daugiau ištverti.

Duokite man išklausyti lengvesnį atvejį“, – paprašė princas.

Šis netikėtas Williamo elgesys tapo pagrindine Didžiosios Britanijos žiniasklaidos tema.

Vieni jį laiko švelnios sielos, net silpnadvasiu žmogumi, kuris neturi sugebėjimų, reikalingų karaliui, kiti – šiuolaikiniu vyru, kuriam svarbūs jausmai.

Princas Williamas pasirodė esąs labai pažeidžiamas lankydamasis prieglaudoje. Jis ilgai kalbėjosi su 14-mečiu Benu Hinesu, praradusiu savo motiną.

„Žinau, kaip tu jautiesi. Aš vis dar kasdien pasigendu mamos“, – neslėpė princas Williamas.

Princesė Diana kovojo su depresija

Velso princesė Diana žuvo 1997 metų rugpjūčio 31-ąją per automobilio katastrofą Paryžiuje. Širdį veriantis vaizdas, kai Williamas, tuo metu 15-os, šalia 12-mečio brolio Harry ėjo paskui jos karstą, o jo žvilgsnis buvo tuščias.

Karūnų pasaulyje tokia dvasinė išpažintis, kuriai dabar ryžosi princas Williamas, neleistina. Pagal karališkąsias elgesio taisykles savo jausmus privalu nuslėpti, nes tik tokiu būdu tinki būti stiprių nervų tautos stuburu.

Tokia Windsorų tradicija, ir jos niekas taip tvirtai nesilaiko kaip Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (90 m.) ir jos klanas. Nesvarbu, kiek tai kainuotų.

Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Williamas sulaužė šį draudimą. Kas tai?

Toks pat pagalbos šauksmas, kaip anuomet po pasaulį pasklidęs jo motinos, Velso princesės Dianos prisipažinimas per televiziją? Velso princesė Diana kovojo su depresija ir valgymo sutrikimais.

Atrodo, kad dvasinės princo Wiliamo jėgos baigiasi.

Bet kodėl apie tai jis prabilo būtent dabar? Viena priežasčių: rugpjūčio 31-oji princo Williamo motinos žūties diena.

Po to rugsėjį staiga mirė princo Williamo auklėtojas ir artimas draugas, Vestminsterio kunigaikštis Geraldas Cavendishas Grosvenoras. Jam buvo 64 metai. Ir jis kovojo su depresija.

Nereikia pamiršti ir dviejų vaikų tėvo rūpesčių.

„Nuo to laiko, kai tapau tėvas, esu emocingesnis. Apie visa tai, kas įvyksta, daug daugiau galvoju“, – prisipažino princas Williamas.

Pagalbos ranką ištiesė žmona Catherine

Pirmiausia jo ryšys su tėvu, princu Charlesu (67 m.) vis labiau paženklintas įtampos. Naujausia apklausa byloja, kad daugiau nei pusė britų soste mieliau matytų princą Williamą, ir tik ketvirtis gyventojų – jo tėvą, princą Charlesą. Ši aplinkybė mažai prisideda prie taikos šeimoje.

Prie viso to dar prisideda gelbėtojo piloto išgyvenimai: princas Williamas ir jo komanda susiduria su skaudžiausiais atsitikimais, nuolatinėmis lenktynėmis su mirtimi.

Dažnai po atliktų gelbėjimo darbų princas Williamas ir jo komandos nariai susėdę prie arbatos puodelio stengiasi nuslopinti skaudžius išgyvenimus. Jo puodelį puošia užrašas „will.i.am“ – tai amerikiečių hiphopo atlikėjo sceninis slapyvardis.

Ar princas Williamas ir jo brolis Harry anuomet, po Velso princesės Dianos žūties, gavo psichologinę pagalbą?

Harry neseniai pasakė, kad jis itin apgailestauja dėl to, kad tik būdamas 28-erių pradėjęs kalbėti apie motinos mirtį.

Pagalbos ranką ištiesė princo Williamo žmona Catherine.

Ji padrąsino sutuoktinį ir jo jaunesnįjį brolį atvirai kalbėti apie savo jausmus, surengė specialią dvasinei savijautai skirtą kampaniją, kuri vyrus padarytų atviresnius.

Aristokratų kraujo neturinčiuose Middletonų šeimos namuose ir anksčiau apie viską buvo kalbamasi atvirai. Prie vakarienės stalo aptariami vaikų – Catherine, Pippos (32 m.) ir Jameso (29 m.) rūpesčiai bei sunkumai.

Šios praktikos Catherine dabar rūmuose laikosi tam, kad princą Williamą išvaduotų iš dvasinės tamsos. Ne visi tai laiko teisingu žingsniu.

Bet Catherine vyrui atvirumas – tik į naudą. O tai svarbiausia princo Williamo žmonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.