Po gimtadienio vilnietei smogė žinia apie ligą

27-erių vilnietė Lina Semaškaitė viso interviu metu graudinosi. Netramdydama jaudulio ir gerklėje stojančio gumulo, ji atvirai papasakojo apie kardinaliai jos šeimos gyvenimą pakeitusį pastarąjį pusmetį.

Daiva Semaškienė (viduryje) su dukromis Lina (kairėje) ir Egle (dešinėje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daiva Semaškienė (viduryje) su dukromis Lina (kairėje) ir Egle (dešinėje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-13 20:25, atnaujinta 2018-02-09 22:47

Viskas nutiko tada, kai šių metų birželio mėnesį, eilinės ginekologinės apžiūros metu, 48-erių Linos mamai Daivai medikai kiaušidėse aptiko daugybę cistų, o po atliktos kompiuterinės tomografijos ir biopsijos patvirtino, jog moteriai – ketvirtos stadijos kiaušidžių vėžys. Šią diagnozę ji sužinojo po savo gimtadienio.

Po konsultacijos ligoninėje, ji buvo paguldyta į Nacionalinį vėžio institutą. Ten pradėtos taikyti chemoterapijos, o jau rugsėjo mėnesį atlikta radikali operacija.

Gydytojai džiaugėsi, kad operacija pavyko puikiai ir jau žadėjo tęsti chemoterapijas, tačiau to padaryti negalėjo dėl kilusios žarnyno infekcijos, nusilpusio imuniteto ir nukritusių kraujo rodiklių.

Ketvirta vėžio stadija – be jokių simptomų

Lina ir jos 23-ejų sesuo Eglė, kurios nuo pat vaikystės buvo geriausios draugės ir bičiulės, nė akimirkai negalėjo pagalvoti, kad energinga, jauna ir veikli jų mama, pradinių klasių mokytoja, susirgs vėžiu.

Akis į akį susidūrus su onkologine liga, šeimos moterys prisiminė ir prieš dešimt metų nuo kiaušidžių vėžio mirusią mamos seserį, gimdos vėžiu sergančią močiutę bei senelį, kuris mirė nuo gerklų vėžio.

Daiva piešė sau blogiausią scenarijų, vis kartojo, kad viskas bus taip, kaip prieš dešimtmetį nutiko jos seseriai, tačiau Lina ir Eglė neleido mamai pasiduoti.

Apie tai, kad moteriai – onkologinė liga, niekas nė įtarti negalėjo. Likus kelioms savaitėms iki medicininės apžiūros, ji su savo auklėtiniais dar buvo išvykusi į stovyklą, aktyviai leido laiką gamtoje.

Dabar dukros, žvelgdamos atgal, prisimena, kad mama dažnai sakydavo, jog pavargo, o prieš sužinodama vėžio diagnozę, ėmė justi padidėjusį norą valgyti saldumynus. „Bet juk dėl to nesikreipsi į gydytoją“, – šyptelėjo mergina.

Mamai plaukus nuskuto dukra

Paprašyta charakterizuoti Daivą, kuri akis į akį susidūrė su onkologine liga, Lina, lyg užsukta, ėmė berti pačius gražiausius žodžius apie savo mamą.

„Ji yra nuostabi. Tai tas žmogus, su kuriuo gera kalbėtis, bendrauti įvairiomis temomis. Ji ne tik puiki mama, bet ir nuoširdi draugė.

Net kai iki vėlumos dirbdavo, o į namus parsinešdavo taisyti krūvas moksleivių sąsiuvinių, ji rasdavo laiko išklausyti mano ir sesės istorijas, negailėdavo patarimų“, – kalbėjo Lina.

Vis dėlto pastarasis pusmetis buvo sudėtingas visomis prasmėmis. Linai iš atminties niekada neišsitrins ta diena, kai ji turėjo nuskusti savo mamai plaukus.

„Mama nenorėjo matyti vaizdo, kai plaukai ima slinkti, lieka šukose ar ant pagalvės, todėl paprašė, kad būtent aš nuskusčiau ją plikai.

Neįmanoma nupasakoti to jausmo, ką reiškia savo mamai skusti plaukus“, – bandydama slėpti ašaras ir laikytis rimties kalbėjo Daivos dukra.

Lietuvoje būtinas vaistas – nekompensuojamas

Lina su seserimi domėjosi, kokios dar yra šios ligos gydymo galimybės ir kartu su onkologinių ligų medikais bei chemoterapeutais sužinojo, jog itin veiksminga yra biologinė terapija su „Avastin“ medikamentu. Vienas šios terapijos kursas Daivos šeimai kainuotų beveik 60 tūkst. eurų.

Šis vaistas Lietuvoje ir Latvijoje nekompensuojamas. Šiose šalyse pacientams jis priklauso tik tuomet, jei sergama plaučių arba žarnyno vėžiu.

Įdomu tai, jog visose likusiose Europos Sąjungos šalyse šis vaistas, sergant kiaušidžių vėžiu, kompensuojamas.

Prieš kelerius metus Lietuvoje buvo renkamos moterys, sergančios kiaušidžiu vėžiu, kurioms buvo siūlomas eksperimentinis gydymas būtent šiais vaistais, tačiau dabar toks variantas, deja, nesiūlomas.

Lina neslėpė apmaudo dėl Sveikatos apsaugos sistemos. „Nors imk ir važiuok gydyti mamą į kitą šalį, kur tas vaistas būtų kompensuojamas.

Tik, deja, to padaryti neįmanoma, nes Lietuvoje mokame mokesčius ir dirbame, esame šios šalies pilietės. Apmaudu, kad dirbame savo šalies labui, tačiau gyventojai negali gauti geriausio gydymo.“

Dėl galimybės pasveikti – pasiryžusios viskam

Smogusi liga dar kartą sudėliojo šeimoje vertybes ir leido suprasti, jog vilnietes moteris supa ypatingi žmonės.

Kai tik Daivos dukros feisbuke paskelbė apie tai, jog mamai būtina finansinė pagalba biologinei terapijai, neabejingi lietuviai suskubo aukoti.

Šiuo metu gerų žmonių dėka sąskaitoje yra beveik 30 tūkst. eurų. Dar pusės trūksta, tačiau ji tiki, kad surinkti pinigus pavyks.

„Niekas neįsivaizduoja, kaip sunku yra prašyti. Bet kai suserga mama, pats brangiausias žmogus žemėje, nė akimirkos nesudvejojome.

Žmonės, net prisidedami menkutėmis sumomis, dovanoja mums galimybę būti su mama ir ją matyti. Mano mama nuoširdžiai dėkoja kiekvienam, kuris prisidėjo prie jos gydymo.

Su sese svajojame, kad ji šoks mūsų vestuvėse, džiaugsis anūkų draugija. Mums labai reikalinga mama ir jei tai priklauso tik nuo finansinių galimybių, mes esame pasiryžusios viskam“, – graudinosi Lina.

Šiuo metu Daiva ilgas dienas leidžia ligoninėje, laukia, kol pagerės būklė ir bus skirtos chemoterapijos.

Artėjančių švenčių Daiva su dukromis laukia nusiteikusios pakiliai. „Mes jau išverkėme visas ašaras, praėjo ir nevilties periodas, kai nuolat klausėme, kodėl mūsų šeimai teko toks smūgis.

Dabar mums svarbiausia, kad galime būti kartu. O jei mamą švenčių metu išleistų namo, tai būtų pačios geriausios šv. Kalėdos. Juk pernai per šventes net negalėjome pagalvoti, kad teks rūpintis klastinga liga susirgusia mama.“

VLK: „Skiriamas kitas vaistas“

Šiuo metu šeima renka pinigus biologinei terapijai su „Avastin“ vaistu. Kaip bebūtų gaila, jis Lietuvoje nėra kompensuojamas moterims, sergančioms gimdos kaklelio vėžiu.

Valstybinės ligonių kasos ryšių su visuomene vedėja tai patvirtino ir paaiškino susidariusią situaciją.

Šiuo metu Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis vaistas „Avastin“ yra skiriamas pacientams, segantiems storosios žarnos, gimdos kaklelio ir plaučių vėžiu.

Jis yra perkamas centralizuotai, tai daro VLK, o vėliau jis paskirstomas mūsų šalies gydymo įstaigoms. Šis vaistas, sergant gimdos kaklelio vėžiu, pradėtas kompensuoti nuo š.m. liepos, o sergant plaučių vėžiu – nuo praėjusių metų pabaigos.

VLK duomenimis, šis vaistinis preparatas yra apmokamas PSDF lėšomis per metus 120-130 žmonių, sergantiems storosios žarnos vėžiu, sergantiems gimdos kaklelio vėžiu – 70 moterų per metus, o sergant plaučių vėžiu – 25-30 žmonių per metus.

Mūsų žiniomis, šis vaistas kol kas nėra įtrauktas į rezervinį sąrašą kaip vaistas, skirtas gydyti kiaušidžių vėžį.

Norime atkreipti dėmesį į tai, kad centralizuotai kiaušidžių vėžiui gydyti yra perkamas kitas vaistas – pegiliuotas doksorubicinas. Juo per metus numatyta gydyti nuo 27 iki 40 moterų. Šį vaistą nuperka VLK ir paskirsto gydymo įstaigoms.

***

Renkant aukas šeimai padeda „Mamų unija“.

Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“

Įmonės kodas: 302288579

Swedbank AB Banko kodas 73000 BIC – HABALT22

Sąskaitos Nr. LT77 7300 0101 4079 5625

Mokėjimo nurodyme būtinai reikia nurodyti „Daivos Semaškienės onkologinės ligos gydymui.“

Auka „PayPal“:

elektroninis paštas: egle@mamuunija.lt,

„Add Note“ langelyje būtina nurodyti „Daivos Semaškienės onkologinės ligos gydymui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.