Tvartu jau nepavadinsi: vaikai Kalėdų sulaukė naujuose namuose

Nauji namai, apie kokius net svajoti nedrįstum. Tokią kalėdinę dovaną šiemet gavo daugiavaikė šeima iš Lapelių kaimo (Širvintų r.).

Lapelių kaime (Širvintų r.) gyvenantys trys vaikai, jų tėtis ir senelis Kalėdas sutiko naujuose namuose, kuriuos geradariai įrengė buvusiame tvarte.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lapelių kaime (Širvintų r.) gyvenantys trys vaikai, jų tėtis ir senelis Kalėdas sutiko naujuose namuose, kuriuos geradariai įrengė buvusiame tvarte.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 4:52 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:02 PM

Gaisrui pasiglemžus namą, trys vaikai, tėvas bei senelis gyveno 12 kv. metrų tvarto prieangyje.

Geradarys vilnietis Julius Davidonis subūrė gausybę aukotojų bei pagalbininkų ir tvartą pavertė jaukiu, ekonomišku gyvenamuoju namu.

„Padaryta viskas, ko reikia jaukiam, šiltam, ekologiškam gyvenimui. Namas pilnai įrengtas“, – džiaugėsi projekto iniciatorius.

Į naują būstą šeima įsikėlė savaitę prieš Kalėdas.

Jiems buvo sunku patikėti įvykusiu stebuklu. „Tėvas ir senelis pasimetę. Buvo daug džiaugsmo ašarų ir jaudulio.

Jiems buvo didžiulis stebuklas. Kaip dauguma Lietuvoje, jie negalėjo patikėti, kad per pusantro mėnesio turės visiškai naujus namus“, – sakė J.Davidonis.

Pasikeitė neatpažįstamai

Tvarto prieangyje, kur anksčiau tilpo visi penki šeimos nariai, įrengta virtuvė, katilinė ir vonios kambarys.

Pagrindinėje 36 kv. metrų tvarto erdvėje nepriekaištingai įrengti trys kambariai. Vienas skirtas mergaitei, kitas – dviem berniukams, trečiasis – svetainė, kurioje nakvos vaikų tėvas ir senelis.

Pristatytas ir 9 kv. metrų prieangis su šildomomis grindimis, kad žiemą būtų kur nusirengti striukes, pasidėti batus.

Bendras namo plotas – beveik 60 kv. metrų.

Naujam būstui nupirkti baldai, nauja buitinė technika, patalynė, čiužiniai, apyvokos daiktai, mokymosi priemonės, vaikams padovanoti kompiuteriai.

Tariamasi, kad šeima mažiau mokėtų už internetą bei televiziją.

Kaip viduje, taip ir išoriškai pastatas neatpažįstamas. „Pakeistas stogas, nauja geriausios kokybės skarda, betonuoti sienų žiedai stogo montavimui, pakeistos lubų perdangos, langai.

Atlikta sienų ir langų angų hidroizoliacija. Namas apkaltas lentomis“, – kas padaryta, vardijo J.Davidonis.

Namą šeima galės kūrenti malkomis ar kitu kietu kuru. Vonioje gyvatukas žiemą pašils nuo pečiaus, vasarą – nuo elektros. Šviestuvai tarnaus bent dešimt metų – tiek laiko turėtų veikti ekonomiškos lemputės.

Namuose šilta, vaikai laksto dėvėdami vien marškinėlius. „Gyvenime to nėra buvę, – tikino naujasis šeimos draugas. – Vaikai patenkinti, pradėjo anksčiau grįžti iš mokyklos. Norisi grįžti, kur jauku, gera ir šilta.“

Papuošė Kalėdoms

Naujus namus šeima rado jau papuoštus Kalėdoms. „Už tai buvo atsakinga mano žmona Vilija. Ji kūrė jaukumą“, – pasakojo J.Davidonis.

Šventinėmis dekoracijomis V.Davidonienė išpuošė kambarių langus. Svetainėje prie televizoriaus vietą atrado ir nedidelė kalėdinė eglutė. „Ją su žaisliukais padovanojo viena mergaitė“, – sakė geradarys.

Po Kalėdų šeimos laukia šventinė staigmena. Kokia – J.Davidonis nenorėjo išduoti.

Tik prasitarė, kad dovanomis bus apdalintas kiekvienas – Kalėdų Senelis jau lygina rūbą, kad vaikus aplankytų gražiai pasipuošęs.

„Galime tik įsivaizduoti, kokios buvo ankstesnės šeimos Kūčios ir Kalėdos. O šiemet bus jaukios, šiltos, gražios“, – įsitikinęs vilnietis.

Dėkingas emigrantams

„Daugiau negu daugybė“, – kiek žmonių suskubo padėti Širvintų rajone gyvenančiai šeimai, pasakojo J.Davidonis.

Jis džiaugėsi, kad nutarė paviešinti gerą darbą. „Iškart atsirado daug įmonių, kurios jau seniai padėdavo žmonėms, tik tyliai. Su didelėmis pajėgomis ir didelėmis įmonių dovanomis sukūrėm kokybiškus, ekologiškus namus“, – džiaugėsi vilnietis.

Labiausiai jis dėkingas emigrantams. „Išgirdę šauksmą iš Lietuvos, jie liko neabejingi, kiek galėdami prisidėjo. Ačiū jiems“, – dėkojo statybų iniciatorius.

Tvarto virsmas į gyvenamąjį namą pagalbininkams ir aukotojams apytikriai kainavo per 40 tūkst. eurų.

Padės gausiai šeimynai

Gero darbo ratilai nepasiliks vien Širvintų rajone. Jie palies ir devynių vaikų šeimyną Švenčionių rajone.

„Gavome dovanų per galingą pečių, kuris tinka didesniam plotui. Sutarę su aukotojais nutarėme, kad paaukosime jį kitiems.

Pirma mintis – švietimo ar gydymo įstaigai. Bet paskui radome šeimyną, kurioje auga be tėvų globos likę devyni vaikai.

Jie gyvena didesniame name, bet turi mažesnės galios pečiuką. Tenka kas kelias valandas jį kurenti, sunaudoti daug kuro. Naująjį pečių užtektų kūrenti kas tris paras.

Kai pasidarys palėpės remontą, sutarėme, kad atvyksiu pas juos su pečium“, – dėstė paramos akcijos organizatorius.

Daug kas J.Davidonio klausia, ką jis darys toliau, kai sausį tvarto virsmas namais pasibaigs. Galbūt steigs labdaros ir paramos fondą bei statys namus vargstančioms šeimoms?

Vilnietis atsakymo dar neturi. Jis tikisi, kad šis visuomenės pilietiškumo pavyzdys įkvėps daugiau žmonių, norinčių padėti vargstantiems. Su bendraminčiais tęsti veiklą būtų lengviau.

Palaikys vaikų tėvą

Viena, dėl ko J.Davidonis tikras, kad ir toliau bendraus su remiama šeima. „Susigyvenome su jais, jų problemomis. Jų ligos, traumos – tarsi mūsų pačių.

Mūsų parama jiems negali trukti trumpai. Šeimai reikia moteriškų žinių, kurias gali suteikti Vilija“, – aiškino geradarys.

Jis pabrėžė, kad namų trūkumas – tik viena iš daugelio šeimos bėdų. „Vaikas turi sveikatos sutrikimų. Juos reikia tvarkyti.

Sutrikusi ir vaikų tėvo sveikata. Jis vengia apie tai kalbėti. Kartą man išsipasakojo su ašaromis akyse, dėkojo – neatsimena, kada galėjo taip atvirai pasikalbėti.

Matau, kad vien namų pastatyti neužtenka. Dabar reikia pastatyti patį žmogų ant kojų, kad pradėtų gyventi naują gyvenimą – rastų darbą, puoselėtų, kas sukurta.

Vidinio pasaulio pasikeitimai užtrunka. Tam nereikės finansų, tik atsidavimo“, – aiškino vilnietis.

Nuostabus sutapimas, kad geradarys ir namus praradusios šeimos tėvas gimę tą pačią dieną – gegužės 11-ąją. „Manau, kad dėl to tarp mūsų atsirado ryšys“, – spėjo J.Davidonis.

Tėvas norėjo jam atsidėkoti. Jiedu sutarė, kad geriausia vyro padėka – tai visiškai atsisakyti alkoholio. „Jis nėra alkoholikas, bet kaime labai lengva padaryti gramelį“, – sakė vilnietis.

Rūpinsis sergančiu berniuku

Vienas iš trijų šeimos vaikų serga epilepsija, turi protinę negalią. Didžiąją savaitės dalį jis gyvena internatinėje mokykloje.

Geradarys aplankė berniuką mokykloje, pasikalbėjo su auklėtojais. J.Davidonis sieks, kad medikai dar kartą berniuką apžiūrėtų ir skirtų efektyvesnius vaistus.

„Pavyko išsiaiškinti, kokie yra tie priepuoliai. Nusiraminau. Jie – nelabai stiprūs. Keista, kad medikai neatrado sprendimo. Pabandysim išspręsti šitą problemėlę“, – sakė šeimos globėjas.

Pasisekė ir vaikų tėvui. Viena odontologijos klinika sutiko jam sutaisyti dantis.

Ieškos darbo

Rūpesčiams pasibaigus J.Davidonis ketina skirti daugiau laiko savo šeimai ir ieškoti užsiėmimo. Jis šiuo metu bedarbis. Be to, padėdamas kitiems, prarado pagrindinį savo darbo įrankį – automobilį.

„Šis patyrė avariją ir yra nebepataisomas. Kol kas važinėjame su draugų paskolintu automobiliu, kol patys atsistosime ant kojų“, – aiškino J.Davidonis.

Jis girdėjo kalbų, esą iš labdaros daro biznį, tačiau patikino, kad jis ne tik kad neuždirbo, bet ir prarado savo pinigų.

„Išleidau savo santaupas, kurias turėjau, netekau savo darbo įrankio. Tai nėra kažkoks didžiulis praradimas. Tikiu, kad galiu tai įveikti. Nesivadovauju materialistiniu požiūriu“, – kalbėjo buvęs vairuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.