Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

17 metų su homoseksualu gyvenusi panevėžietė atvėrė kraupias žaizdas

Iš pažiūros atrodęs laimingas ir darnus tris vaikus auginusios šeimos gyvenimas už namų sienų slėpė juodą košmarą. Jį išgyvenusios atžalos paskui stengėsi išvykti gyventi kuo toliau nuo namų.

A.Švelnos (panskliautas.lt) asociatyvi nuotr.
A.Švelnos (panskliautas.lt) asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė (panskliautas.lt)

2017-02-18 16:36, atnaujinta 2017-04-09 19:51

To neužgydys laikas

Gyvenimas santuokoje su homoseksualių polinkių turinčiu vyru Panevėžio krašto gyventojai Reginai (vardas pakeistas) paliko labai skaudžių randų.

Pora kartu gyveno 17 metų. Tik susituokus prasidėjo psichologinis teroras. Moteris ilgai nesuprato, kodėl. Tik tryliktais santuokos metais Regina sužinojo, kad vyras jaučia potraukį tos pačios lyties asmenims ir turi meilužį.

Sukrečiančią vyriško sekso sceną Regina netyčia išvydo savo akimis, kai neįspėjusi užsuko į sutuoktinio darbovietę. Tėvą, santykiaujantį su kitu vyru, atsitiktinai užtiko ir nepilnametė dukra.

„To neišgydys joks laikas, neužgoš vėlesni džiaugsmai. Negrįžtamai sulūžo ne tik mano gyvenimas, buvo sutryptos ir vaikų sielos. Dukrai prireikė medikų pagalbos. Visi mes viduje nežmoniškai kenčiame“, – išgyvenimais dalijosi panevėžietė.

Dabar visi trys 55 metų Reginos vaikai seniai pilnamečiai ir visi išvykę gyventi į užsienį. Jie namus paliko, kai tik atsirado tokia galimybė. Moteris įsitikinusi, kad iš Lietuvos juos išginė ne nepritekliai, o baisi šeimos gėda.

Tylėti buvo labai sunku

Savo istoriją Regina panoro papasakoti, nes mano, jog yra ir daugiau panašaus likimo moterų, po devyniais užraktais slepiančių savo paslaptį. Kai manai, kad taip nutiko tik tau vienai, yra dar sunkiau.

„Man buvo sunkiausia tylėti, nedrįsau prasitarti nei broliui, nei draugėms, nei kaimynams, o juk jiems atrodėme ideali šeima. Bijojau pašaipų ir pasmerkimo, smalsių žvilgsnių ir šnabždesių už nugaros. Kas vyksta mūsų namie, žinojau tik pati ir vaikai“, – kalbėjo moteris.

Regina santuoką nutraukė prieš 6 metus, bet iki pernai su buvusiu vyru dar gyveno po vienu stogu, nes vis dar vyko turto dalybos.

Pagaliau pavyko parduoti namą. Regina įsikūrė dviejų kambarių bute.

Ji yra išsilavinusi, apsiskaičiusi, inteligentiška ir išvaizdi moteris. Vieną kambario sieną užima lentynos su knygomis, sako, visas jas seniai perskaičiusi, parduodamame name nenorėjusi palikti, biblioteka jai brangi.

Liko našlė su dviem vaikais

Regina greitomis perbėga svarbius gyvenimo faktus, vardija datas ir skaičius. Ji augo Panevėžyje, šeima gyveno gerai, jai su broliu nieko netrūkę, įsivaizdavo, kad dėl ateities niekad nereikės sukti galvos.

Išvažiavo į sostinę studijuoti ir antrame kurse iš didelės meilės ištekėjo už dvejais metais vyresnio to paties universiteto studento. Gimė du vaikai. Ji kuriam laikui atidėjo studijas ir su mažyliais grįžo į erdvų tėvų namą, vyras baigė mokslus ir taip pat atsikraustė į Panevėžį. Tėvai pagelbėjo auginant mažylius, kad Regina galėtų baigti mokslus.

Jauna šeima sutarė ir tarpusavyje, ir su Reginos tėvais.

Po 8 laimingų santuokos metų Reginos vyras žuvo avarijoje. Ji liko jauna našlė.

Atrodė mielas ir protingas

Praėjus 4 metams po vyro mirties Regina dar kartą ištekėjo, jos dukrai buvo 11, o sūnui 10 metų.

„Buvau jauna, tikriausiai patraukli, draugės vis ragino su kuo nors susipažinti. Būdavo, jei kokios šventės, visos sueina su savais vyrais, o aš viena, kai jų vyrai šokdina – nepatenkintos. Galvoju, kam gadinti draugėms nervus, galiu ir aš vėl ištekėti. Pagrindinė mano sąlyga buvo – kad besąlygiškai mylėtų vaikus“, – pasakojo Regina.

Netrukus vienas pažįstamas jauną našlę supažindino su savo draugu. Jis buvo 5 metais vyresnis, išsiskyręs.

„Jis atrodė labai mielas, protingas, komunikabilus, atidus, galėjai su juo visokiomis temomis kalbėtis, neturėjo žalingų įpročių, draugėms jis atrodė gražuolis“, – pirmą įspūdį prisiminė moteris.

Iki vedybų jiedu bendravo metus.

Su Reginos vaikais naujasis pažįstamas elgėsi draugiškai, į pasimatymus atsivesdavo ir savo dukrą.

„Draugaujant sekso nebuvo, aš gyvenau su tėvais, o jis irgi pas savo tėvus“, – paaiškino panevėžietė, kodėl iš pradžių neturėjo jokių įtarimų dėl vyro lytinės orientacijos.

Buvusi žmona žadėjo atskleisti paslaptį

Po vestuvių Reginos tėvai porai padėjo nusipirkti namą, padengė pusę išlaidų.

Kai jiedu susituokė, Reginai paskambino buvusi žmona.

„Kaip tu už jo tekėjai? Argi nieko nežinojai? Aš dabar ne Lietuvoje, bet kai grįšiu, atskleisiu tau didelę paslaptį“, – kalbėjo ši.

Keisti žodžiai sukėlė nerimo, bet paskui išgaravo iš galvos.

Deja, dviejų moterų susitikimas taip ir neįvyko, moteris grįžo po 9 metų sunkiai pasiligojusi ir greit mirė.

Tuo metu Reginai jau buvo tekę patirti, kas yra kartus šeiminis gyvenimas. Išaiškėjo ir ta didžioji paslaptis.

Lovoje – viena kančia

Oficialiai įregistravus santuoką ir įsigijus bendro turto, naujo vyro lipšnumas ir malonus elgesys išgaravo, jis ėmė užgaulioti vaikus, ant jų šaukti, atvirai demonstravo neapykantą.

„Kitas nemalonus dalykas buvo seksas. Nuo pat pirmos dienos jis kitaip prie manęs neidavo, kaip tik iš užpakalio. Mane tai šokiravo, nebuvau to patyrusi, buvo klaikiai nemalonu. Analiniam seksui nesileidau. Kartą jis tai padarė, daugiau tokio siaubo ir skausmo patirti nenorėjau. Galbūt todėl prasidėjo psichologinis teroras, savo pyktį jis išliedavo ant mano vaikų, o paskui ir ant mūsų bendros atžalos. Vienu metu net kaltinau save, maniau, kad esu pernelyg konservatyvi, lytiškai neišprususi“, – Regina stengėsi situaciją papasakoti kuo taktiškiau.

Laimė, sutuoktiniui seksualinių žmonos paslaugų reikėjo retai.

„Prakamuodavo po pusantros valandos, niekaip negalėdavo baigti. Buvo gėda su kuo nors apie tai pasikalbėti, grauždavau save, gal pati esu kalta. Ieškojau literatūros apie seksualinį gyvenimą, maniau, galbūt kažko nežinau“, – pasakojo Regina.

Su meilužiu užtiko darbo kabinete

„Kai jį užtikau su kitu vyru, supratau, kokią paslaptį turėjo pirmoji žmona“, – atsidūsta panevėžietė.

Tą šokiruojančią sceną ji pamatė netyčia – tiesiog neįspėjusi užbėgo pas vyrą į darbą pasiimti garažo raktų, kuriuos jis buvo išsinešęs. Buvo pietų metas, įstaiga tuščia. Artėdama prie kabineto dar koridoriuje išgirdo keistus garsus.

Atvėrusi duris ji pamatė du vyrus nuleistomis kelnėmis. Atsirėmę į stalą jie užsiiminėjo seksu.

„Prieš akis sušmėžavo nuogas mano sutuoktinio užpakalis, įsijautę jie „tebesidarbavo“ toliau, tas antrasis buvo storulis, apsiputojęs šniokštė. Vienu metu apėmė ir neviltis, ir įsiūtis, griebiau nuo stalelio vazą ir tėškiau žemėn. Jie išsigando, puolė mautis kelnes, painiojosi“, – atpasakodama seną situaciją dar ir dabar moteris negali ramiai kalbėti.

Po tos scenos sutuoktinis negrįžo namo savaitę.

„Santuokoje buvome išgyvenę 13 metų. Dabar galvoju, galbūt tie dalykai vyko ir anksčiau, darbe jis tam turėjo sąlygas, buvo ir sofutė, ir praustuvė. O gal net ir į namus meilužius atsivesdavo, nes būdavo dienų, kai dirbdavau nuo 8 iki 20 valandos, negalėjau matyti, kas namie dedasi. Be to, jis tuoj po vestuvių, kai susitvarkėm namą, panoro turėti užrakinamą darbo kabinetą, ten man ir vaikams buvo draudžiama įkelti koją“, – daro išvadas Regina.

Kaimynams atrodė ideali šeima

Užtikusi vyrą su meilužiu Regina jautėsi tiek sugniuždyta, kad jam grįžus neturėjo drąsos aiškintis. Vyras išsikraustė miegoti į kabinetą. Jis irgi nieko neaiškino.

Tuo metu vyresnieji vaikai jau buvo baigę studijas, abu likę dirbti sostinėje, namo grįždavo savaitgaliais ir per šventes.

Kaimynams pora ir toliau atrodė pavyzdinė šeima: nei triukšmo, nei keiksmų, visi jų draugai inteligentai, gydytojai ir teisininkai.

„Verkiau naktimis, gėriau raminamuosius, bijojau neišsiduoti vaikams, kol nenutiko dar baisesnis dalykas“, – pasakojo homoseksualo žmona.

Po metų tą patį vaizdą atsitiktinai išvydo ir 14-metė dukra.

Rytą, kaip paprastai, paauglė išėjo į mokyklą, o po pirmos pamokos sukilo temperatūra, klasės auklėtoja jai liepė eiti namo. Reginai tądien buvo ilgasis darbadienis.

Įėjusi pro vartelius dukra išgirdo neįprastą dunksojimą garaže ir pravėrė šonines duris. Tėvas ant mašinos kapoto buvo užvertęs savo meilužį.

Tokio tėvo nereikia

„Dukra pas mane į darbą atlėkė visa drebėdama, negalėjo ištarti nė žodžio, žiūrėjo paklaikusiom akim ir raudojo. Širdyje nujaučiau, kas galėjo įvykti. Galiausiai ji papasakojo. Prisipažinau, kad jau anksčiau sužinojau, koks jis. Tolesnė reakcija buvo pyktis man. Ji šaukė, kaip galiu gyventi su tokiu šlykštyne, iškrypėliu, bjaurybe. Teisinausi, kad jos sesė ir brolis tėvo neturėjo, tai norėjau, kad bent ji turėtų“, – skaudžiausias akimirkas iš atminties traukė moteris.

Paauglė rėžė, kad tokio tėvo jai nereikia. Mergaitė prikišamai motinai vardijo ir kitas nuoskaudas: ji ir vyresnieji vaikai matė nuolatines tėvų rietenas, retkarčiais, kai tėvas išgerdavo, namai virsdavo pragaru: jis prie visų įkyriai lįsdavo, įžeidinėdavo, užgauliodavo, stumdydavo, tampydavo.

Kartą brolis, jau ūgiu praaugęs patėvį, sučiupo jį už pakarpos, sulaikė, kad nelįstų prie motinos, o tas jam perdūrė šoną.

Vaikiną teko vežti į ligoninę, bet šeima sugebėjo nuslėpti, kas iš tiesų nutiko.

Ėmė rašyti dienoraštį

Kai sūnus baigė vidurinę ir įstojo į universitetą, patėvis užsimetė jį išregistruoti iš namo, esą jau pilnametis ir čia nebegrįš. Regina kaip įmanydama stengėsi to neleisti. Vyras iškėlė sąlygą: jei bus grupinis seksas ir visas veiksmas filmuojamas bei fotografuojamas, su jos sūnum nebesipyks.

„Negalėjau tiek aukotis. Jis „sušvelnino“ sąlygas: mano vaiką paliks ramybėje, jei leisiuosi fotografuojama nuoga. Nebuvo kur dėtis, sutikau. Man buvo jau per 40 metų“, – kas vyko už uždarų šeimos namų durų, pasakojo moteris.

Vyras pridarė stovinčios, sėdinčios, gulinčios visokiomis nepadoriomis pozomis nuotraukų, jas atspaudė ir padėjo į namų seifą.

Kad neišprotėtų nuo įtampos, Regina buvo pradėjusi rašyti savotišką dienoraštį. Taip palengvindavo savo būseną, išsipasakoti popieriui atrodė lengviau nei draugėms.

Kartą neapdairiai paliko savo užrašus, vyras rado, plėšė po vieną lapą, metė į metalinę šiukšliadėžę ir atnešęs prie Reginos akių padegė.

„Išgriebiau kelis lapus“, – rodydama iki šiol saugomus glaustai prirašytus liniuotus lakštus kalbėjo panevėžietė.

Teisėjai nedrįso pasakoti tiesos

Reginai atrodė, kad nėra kelio iš šeiminio pragaro, ji tikėjosi ištempti iki jaunėlė baigs mokyklą, o jau tada skirtis. Skyrybas paspartino vaikai.

Tėvo ir jo meilužio intymumo akimirką pamačiusi paauglė nepajėgė tylėti, ji papasakojo vyresnėliams. Visų vaikų verdiktas buvęs vieningas: kuo greičiau skirtis.

Kai vyrui pasakė apie skyrybas, jis užsikvatojo, priminė, kokios nuotraukos guli seife. Jei skirsis, tos fotografijos dar bus padaugintos ir atsidurs ant stulpų visame mieste.

Regina turėjo antrą seifo raktą. Tas raktas buvo pasimetęs, o kai rado, įmetė į komodos stalčių ir pati pamiršo. Pritaikiusi progą moteris nuotraukas išvogė.

„Teismo posėdis buvo uždaras. Rašydama skyrybų pareiškimą neišdrįsau įvardyti tikrosios priežasties, rašiau, kad jis skriaudžia vaikus, nekenčia posūnio ir podukros. Tada jaunėlė buvo dar nepilnametė, teisėja sprendimą ketino atidėti metams. Jis puikus psichologinis manipuliatorius, suprato, kad nepasakysiu tikrosios priežasties, tad teisme ramiausiai dėstė, jog tai aš žvalgausi į svetimus vyrus, esu viskuo nepatenkinta. Neaišku ko dar būtų prikalbėjęs, bet mūsų jaunėlė neištvėrė, tėvui į akis ėmė šaukti, kad jis pats purvinas, daro visokias šlykštynes ir be reikalo kaltina mamą. Jis iš karto užsičiaupė, matyt, pabūgo, kad vaikas gali dar daugiau pasakyti“, – apie šeimos dramą pasakojo Regina.

Metai, kai po skyrybų tebegyveno po vienu stogu, psichologiškai buvę labai sunkūs. Kaimynai nežinojo, kad jie išsiskyrę.

„Jis vis belsdavosi pas mane į kambarį pasiskolinti dviejų bulvių, tas bulves jau net sapnuodavau. Kad tektų kuo mažiau susitikt, grįžus iš darbo iškart ant spintelės padėdavau dvi bulves. Virtuvė juk buvo viena, maistą gaminome ant tos pačios kaitlentės. Naktį nutykindavo ir iš viso puodo sriaubdavo mūsų sriubą. Sakydavau: nelįsk, dar užkrėsi kokiom ligom“, – buitines situacijas pašnekovė pasakoja kiek linksmiau.

Mokėsi nejausti neapykantos

Regina dabar stengiasi iš naujo rikiuoti savo gyvenimą.

Moteris bando susivokti, kodėl buvęs vyras niekad neapgailestavo dėl savo elgesio, neatsiprašė nei jos, nei vaikų.

Regina perskaitė daug visokios literatūros apie homoseksualumą. Tos žinios jai tarsi padėjo išsilaisvinti, nejausti buvusiam vyrui neapykantos.

„Kai daugelis dabar puola prieš gėjus, aš juos net užtariu, net pati nežinau, kodėl. Žmogus juk nekaltas, kad toks gimė, ką gali žinoti, koks bus tavo vaikas, kokios lytinės orientacijos bus anūkas. Viskas gerai, jei toks tokį susiras, o ne taip, kaip mano šeimos atveju, kai santykiai buvo kurti ant apgaulės pamatų“, – mintimis dalijosi Regina. Dėl vieno dalyko ji susidarė kategorišką nuomonę: homoseksualams nevalia turėti ir auginti vaikų, nes matė, kokią dramą išgyveno jos atžalos.

„Atsiribojau nuo to žmogaus, bet į visus vyrus ėmiau žiūrėti nenormaliai. Negaliu atsikratyti minties, kad visi jie vienodi, tik ir ieško progų visokioms nesveikoms seksualinėms fantazijoms įgyvendinti. Teoriškai suprantu, kad taip nėra, bet realiame gyvenime nebepajėgiu atsiriboti nuo asmeninės šlykščios patirties“, – kalbėjo Regina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.