Daugiavaikės šeimos drama: valdžia meta iš namus atstojančio vagonėlio

Gargždų rajono Veiviržėnų kaime varganame vagonėlyje gyvenanti keturių vaikų mama Alma Vainauskaitė meldžia padėti.

Varganame vagonėlyje gyvenanti keturių vaikų mama Alma Vainauskaitė meldžia padėti.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Varganame vagonėlyje gyvenanti keturių vaikų mama Alma Vainauskaitė meldžia padėti.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 7:59 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 8:48 AM

Netrukus iš jos bus atimtas jai priklausantis vagonėlis, kuriame ji gyvena kartu su gausia šeimyna.

Tvarkinga ir dirbanti moteris, uoliai prižiūrinti vaikus ir besirūpinanti jų gerove, netrukus liks be namų, kuriuos kasdien su visa meile puoselėja, o atėjus vasarai, planavo remontuoti.

„Mus tuoj išmes į gatvę basus ir plikus taip, kaip stovime. Viskas dėl apgailėtinos priežasties – esu kaltinama valstybinės žemės užgrobimu. Baisus faktas.

Aš net nežinojau, kad žemė, ant kurios stovi vagonėlis, priklauso valstybei“, – pagrindinius faktus apie susidariusią problemą bėrė A.Vainauskaitė.

Ramų gyvenimą sujaukė skambutis

Daugiavaikės mamos istorija prasidėjo prieš daugiau nei keletą metų.

Nuo 2007-ųjų metų šeima gyveno Vyskupiškių kaime, tačiau prieš dvejus metus nuomos sutartis buvo nutraukta. A.Vainauskaitė su vaikais nebeturėjo kur dėtis, todėl kreipėsi į savivaldybę su prašymu gauti socialinį būstą. Jai buvo atsakyta, kad laukiančių yra labai daug, todėl geriausiu atveju būstą ji gautų po dešimties metų.

Nebelikus kitos išeities, ji paėmė 5000 eurų paskolą ir nusipirko vagonėlį.

Kai jį įsigijo, atsirado kita problema – ji neturėjo kur jo pastatyti, todėl ėmė ieškoti bent menko sklypelio.

Tokį rado kartu su socialine darbuotoja. Vyriausios dukros, kurios Alma susilaukė su pirmuoju vyru, močiutė leido jos sklype statyti vagonėlį.

Viskas buvo gerai iki 2015-ųjų spalio mėnesio. Almos gyvenimą sujaukė anoniminis skundas, kurio sulaukė Gargždų statybos inspekcija.

Buvo pranešta, kad moters vagonėlis pastatytas ant žemės, kuri priklauso valstybei.

„Po kurio laiko su manimi susisiekė inspektoriai ir pasakė, kad privalome išsikelti iš vagonėlio, nes esame užgrobę valstybinę žemę – vagonėlis bus nugriautas.

Man buvo šokas. Aš negalėjau patikėti. Tikrai nežinojau, kad ten gyvenusi ir dabar jau mirusi močiutė nebuvo išsipirkusi žemės sklypo. Net neturėjau tokių minčių.

Su vaikais kasdien verkiame, nes žinome, kad liksime be namų“, – kalbėjo moteris.

1000 eurų išgelbėtų daugiavaikę šeimą

Medienos įmonėje dirbanti keturių vaikų mama itin jaudinasi dėl fakto, kad gali būti su šeima išmesta iš namų. „Mūsų krašte nėra jokių krizių centrų, kuriuose būtų galima gyventi. Neturime jokių galimybių persikelti kitur.

Mes vis dar mokame paskolą už vagonėlį. Kiekvieną mėnesį ji atsieina 150 eurų, o dar slegia ir papildomi mokesčiai.

Medienos įmonėje, kurioje dirbu, gaunu apie 400 eurų. Vos užtenka maistui, ką jau kalbėti apie galimybę pataupyti.

Vis meldžiu Dievą, kad vaikai nesirgtų ir jų batai neplyštų, nes tada mano pečius užgula didžiulės išlaidos“, – pasakojo moteris.

Šiuo metu, pasak Almos, yra vienintelė išeitis – reikia sumokėti 1000 eurų už naudojamą žemę, atlikti tam tikrus geodezinius matavimus, ir šeima galės ramiai gyventi. „Šiuo metu mūsų ramybė ir saugi vaikų ateitis kainuoja 1000 eurų.

Tokių pinigų patys mes neturime, tačiau nuoširdžiai prašome padėti ir prisidėti prie mus ištikusios nelaimės. Kitaip negaliu pavadinti šio slegiančio skausmo“, – kalbėjo A.Vainauskaitė.

Vaikai patiria patyčias

Teigiamai Veiviržėnuose vertinamai A.Vainauskaitei padeda ir seniūnė Edita Sluckienė. Ji teigė, kad tai itin tvarkinga šeima, kurioje auga mylimi ir prižiūrimi mokyklinio amžiaus vaikai.

Šeima nėra įtraukta į socialinių rizikos šeimų sąrašą, nes negirtuokliauja, nesišlaisto gatvėmis.

„Mums labai padeda ir seniūnė. Ji mato, su kokiu skausmu gyvename. Su vaikais paverkiame dėl to, kas vyksta. Jie vis sako, kad mokykloje iš jų pasityčioja – neva neturės kur gyventi. Bet ir aš tylėti nebegaliu.

Planavome ir tvorą apsitverti, ir stogą uždengti. Norėjome apkalti namuką, kad būtų šilta ir jauku. Tikrai nepagalvojau, kad galėtų susidaryti tokia situacija“, – guodėsi moteris ir pridūrė jaučianti, kad visos viltys dėl šviesesnio rytojaus – sugriautos.

Pirmąjį vyrą, vyriausios dukros tėvą, Alma paliko supratusi, kad jam rūpi tik alkoholis. Ji visada norėjo, kad jos vaikai matytų tvarkingą buitį ir būtų saugūs, todėl ilgai nelaukusi kadaise iškėlė sutuoktinį iš namų.

Šiuo metu moteris gyvena su antruoju vyru. Jis, pasak Almos, dirba, stengiasi padėti šeimai, palaiko morališkai, tačiau to neužtenka, kad pavyktų sumokėti reikiamą pinigų sumą už valstybinę žemę, ant kurios stovi vagonėlis.

***

Norėdami prisidėti prie Almos Vainauskaitės šeimos gerovės, tai galite padaryti čia:

Almai Vainauskaitei

LT447300010023814995

SWEDBANK

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.