Artimieji jauną merginą paliko negailestingam žmogžudžiui

 

Alice su mama.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Alice su mama.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2017, 8:34 PM


Šalto spalio vakaro prieblanda, o name su terasa Geitšado mieste Anglijoje jau užtrauktos užuolaidos. Viduje, miegamajame naują suknelę matuojasi jauna mergina. 

Alice Ruggles (24 m.) negali sulaukti, kada su kariuomenėje tarnaujančiu savo nauju vaikinu vyks į kelionę. Pirmą kartą per kelis mėnesius Alice jaučiasi saugi ir žinutėmis susitaria rytojaus kelionės pradžios laiką.

Šalia merginos namų baltame BMW automobilyje sėdintis vyras paskambina moteriai, su kuria susipažino per pažinčių programėlę telefone. Jis pasiūlo susitikti ir gerai praleisti laiką, teigdamas, jog už 20 – 30 minučių bus laisvas. Harry Dhillonas (26 m.) pamiršta paminėti, ką jis veiks tas 20 minučių. Jis planuoja nužudyti Alice.

Praėjusią savaitę Harry nuteistas 22 metus praleisti už grotų už barbarišką ir iš anksto apgalvotą Alice nužudymą. Šiam nusikaltimui vaikinas ryžosi po to, kai po 10 mėnesių trukusios draugystės iširo judviejų santykiai, tad, negalėdamas jos pamiršti, Harry sekė kiekvieną Alice žingsnį ir nedavė jai ramybės. 

Net 3 mėnesius vaikinas, besiruošiantis tapti Didžiosios Britanijos specialiosios oro tarnybos nariu, negailestingai vykdė savo planą. Jis grasino šantažu ir intymių nuotraukų išplatinimu bei ne kartą iš net už 380 km Edinburge esančių kariuomenės bendrabučių važiuodavo pas Alice, naktį belsdavo į langus ir palikdavo gėlių bei šokolado. Naudodamas tarnyboje įgytus įgūdžius, Harry taip pat įsilaužė į merginos „Facebook“ paskyrą ir nuolat bombarduodavo ją siaubą keliančiais skambučiais. 

Vėliau, spalio 12 dieną, jis per langą įsibrovė į butą, kurį Alice nuomojo kartu su drauge. Pagriebęs 15 cm ilgio peilį Harry nusivijo buvusią draugę į vonios kambarį, prispaudė prie grindų ir su tokia jėga perpjovė jai kaklą, kad pjūvis siekė net kaklo slankstelius.

Ant vaikino vairuojamo automobilio rastas merginos kraujas, tačiau suimtas Harry ciniškai neigė nužudęs Alice. Pasak jo, tai Alice jųdviejų santykių metu nuolat jį užsipuldavo, o ant peilio ji neva užgriuvo pati. Merginos kūne rastos 24 žaizdos, o sportiškas, aukštas ir tvirtas Harry nepatyrė nė menkiausio įbrėžimo, tad jo duodami klaidingi parodymai nesutampa su akivaizdžiais faktais. 

Tačiau Alice artimiesiems ramybės neduoda klausimas: kas Harry privedė prie tokių veiksmų? Merginos mama kaltina save rimtai nežiūrėjusi į vaikino grasinimus, apie kuriuos prasitarė pati dukra.

„Gyvenu lyg nesibaigiančiam košmare. Nuvyliau Alice. Man belieka slėptis, nes nebeturiu tikslo gyventi“, - sakė Sue, Alice motina.

Norėjo sekti tėčio pėdomis, bet tapo žmogžudžiu

Mergina, prieš tapdama žiaurios žmogžudystės auka, dešimties dienų laikotarpyje į policiją nerimaudama dėl savo saugumo kreipėsi net 2 kartus.  Ar norint išvengti šio nusikaltimo nebuvo galima padaryti daugiau?

Kodėl vienintelis vaikas, užaugęs mylinčioje šeimoje, tapo toks kupinas neapykantos ir pykčio? Harry gimė turtingoje indų šeimoje. Jo tėtis Kuldipas – kariuomenės parašiutininkų pulko majoras, o mama  Parminderė baigė Amritsaro mieste esantį Guru Nanak Dev universitetą.

Harry mokėsi katalikiškose mokyklose ir karo akademijose, atostogavo Amerikoje ir Europos šalyse. Jo „Facebook“ paskyroje pilna fotografijų su šeima, po kuriomis - savo sūnumi besididžiuojančių tėvų komentarai.

11 dienų trukusio teismo proceso metu Niukastlo Karūnos teisme vaikinas sakė, kad svajojo sekti tėčio pėdomis, bet, norėdamas praplėsti išsilavinimą, taip pat studijavo strategijų valdymą Indijos universitete, kuris suteikia progą 2 metus mokytis Karalienės Margaritos universitete Edinburge.

Štai kaip devyniolikmetis Harry, palikę konservatyvų pasaulį ir religingus tėvus, atvyko į Jungtinę Karalystę ir priprato prie britų studentų rengiamų vakarėlių bei laisvės. Nuotraukos iš tų dienų atskleidžia vaikino linksmybes su menkai apsirengusiomis moterimis.

Vaikinas neatsisakė svajonės tapti karininku, tad pateikė paraišką tapti Britų kariuomenės pareigūnu. Kadangi jo Jungtinės Karalystės pilietybė nebuvo iki galo sutvarkyta, Harry teko laikinai teko eiti pareigas be karininko laipsnio.

Šiaurės Jorkšyre esančiame Katerike 2011-ųjų rugpjūtį prasidėjo mokymai. Gegužės mėnesį Harry išlaikė visus egzaminus ir tapo Škotijos ir Kanterburio Karališkojo pulko nariu. Būtent tuo metu jis pradėjo kontroliuoti moterų, su kuriomis bendravo, veiksmus.

Nutrūkusios sužadėtuvės

Faveršame Harry susipažino su studente iš Bulgarijos Eniko Nemeth (18 m.). Ji buvo jo pirmoji mergina. Judviejų santykiai užsimezgė 2012-ųjų rugsėjį, o metų pabaigoje Harry pasipiršo.

Teismo posėdžio metu vaikinas paaiškino tokį skubotą sprendimą susižadėti.

„Jei pradedi draugauti su tau patinkančia mergina, norisi su ja praleisti kuo daugiau laiko. Taip pat pasielgė ir mano tėtis. Jis vedė pirmą merginą, su kuria draugavo“, - sakė Harry.

Nors iš išorės Harry pripažino liberalų Vakarų kultūros požiūrį, giliai viduje jam buvo sunku suprasti Britanijoje gyvenančių moterų laisvę, ypač kai kalbama apie seksą ir santykius.

Vis didėjantis savanaudiškas ir sunkiai nuspėjamas vaikino elgesys privertė Eniko su juo išsiskirti. Jųdviejų draugystė iširo 2014-ųjų pavasarį, tačiau Harry sunkiai su tuo susitaikė. Eniko bevaikštinėjant gatvėmis su nauju draugu, Harry išdygo priešais ją, spjovė į veidą ir išvadino kale. Vaikinas buvo sulaikytas, o po to paleistas.

Eniko tėvais teigė, kad dukrai labai pasisekė. Mama Marianna atskleidė, kad Harry ne tik ją persekiojo, bet taip pat grasino dukters veidą aplieti rūgštimi.

„Jis buvo žiaurus. Labai žiaurus. Su juo susipažinusi mano dukra labai pasikeitė. Labai užjaučiu Alice tėvus“, - teigė Marianna.

Žinutės, skambučiai, siuntiniai ir gėlės

Vėliau Harry išvyko į pirmą misiją Afganistane. Neilgai trukus jis išgirdo apie Alice. Jos tėtis yra profesorius ir archastronomijos (astronomijos ir archeologijos) ekspertas Clive'as Rugglesas (64), o mama - matematikos specialistė Sue Hills (56 m.), kuri dirbo privačioje Lesterio mergaičių mokykloje. Metams mokslai šioje institucijoje kainavo beveik 14 tūkst. eurų. Alice buvo šios mokyklos absolventė.

Nortumbrijos universitete Alice įgijo produktų dizainerės specialybę. Ji taip pat užsiėmė dainavimu ir fechtavimu bei dirbo „Sky“ įmonės Niukastlo biuro koordinatore.

Alice su drauge atostogavo Šri Lankoje. Draugė „Facebook“ tinkle pasidalino nuotrauka, kurioje įamžinta ir Alice. 

„Ji – gražiausia natūrali moteris, kokią tik mačiau“, - po nuotrauka pakomentavo Harry.

Pamaloninta Alice nusprendė artimiau susipažinti su vaikinu. Viskas prasidėjo nuo žinučių ir vaizdo skambučių. Vėliau Alice pradėjo siuntinėti jam siuntinius, o jis jai – gėles. Praėjus trims mėnesiams, praėjusių metų sausį juodu pagaliau susitiko.

Jų santykiai jau nuo pat pradžių buvo pasmerkti žlugti. Harry bandė Alice priversti pavyduliauti.

Tuo tarpu vaikino egoizmas vis augo, ir jis visada norėjo žinoti, kur ir su kuo laiką leidžia Alice, plūdo ją dėl neva netinkamos aprangos ir nuolat laidė neapykantos kupinus komentarus.

Tačiau jųdviejų draugystė ir toliau tęsėsi. Harry netgi prisijungė prie Kornvalyje vykstančių šeimos atostogų. 

Rugpjūtį, negalėdama daugiau kentėti, Alice ėmėsi iniciatyvos ir nutraukė santykius su Harry sužinojusi, jog jis ne kartą buvo jai neištikimas su kitomis moterimis. Kai Alice jį metė, Harry tiesiog įsiuto ir dar kelis mėnesius gąsdino ir visaip kitaip neleido merginai ramiai gyventi. Visa tai baigėsi žmogžudyste.

„Alice per kelis mėnesius iš ryškios, laimingos ir bendrauti mėgstančios asmenybės virto vieniša, išsigandusia ir prislėgta“, - sakė teisėjas Paulas Sloanas.

Harry kūrė ir rašė laiškus bei eilėraščius, dalinosi jais internete ir net siuntė žinutes Alice mamai, kad ji perkalbėtų dukrą sugrįžti pas jį. Jis taip pat bandė šantažuoti ją teigdamas, kad parodys intymias nuotraukas. Kai policija apieškojo Harry daiktus ir kompiuterį, jame rado aplanką pavadinimu „valkata“, pilną intriguojančių fotografijų.

„Visa tai – pavojinga manija, išsivysčiusi iš negalėjimo turėti to, kas, jo manymu, priklauso jam. Jis buvo įsitikinęs, kad su niekuo kitu ji negali būti laiminga“, - pasakojo karališkasis advokatas Richardas Wrightas.

„Alice užsidarė, nuolat jautė nerimą, neteko labai daug svorio, o jos oda išbalo. Ji nebebuvo ta bendrauti ir laiką leisti mieste mėgstanti mergina“, - sakė Alice draugė ir kambariokė Maxine McGill (29 m.).

Nauja pažintis 

Reikalai pagerėjo, kai likus mėnesiui iki kraupaus nusikaltimo Alice išvyko į Vokietiją aplankyti savo sesers ir karininkės Emmos (29 m.). Ten būdama ji susipažino su Mike'u Thaibsyahu, sesers kolega iš Vatfordo. Tarp jųdviejų įsižiebė ugnelė. Tačiau šios romantiškos naujienos įsiutino Harry. Jis įsilaužė į merginos „Facebok“ paskyrą ir naujajam draugui siuntė žinutes, kuriose pasakojo apie neištikimybę.

Mike'as nepatikėjo tokiu pranešimu, tad žmogžudystės dienai užsisakė bilietus ir ruošėsi skrydžiui pas Alice.

„Buvo puiki proga kartu praleisti šiek tiek laiko. Labai nekantravome susitikti“, - pasakojo Mike'as. Vėl įsilaužęs į Alice paskyrą, Harry sužinojo apie jųdviejų planuojamą susitikimą, tad, nieko nelaukęs, 10 dienų prieš merginos mirtį ėmė dar labiau užpuldinėti ir grasinti Alice. Neilgai trukus ji kreipėsi į policiją.

„Jaučiuosi užpuldinėjama, gąsdinama ir varginama šio vyro. Noriu, kad jis paliktų mane ramybėje, - savo pareiškime rašė ji. - Jo ketinimai neaiškūs, esu persekiojama ir noriu, kad visa tai liautųsi. Savo pačios namuose nesijaučiu saugi.“

Policijos pareigūnai įspėjo vaikiną daugiau nesiartinti prie Alice, tačiau jau kitą dieną jis internete pasidalino jos rašytais laiškais ir jųdviejų nuotraukomis. 

Mergina dar kartą kreipėsi į policiją. Šįkart jiems paklausus, ar nori, kad vaikinas būtų suimtas, Alice, deja, atsakė, kad ne.

„Alice yra labai geras žmogus, tad nenorėjo niekam sukelti nepatogumų ir nenorėjo, kad jis patektų į bėdą. Tad viskas taip ir liko“, - pasakojo tėtis Clive.

Nors ir atsisakė pasiūlymo jį suimti, Alice jautėsi taip, tarsi šis atsisakymas jai buvo įsiūlytas. „Veiksmų bus imtasi tada, kai jis mane padurs“, - sakė ji savo seseriai.

Harry sugrįžo į merginos butą apsižvalgyti ir nufotografuoti galinio išėjimo. Praėjus dviem dienoms jis ėmėsi savo žiauraus plano. Alice mama Sue prisipažįsta, kad visuomet jaus tą kaltės jausmą, jog ji ir policijos pareigūnai nesiėmė papildomų veiksmų.

Pora dienų anksčiau Alice paskambino savo mamai ir sakė, kad po antro skambučio policijai ji jaučiasi neramiai.

„Tikinau, jog viskas bus gerai, - prisimena Sue. - Juk policija žinojo apie viską, sakiau, kad jei ji nekreips dėmesio į Harry, ilgainiui jis atstos nuo jos.“

Po kelių minučių Sue paskambino jos kita dukra Emma ir sakė, kad Harry tikrai ruošiasi seserį nužudyti. Mamai atrodė, kad jos dukros per daug jautriai į viską reaguoja.

Policijos pareigūnams atvykus į namus ir pranešus, kad Alice rasta negyva, ji jautėsi lyg sapne. 

„Jaučiau tokį didžiulį kaltės jausmą, kad Emmai ir Alice liepiau nesijaudinti. Jei būčiau kitaip reagavusi, dukra vis dar būtų gyva“, - sakė Sue.

Šiuo metu nužudytos merginos šeima reikalauja paaiškinti, kodėl, kai Alice pranešė apie Harry Nortumbrijos policijai, pareigūnai nematė, kad vaikinas jau turi vieną draudimą, liepiantį nesiartinti prie jo buvusios draugės Eniko?

Detektyvė vyr. inspektorė Lisa Theaker sakė, kad tuo metu niekas nežinojo, koks grėsmingas gali būti Harry. 

„Alice nesuprato, koks pavojingas jis ir jo persekiojimai. Šeima ir draugai taip pat nebūtų to  supratę. Įvertinome jo keliamą riziką ir tuo metu dar negalėjome nustatyti, kad jis imsis tokių baisių veiksmų“, - sakė detektyvė.

Ar sprendimas, kad žmogus kelia pavojų ir turėtų būti suimtas, turėtų būti paliktas paprastiems išsigandusiems ir dėl savo saugumo bijantiems žmonėms?

Teismo posėdžio metu Harry veidas išliko šaltas, taip dar labiau skaudindamas Alice šeimą. 

„Ieškojome bet kokio ženklo, kuris paaiškintų, kodėl jis nusprendė įvykdyti žmogžudystę, tačiau nieko nepešėme“, - sakė Alice mama Sue. 

Šiuo metu niekas neužpildys tos tuštumos, kurią paliko jų mirusi nuostabi, linksma ir besišypsanti Alice. Šeimos nariai ir draugai kovoja ir skleidžia informaciją apie persekiotojų aukas ir jų veiksmus.

„Tikimės, kad tai daugelį pamokys, kaip elgtis, ir apsaugos tokius, kaip Alice“, - užbaigė jos mama.

Parengė Edita Maračinskaitė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.