90-metė žemaitė išdavė, koks maistas padėjo pasiekti garbaus amžiaus

Liepos 20-ąją Telšių rajono Ryškėnų kaimo gyventoja Juozapa Pukšmienė šventė garbingą 90-ies metų jubiliejų. Ta proga jubiliatę  su gėlėmis ir gražiausiais linkėjimais aplankė Ryškėnų seniūnė Gražina Sukurienė ir socialinio darbo organizatorė Asta Grachauskienė.

 Su 90-uoju gimtadieniu Juozapą Pukšmienę pasveikino Telšių rajono Ryškėnų seniūnė Gražina Sukurienė (kairėje) ir socialinio darbo organizatorė Asta Grachauskienė (dešinėje).<br> G.Akavickienės nuotr. 
 Su 90-uoju gimtadieniu Juozapą Pukšmienę pasveikino Telšių rajono Ryškėnų seniūnė Gražina Sukurienė (kairėje) ir socialinio darbo organizatorė Asta Grachauskienė (dešinėje).<br> G.Akavickienės nuotr. 
 G.Akavickienės nuotr. 
 G.Akavickienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Giedra Akavickienė

Jul 21, 2017, 3:49 PM, atnaujinta Jul 21, 2017, 4:50 PM

Sveikinimus plojimais palydėjo susirinkusių artimųjų plojimai. Jubiliatės dukra Vida apgailestavo, kad gimtadienis sutapo su darbo diena, kai abu broliai Juozas ir Kazys išėjo į darbus, bet vakare visi susirinks sveikinti mamos.

Juozapos gyvenimas nebuvo rožėmis klotas, tačiau begalinis darbštumas, meilė vaikams viską sustatė į savo vietas. Šiandien ilgaamžė džiaugiasi dukra ir dviem sūnumis, trimis anūkais, penkiais proanūkiais ir dviem proproanūkiais.

J. Pukšmienė pasidalino, kad jos motinišką džiaugsmą temdo vieno iš vaikų mirtis. Skausmas motinos širdį pervėrė, kai pasiekė žinia apie sūnaus žūtį. Atitarnavęs kariuomenėje sūnus Edmundas paskendo toli nuo gimtinės, Rusijoje, Murmansko mieste. Artimųjų rūpesčiu jo palaikai buvo pargabenti į Lietuvą.

Visą gyvenimą daug ir sunkiai dirbusi Juozapa dabar gyvena ramų gyvenimą gražiame name Ryškėnų gyvenvietėje. Nors ir su vaikštyne, senjorė puikiai tvarkosi namo pirmame aukšte, pati gamina valgį, išplauna grindis. Antrame aukšte gyvena jos jauniausio sūnaus šeima.

90 metų jubiliejų  švenčianti  ryškėniškė atskleidė, jog atidžiai renkasi, ką valgyti. „Dar jaunystėje susirgau ir bet ko į burną neimu. Jau daugelį metų valgau dietinį maistą, racione – tik virti valgiai ir be jokių padažų, pagardų“, – teigė Juozapa.

Ilgaamžė iš mėsos valgo tik paukštieną, be to, mėgsta žuvį. Tačiau, pasak jos,  pagrindinis valgis – košės ir putra. Jokių saldumynų, lašinių ar vaisių nevalgau“, – tvirtino Ryškėnų gyventoja.

Kaip papasakojo jubiliatės dukra Vida, šešiolikos vaikų šeimoje užaugusi Juozapa pasižymi stipriu charakteriu. „Ką mama užsibrėždavo, tą ir pasiekdavo. Būdama šešiasdešimties užsispyrė ir Klaipėdoje išlaikė vairavimo egzaminus. 20 metų vairavo geltoną „žiguliuką“, – didžiuodamasi pasakojo dukra.

Jau 40 metų, kaip J. Pukšmienė atsikėlė į Ryškėnų kaimą, kur iki šiol ir gyvena.

„Pirkau statybines medžiagas, samdžiau darbininkus. Visą gyvenimą lauko darbininke dirbau kolūkyje, taip pat auginau gyvulius, dėjau kapeiką prie kapeikos, kol sutaupiau namui. Santaupų neužteko, dar pasiskolinau, bet viena pati namą pasistačiau. Su vyru jau buvome  išsituokę“, – prisiminė 90-metė, kuri ne tik augino kiaules, bet ir siūdavo drabužius pagal užsakymus.

J. Pukšmienė neslėpė, kad šeimą išardė vyro silpnybė taurelei. Pati Juozapa tvirtino, jog alkoholį visą gyvenimą vartojusi itin saikingai, tik per šeimos šventes pakelianti  taurę.

Susirinkę artimieji kalbėjo, kad jubiliatė – puiki dainininkė, moka daug dainų ir giesmių, be to, mėgdavo šokti. Deja, prieš dvejus metus patyrė traumą, tai dabar priversta vaikščioti įsikibusi į vaikštynę, tad  šokius teko  ne savo noru užmiršti.

Kad užtrauktų smagią dainą, Juozapos nereikėjo ilgai prašyti.  „Lydėk berneli, lydėk lig namų, o jeigu nenori, – eik po velnių...“ – traukė 90-metė, o jai pritarė į svečius atvykusios giminaitės.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.