Sūnūs pakeitė princesės Dianos valią – jos žiedus pasidalijo savaip

Kai Velso princesė Diana (1961–1997), sėdėdama prie savo riešutmedžio sekretero, rašė slaptą laišką, kas po jos mirties turėtų atitekti kiekvienam iš sūnų, ji negalėjo įtarti, kad šitos testamento dalies prireiks jau po ketverių metų. Tačiau motinos valia princams Williamui (35 m.) ir Harry (32 m.), kaip ir jos motinai bei seseriai, netapo šventu priesaku.

Princai Williamas (kairėje) ir Harry pagal motinos testamentą gavo po lygiai ir savo dalį galėjo pasiimti po 30-ojo gimtadienio.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Princai Williamas (kairėje) ir Harry pagal motinos testamentą gavo po lygiai ir savo dalį galėjo pasiimti po 30-ojo gimtadienio.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Sužadėtuvių žiedas su safyru atiteko Kembridžo kunigaikštienei Catherine (nuotr.), nors princesė Diana testamente buvo nurodžiusi kitaip.
Sužadėtuvių žiedas su safyru atiteko Kembridžo kunigaikštienei Catherine (nuotr.), nors princesė Diana testamente buvo nurodžiusi kitaip.
Sužadėtuvių žiedas su safyru atiteko Kembridžo kunigaikštienei Catherine, nors princesė Diana testamente buvo nurodžiusi kitaip.
Sužadėtuvių žiedas su safyru atiteko Kembridžo kunigaikštienei Catherine, nors princesė Diana testamente buvo nurodžiusi kitaip.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2017-09-09 12:17

Rugpjūčio 31-ją sukako 20 metų nuo Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Charleso buvusios žmonos Velso princesės Dianos tragiškos žūties.

Ta proga paviešinus visą jos testamentą paaiškėjo, kad jame buvo slaptas šešių puslapių rašomąja mašinėle rašytas priedas, pavadintas „Diana“.

Velso princesė jį parašė būdama Kensingtono rūmuose 1993 metų birželio 2-ąją, likus keturioms savaitėms iki savo 32-ojo gimtadienio.

Šį laišką ji įdėjo į savo oficialų išvakarėse sudarytą testamentą. Tuo raštu Širdžių Princese vadinta Diana sutvarkė savo asmeninį palikimą.

Slaptojo laiško turinį žinojo tik pačios Dianos paskirti patikėtiniai: jos motina Frances Shand Kydd (1936–2004) ir princesės pasitikėjimą pelnęs ir paslaptis mokantis saugoti asmeninis sekretorius Patrickas Jephsonas.

Bet po trejų metų – 1996-aisiais – princesė Diana su juo taip smarkiai susipyko, kad jam teko palikti savo tarnybą. P.Jephsoną pakeitė Dianos sesuo ledi Sarah McCorquodale (62 m.). „Ponia Krokodilė“,– taip ją pašiepiamai vadino princesės Dianos liokajus Paulas Burrellas (59 m.).

Dėl šio laiško būtų įsižiebęs paveldėjimo karas, kuris būtų įtraukęs Velso princesės draugus ir šeimą. Tad šis laiškas buvo laikomas paslaptyje.

Bet likus nedaug laiko iki rugpjūčio 31-osios, ledi Dianos 20-ųjų žūties metinių, atgijusios emocijos slepiamas detales išplovė į viešumą.

Realus turtas, kurį Velso princesė paliko savo sūnums – princui Williamui ir princui Harry – kaip pagrindinį palikimą, 1997-aisiais sudarė 10 milijonų Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.

Abu princai gavo po lygiai ir savo dalį galėjo pasiimti po 30-ojo gimtadienio.

Velso princesės turtą, be meno kūrinių, drabužių, antikvarinių daiktų, papuošalų ir akcijų, pirmiausia sudarė princo Charleso (68 m.) skyrybų kompensacija, tada sudariusi 17 milijonų svarų sterlingų, Dianos prosenelės, amerikietės, aukštuomenės ponios Frances Ellen Work (1857–1947) palikimas, kompensacija po jos tėvo erlo Edwardo Spencerio (1924–1992) mirties.

Slaptame priede prie testamento princesė Diana savo asmeninio turto atžvilgiu dar suformulavo tokią išlygą: „Aš nusprendžiau, kad visi mano papuošalai atitenka mano sūnums, kad juos vieną dieną nešiotų jų žmonos.“

Šie Dianos žodžiai skamba kaip pranašystė, lyg ji būtų nujautusi, kad jai nelemta pažinti savo marčių.

Pasakojama, kad dabar jaunėlis princas Harry meiliai žvilgčioja į žiedą su rubinu iš motinos palikimo savo išrinktajai – aktorei Meghan Markle (36 m.).

O sužadėtuvių žiedas su safyru atiteko Kembridžo kunigaikštienei Catherine (35 m.), nors iš tikrųjų jis priklausė princui Harry. Bet jis ir vyresnysis brolis susitarė: kas ves pirmas, tas ir gaus mėlynąjį žiedą.

Po ledi Dianos mirties jos liokajus P.Burellas už rankos abu sūnus vedžiojo po jų motinos apartamentus. Tarnas paragino princus Williamą ir Harry pasiimti tai, kas jiems labiausiai primintų motiną.

Princas Williamas pasirinko „Cartier“ laikrodį, kurį mama labai mėgo. Tai buvo ledi Dianos tėvo dovana.

Princas Harry pasiėmė juvelyrikos kompanijos „Garrard“, kurios būstinė įsikūrusi Londone, žiedą su safyru, kurio vertė – apie 110 tūkstančių eurų.

Kiek vėliau Velso princesės liokajus P.Burrelas ir jo kolega Haroldas Brownas (65 m.) buvo apkaltinti pasisavinę šeimininkės daiktų, tarp jų ir Bahreino emyro vestuvių dovaną – auksinį burlaivį su brangakmenio vėliava.

Bet teismų procesai prieš abu princesės Dianos tarnautojus buvo nutraukti. P.Burrellą užstojo Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (91 m.), mat jis kadaise buvo jos tarnas.

Veikiausiai dar ir dėl to, kad užsitikrintų jo tylą: P.Burrellas žinojo per daug. Jis atveždavo į rūmus slapčia net princesės Dianos meilužius.

Slaptame laiške Velso princesė nepamiršo ir savo 17-os krikšto vaikų. Trys ketvirtadaliai Širdžių Princesės turto turėjo atitekti jos sūnums, ketvirtadalis – jos globotiniams.

Tačiau ledi Dianos patikėtinės – motina F.Sh.Kydd ir sesuo ledi S.McCorquodale – nuslėpė šį laišką! Jos įteikė kiekvienam krikšto vaikui tiktai po atminimo daiktą, kurį ledi Diana buvo atidėjusi, – nedideles porceliano figūrėles.

Savo vaikus apgautais laiko daugelis jų tėvų. Jie apie tai iki šiol kalba anonimiškai, išskyrus Velso princesės Dianos draugę Rosą Monckton (63 m.). Jos duktė Domenica Lawson (22 m.) kenčia nuo Dauno sindromo.

„Domenicai, žinoma, galima įteikti porą į seną laikraštį suvyniotų porcelianinių Vengrijos gamintojo „Herend“ žvėrelių, kuriuos ji laiko jai tekusiu teisingu, teisėtu palikimu“, – tokius karčius priekaišto žodžius pažėrė Domenicos motina.

Visa kita atsidūrė Dianos šeimos valdose, Altorpo dvare, jos atminimui skirtoje ekspozicijoje. Iš to Spencerių šeimos klanas uždirba gerus pinigus.

Visa tai skaudina princus Williamą ir Harry. Kivirčas temdo jų motinos atminimą iki šiol.

Tokiais momentais asmeniniai, ją menantys daiktai tampa dar brangesni. Kaip ir nedidelis australiško žvėrelio vombato formos apyrankės pakabutis.

Šis gyvūnėlis amžinai simbolizuos Velso princesės Dianos meilę savo pirmagimiui – vombatas buvo princo Williamo pravardė, kai jis dar buvo kūdikis.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.